Bune și periculoase – a început sezonul ciupercilor
În Piața Centrală din Sfântu Gheorghe funcționează singurul punct de verificare a bureților din ţară
Știm cu toții zicala „se înmulțesc ca ciupercile după ploaie”, și cum în ultima perioadă a plouat consistent, nu este de mirare că în Piața centrală din Sfântu Gheorghe au apărut și comercianții de ciuperci. Prețurile variază între 10 și 20 de lei kg., în funcție de specie, însă este bine de știut faptul că acestea sunt controlate în prealabil de un specialist, așadar se pot consuma liniştit.
Atenție la vânzătorii ambulanți!
La Sfântu Gheorghe funcționează singurul centru de control al ciupercilor din țară. Oricine culege ciuperci din pădure sau de pe câmp le poate aduce aici pentru a fi sigur că ceea ce urmează să fie pus în farfurie nu este periculos. Specialistul micolog Zoltán Sándor, cel care verifică bureții, spune că sezonul a început într-adevăr, iar numărul celor care vin să îi ceară părerea este de aproximativ 15 în fiecare zi. Cei care nu merg în drumeții, pot cumpăra ciuperci din piață. „Cei cărora le plac bureții pot cumpăra cu încredere de aici” – spune Zoltán Sándor, pentru că marfa de pe tarabe este atent verificată. Pericolul pândește însă la fiecare pas, pentru că pe străzile orașului sunt mai mulți vânzători ambulanți cu sacoșe pline cu bureți. Aceștia nu își pot vinde marfa în piață pentru că nu au certificat de producător și nici nu merg la specialist să verifice dacă bureții sunt sau nu comestibili.
Legea ciupercilor nu are norme de aplicare de 8 ani
Președintele Asociației Micologice „László Kálmán” din Sfântu Gheorghe, Zsigmond Győző, spune că legea ciupercilor devine importantă doar după ce necunoașterea naște victime. Legea ar trebui să reglementeze atât modul de colectare, condițiile de vânzare și controlul acestora, cât și recunoașterea meseriei de micolog, care deocamdată nu există în Codul Ocupațiilor din România. „Am trimis nenumărate adrese la ministerele implicate – Ministerul Mediului, Agriculturii, Sănătății –, normele de aplicare ale Legii ciupercilor nu a fost elaborat. Singurul pas pe care l-au făcut este acela că au trimis lista ciupercilor care pot fi vândute la fiecare piață din țară. Dar și acesta este doar jumătate de pas pentru că pe listă sunt incluse denumiri vechi, sau apar soiuri de ciuperci care nu pot fi găsite pe teritoriul țării. O altă problemă este că nu sunt specialiști care să controleze ciupercile, iar singurul centru de verificare a ciupercilor din țară funcționează în Piața centrală din Sfântu Gheorghe” – spune Zsigmond Győző, adăugând că normele de aplicare a legii sunt așteptate de 8 ani de zile.
30-40 de cazuri de intoxicație anual
Cei care culeg ciuperci fără să le cunoască riscă să ajungă la spital. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Nagy-Demeter István, spune că rata mortalității este destul de scăzută. „La Spitalul Județean ajung anual 30-40 de persoane intoxicate cu ciuperci necomestibile, iar anual mor din această cauză una-două persoane” – explică purtătorul de cuvânt.
Marfă de la Vâlcele
Comercianții care vând ciuperci vin în special din zona Vâlcele, iar marfa o culeg din pădurile din apropiere. Spun că în urmă cu doi ani din cauza secetei nu au fost ciuperci mai deloc, dar că anul acesta e un sezon bun, iar tot ce ajunge pe tarabele din Sfântu Gheorghe este marfă proaspătă și de calitate. Acest lucru este spus și de micologul care controlează marfa înainte ca aceasta să ajungă pe tarabe. „Nu s-a întâmplat niciodată să găsesc ciuperci toxice în marfa adusă de romii de la Vâlcele. De altfel sezonul chiar că a început, zilnic vin în jur de 15 persoane dornice să le controlez ciupercile, însă în plin sezon numărul acestora se va dubla. Îndemn pe toată lumea să profite de oportunitate, să vină să verificăm ciupercile pentru a preveni eventuale probleme grave” – spune Zoltán Sándor.
Afacere de familie
Cei care vând ciuperci în Sfântu Gheorghe spun că astfel își câștigă existența, pentru că nu au loc de muncă. Munca este împărțită: copiii și bărbații merg la cules, iar femeile vin la Sfântu Gheorghe pentru a vinde. O vânzătoare ne-a spus că are clienți care cumpără în mod regulat de la ei. „Cine cumpără o dată de la mine, revine. Marfa este bună, proaspătă. Avem și ciuperci, și plante pentru ceai, iar mai târziu vom veni cu fructe de pădure” – ne-a spus femeia. Un client ne-a spus că nu are timp să meargă la cules ciuperci și preferă să cumpere din piață pentru că, spune el, la magazin ciupercile nu au gust. „Nimic nu se compară cu o tocană bună de gălbiori” – spune el.
Centrul de verificare a ciupercilor funcționează în Piața centrală din Sfântu Gheorghe marți, miercuri, joi, vineri și duminică între orele 12-16.