Bursa locurilor de muncă – între dezamăgire și succes
Peste 800 de persoane au participat vineri la Sfântu Gheorghe la Bursa generală a locurilor de muncă.
Peste 800 de persoane s-au dus vineri la Bursa locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna la Sala municipală a sporturilor. Organizatorii au învățat din experiența anului trecut și au demontat ușa de intrare în sală, dat fiind faptul că acum un an aceasta a fost smulsă de oamenii disperați în a-și găsi un loc de muncă. Oameni disperați au fost și acum, o coadă ce părea a fi interminabilă, iar împingeri și coate s-au împărțit de-a binelea.
327 de posturi
Cele 42 de firme prezente la bursă au oferit în total 327 de locuri de muncă, majoritatea fiind în domeniul confecțiilor. Cel mai căutat stand a fost cel al Autoliv, societate care caută muncitori pentru linia de producție, dar și ingineri. Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, Autoliv nu a făcut nicio angajare pe loc, dar a promis că până la finele anului va oferi un loc de muncă pentru 600 de persoane. Contractele vor fi încheiate pe perioadă determinată de 6 luni, cu posibilitatea de a fi prelungite.
Puține angajări pe loc
S-au făcut 14 angajări la bursă, cele mai multe în domeniul construcțiilor. De asemenea, conducerea TTC și-a arătat disponibilitatea de a angaja foștii muncitori de la L-RO, oferind și cursuri de calificare doritorilor. Și dacă tot vorbim de cursuri, AJOFM a avut un colț amenajat separat pentru cei care doresc să urmeze cursuri de calificare. Kelemen Tibor a declarat că interesul a fost mare pentru cursurile de patiser-cofetar, dar au fost și persoane care au spus că au absolvit deja câteva astfel de cursuri și nu mai doresc să învețe.
Bursa – un succes
Directorul AJOFM Covasna a catalogat Bursa generală din acest an ca fiind un succes. El este de părere că atitudinea celor în căutarea unui loc de muncă s-a îmbunătățit, oamenii au venit cu CV-ul pregătit de acasă, îmbrăcați decent, și nu a fost niciun participant în stare de ebrietate. „Oamenii au stat la coadă, s-au uitat la toate ofertele, nu s-au grăbit să iasă, așadar nu au venit doar pentru a bifa că au trecut pragul Bursei. Am observat o tendință de deschidere a șomerilor și a celor în căutarea unui loc de muncă, nu le mai este frică să stea de vorbă cu angajatorii, așadar au învățat să se vândă mai bine” – a declarat Kelemen Tibor.
Puține șanse dacă nu ești tânăr
La bursă au participat mai multe persoane trecute de 40-45 de ani, care ne-au mărturisit că vin la bursă, dar prea mari speranțe nu și-au făcut. „Situația în care ne aflăm nu este deloc roz. În majoritatea ofertelor scrie clar că persoana pe care o angajează trebuie să aibă până în 35 de ani, așadar nici nu ni se oferă șansa de a ne afirma într-un fel sau altul” – ne-a declarat Alina Iordache, o femeie care nu mai beneficiază nici de indemnizația de șomaj.
Oferte pentru cei fără carte
La standul la care o societate oferea un post de îngrijitor de animale am întâlnit trei aspiranți la acest loc de muncă. Aceștia ne-au spus că le-ar face plăcere să lucreze cu animalele, mai ales că nu știu să scrie sau să citească, așadar nu pot aspira la nimic altceva. I-am întrebat dacă ar dori să participe la cursurile din cadrul programului „A doua șansă”, în care pot învăța măcar să își scrie numele. S-au uitat la noi și ne-au spus că acest lucru ar fi unul ce le-ar schimba viața, pentru că acum trăiesc ca într-un labirint din care nu înțeleg nimic.
Speranța moare ultima
Foarte multă lume ne-a spus la ieșirea de la bursă că se aștepta la oferte mai variate. O femeie mai în vârstă ne-a declarat că dacă nu ești croitoreasă în Covasna, cu greu îți găsești un post. Cu toate acestea, s-au depus CV-uri, pentru că, nu-i așa, nu se știe niciodată. În cazul acestor oameni sintagma „speranța moare ultima” este poate mult mai potrivită decât în alte cazuri.