Bătaie de cap necesară
Gospodăria Comunală înțelege supărarea oamenilor și face apel la toleranță în ceea ce privește lucrările din județ
În Sfântu Gheorghe, dar nu numai, multe străzi sunt în șantier, ceea ce îi nemulțumește pe localnici și pe cei care lucrează la firmele sau instituțiile din zonele respective. Zilele trecute v-am prezentat situația de pe strada Victor Babeș, unde în urma ploilor noroiul și bălțile au pus stăpânire atât pe șosea, cât și pe trotuare. Poate că unii se gândesc că de vină ar fi GospCom și proiectul de reabilitare a rețelei de apă și canalizare, așa cum lumea dă vina pe compania de apă în mai toate cazurile. Nu este întotdeauna așa, iar conducerea Gospodăriei Comunale a ţinut să aducă unele lămuriri în ceea ce priveşte lucrările din Sfântu Gheorghe.
Lucrări în tot județul
„Cunosc realitățile din județ, și supărarea oamenilor este justificată. Și noi trăim în Covasna, știm cum sunt drumurile, știm că se lucrează. Dar unii uită, sau nu știu că în spatele acestor lucrări este o imensă muncă de organizare. Din afară arată că este un haos total, arată de parcă nimeni nu ar ține în frâu aceste lucrări, dar trebuie știut faptul că doar în orașul Covasna, de exemplu, se lucrează la 34 de străzi, peste 5 puncte de lucru sunt la Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului și 26 la Sfântu Gheorghe” – a declarat coordonatorul centrelor regionale ale GospCom, Kató Béla. El a spus că la Târgu Secuiesc, GospCom are o relație foarte bună cu firma constructoare și aici au reușit ca strada pe care muncitorii au început lucrările să fie și terminată, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Organizare pe mai multe planuri
„Este greu pentru că sunt multe puncte de lucru, iar unii dintre constructori s-au gândit că le va fi ușor, vin la noi, iau lucrarea, o dau altor firme locale, iau banii și atât. Nu este însă așa, purtăm discuții zilnice, avem ședințe și încercăm să coordonăm lucrările în așa fel încât să fie cât mai ușor populației. De asemenea, avem campanii de informare pentru ca oamenii să știe care sunt străzile pe care lucrăm și noi. Pe strada Victor Babeș din Sfântu Gheorghe nu lucrăm noi, acolo se fac lucrări de modernizare a străzii de către Primăria Sfântu Gheorghe” – spune Kató. De altfel, GospCom a angajat o firmă de ingineri care supervizează toate lucrările, precum și firmele care au câștigat licitația de lucrări. Acești ingineri sunt în contact direct zilnic cu firmele constructoare și le coordonează pentru a nu fi probleme sau întârzieri.
Rețele extinse
Directorul adjunct Kozsokár Attila spune că GospCom are și alte lucrări incluse în marele proiect de reabilitare a sistemului de apă și canalizare, care însă nu creează disconfort populației. „Lucrăm și la stațiile de epurare din orașele proiectului, dar aceste lucrări nu influențează atât de tare viața de zi cu zi a oamenilor. Situația este alta la schimbarea conductelor de apă și canalizare. Acestea trebuie schimbate pentru că multe din ele nu mai corespund normelor europene. De asemenea, avem lucrări de extindere a acestor rețele, sunt câteva străzi peste tot în județ. Trebuie să efectuăm aceste lucrări pentru că avem bani de la Uniunea Europeană pentru acest scop, din fonduri proprii am mai schimbat conductele în unele străzi, dar aceste lucrări au fost limitate de buget” – explică directorul adjunct. El a precizat că au pregătit deja lista de străzi care nu sunt incluse în proiectul actual, iar pentru aceste străzi GospCom va pregăti un proiect pentru ciclul de finanțare europeană 2014-2020.
Mirosul urât va dispărea
Oficialii de la GospCom ne dau asigurări că odată cu modernizarea stațiilor de epurare din județ va dispărea și mirosul urât. „Știm că oamenii simt disconfort și în această privință, însă această problemă va dispărea. La Covasna, de exemplu, nu se mai simte miros urât, aici stația a fost renovată, modernizată și corespunde standardelor” – spune Kató Béla. La fel se va întâmpla în toate orașele care au intrat în marele proiect de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare, adică Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.
Străzile vor fi reasfaltate
Șefii GospCom spun că fiecare stradă va fi readusă în stadiul inițial, adică va fi acoperită cu macadam, piatră cubică sau asfalt, după caz, pentru că o lucrare poate fi recepționată doar după ce strada este refăcută total. Asfaltarea însă nu se poate face după cap, ci respectând atât programul constructorului, cât și condițiile date de starea vremii. „La Târgu Secuiesc, de exemplu, avem o stradă pe care a fost piatră cubică și unde au fost deja terminate lucrările de schimbare a rețelei de apă și canalizare. Aici purtăm discuții cu autoritățile locale pentru că ele vor ca piatra să fie pusă la loc anul acesta, însă recomandarea noastră și a constructorului este ca această lucrare să fie făcută doar la primăvară pentru că pământul trebuie să se reașeze în mod natural” – spune coordonatorul centrelor regionale GospCom, Kató Béla. El a explicat și de ce o stradă este săpată pentru o perioadă mai lungă de timp. „Trebuie să înțelegem și constructorul. El sapă o stradă, pune conducta principală, după care va începe să sape lateral pentru a schimba țevile. Desigur, aceste lucrări necesită timp, de exemplu aici pe strada unde avem sediul, pe Bánki Dónát, am avut la un moment dat 42 de săpături. De asemenea trebuie știut faptul că normele prevăd faptul că conductele de apă trebuie să fie la o anumită distanță față de cele de canalizare, și se poate ca montarea celor două conducte să fie făcută de două firme diferite. E disconfort, știu, pentru că și eu locuiesc aici. Le cer însă oamenilor să fie înțelegători” – spune Kató Béla.
Apa e bună în tot județul
Kató Béla și Kozsokár Attila au răspuns și acelor critici care vin în special din zona Târgu Secuiesc, și anume că apa nu este de cea mai bună calitate. „Apa din toate orașele județului este foarte bună. E drept, la Târgu Secuiesc au fost ceva probleme prin 2010, dar de atunci calitatea apei s-a îmbunătățit simțitor. Aici este vorba și de o situație specială pentru că noi scoatem apă minerală din fântâni și facem din ea apă potabilă. E specificul zonei, și se mai întâmplă ca apa să conțină mai mult fier” – a declarat Kató Béla. El a precizat că la Sfântu Gheorghe, Covasna și Întorsura Buzăului calitatea apei este foarte bună și o recomandă tuturor pentru consum.
Anunțați problemele
Oamenii pot întâmpina tot felul de situații neplăcute, însă de prea puține ori reclamă nereguli la GospCom. Kató Béla spune că unele din nemulțumiri sunt fondate, altele nu, dar ar fi bine ca Societatea să știe despre ele. „Sunt cazuri în care oamenii au dreptate, dar poate că muncitorii nu rezolvă anumite situații. Nu înțeleg de ce oamenii preferă să se adreseze presei, de exemplu, și nu nouă. Nu spun că suntem perfecți, dar ne dăm toată silința să rezolvăm problemele ce se ivesc” – spune Kató Béla.