Baschetul din Sfântu Gheorghe… încotro?
Azi este ultima zi pentru înscrierea în Divizia A, iar la sfârșitul săptămânii nu se știa ce echipă va reprezenta orașul în primul eșalon.
Sepsi BC, Bball 6 iar mai nou Sepsi SIC. Iată câteva nume echivalente cu baschetul feminin din Sfântu Gheorghe. Azi la ora 14 este termenul limită pentru înscrierea în Divizia A, iar la sfârșitul săptămânii trecute încă nu se știa care din aceste echipe va reprezenta orașul în primul eșalon. Fostul președinte al clubului Sepsi BC, Vass Ildikó, a invitat reprezentanți ai Consiliului Județean Covasna, ai Consiliului Local Sfântu Gheorghe, suporteri ai echipei, dar și părinți la o discuție deschisă care a avut ca temă viitorul baschetului din Sfântu Gheorghe.
Adio, Sepsi BC!
După cinci ani de competiție la cel mai înalt nivel, echipa orașului, Sepsi BC, nu mai există. Președintele clubului, Vass Ildikó, a anunțat sâmbătă că nu mai dorește să participe în niciun fel la conducerea acestei echipe. Sportiva și-a motivat decizia prin faptul că de acum se va concentra pe activitățile clubului ei, Bball 6, unde principala activitate este formarea de baschetbaliste de performanță. „Sepsi BC este, în ciuda acestui ultim sezon, o poveste de succes. Echipa a reușit patru ani la rând să fie printre primele echipe din țară, câștigând chiar Cupa României în sezonul 2007-2008” – a declarat Vass Ildikó.
Club pasat către nimeni
Pentru că nu a mai vrut să facă parte din conducerea Sepsi BC, Vass Ildikó a pasat mingea către Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Aceste două instituții vor însă să înființeze o asociație sportivă, pe modelul altor orașe din țară, în care să includă și baschetul. Această asociație nu are deocamdată decât un nume, Sepsi SIC, în condițiile în care, așa cum vă spuneam, azi trebuie înscrisă o echipă în Divizia A. Consilierul județean Ambrus József a declarat că legislația cu privire la susținerea și finanțarea echipelor de sport este greșită. „Legea 305/2005 prevede ca modalitate de finanțare a sportului prin proiecte depuse de către cluburi. Problema apare în cazul sporturilor de echipă, unde anul competițional nu este din ianuarie până în decembrie. Se știe că la începutul fiecărui an banii întârzie din cauza faptului că bugetul trebuie aprobat, lucru ce duce la o situație absurdă: în lunile ianuarie, februarie și martie autoritățile nu pot da bani cluburilor, iar ceea ce este și mai grav, legea nu permite decontarea facturilor din aceste luni retroactiv” – spune Ambrus József.
Soluția – un club propriu
Legea permite însă înființarea unei asociații sportive, care trebuie să aibă trei părți. CJ Covasna, CL Sfântu Gheorghe și TEGA au înființat Asociația Sepsi SIC pentru a avea o echipă în prima divizie de baschet. În urmă cu câteva luni, când conducerea Sepsi BC anunța retragerea din campionat, președintele de atunci al Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a venit la Sfântu Gheorghe pentru a găsi împreună cu autoritățile o soluție pentru ca Sfântu Gheorghe să revină în prim planul baschetului românesc. Atunci s-a născut o decizie prin care CJ și CL se angajau să ajute Sepsi BC să termine campionatul, urmând ca după terminarea sezonului competițional, locul acestei echipe să fie luat de noua asociație. Ambrus József a declarat că asociația în cauză se dorește a fi una cu mai multe secții, printre care una etalon: baschetul. El a adăugat că și echipa de futsal se va afilia acestei asociații, e drept, nu din acest sezon.
Înscrierea Bball 6 – o soluție?
Consilierul local Miklós Zoltán a declarat că un lucru este sigur: Sepsi BC nu va face parte din campionatul național de baschet în sezonul viitor. „Ori va fi Bball 6, ori Sepsi SIC. Este clar faptul că echipele trebuie scoase de sub finanțarea prin proiecte. Acest lucru ar merge la echipele care au în spate un sponsor puternic, care le-ar putea susține în lunile în care nu este încă buget votat la Consiliul Județean și Local. Dar în cazul în care banii pe un sezon vin în proporție de 80% de la autorități, acest lucru nu este posibil. În cazul asociației de care vorbim, cele două consilii ar da banii la începutul anului, sub forma unei cotizații, urmând ca apoi toate deciziile și mișcările să fie făcute de conducerea secțiilor asociației, și de conducerea acesteia” – spune Miklós Zoltán. În cazul în care Federația nu va accepta azi înscrierea în campionat a Sepsi SIC, care să preia locul Sepsi BC, s-a luat în calcul și înscrierea Bball 6. Vass Ildikó nu agreează însă acest lucru. Pe de o parte, nu sunt bani necesari pentru Divizia A, iar pe de altă parte, așa cum a spus, activitatea desfășurată de Bball 6 este cu totul alta: creșterea de generații de juniori, care la rândul lor să intre în echipa mare a orașului.
Sepsi SIC, deocamdată doar un nume
Cel mai fericit scenariu pentru multă lume este acela că Federația Română de Baschet va permite înscrierea în Divizia A a Sepsi SIC. Munca însă abia de atunci va începe, pentru că deocamdată această echipă există doar pe hârtie. Nu are nici conducere, nici antrenor, nici cine să joace pe teren. Campionatul începe la toamnă, așadar cei de la județ și oraș au la dispoziție câteva luni, puține, pentru a pune la punct o echipă care să fie capabilă să joace la cel mai înalt nivel din țară. Ambrus József admite că sunt în întârziere, dar cu toate acestea s-a arătat încrezător în șansele pe care le au.
Suporterii vor echipă
La întâlnirea de sâmbătă unul dintre suporterii echipei Sepsi BC a creionat foarte clar ceea ce își doresc cei care au iubit echipa locală de baschet: o echipă pe care să o susțină. Bărbatul le-a spus celor prezenți că la Sfântu Gheorghe baschetul a fost ramura care a mișcat toate categoriile sociale și de vârstă. Ambrus József a fost de acord cu vorbele suporterului și a spus că într-adevăr așa este, iar sarcina autorităților este și aceea de a investi în spiritul comunității, nu doar în asfaltări. „Ar fi mai confortabil să înscriem Sepsi SIC în Divizia B, de unde să ne dezvoltăm, dar orașul are nevoie de o echipă în prima ligă, iar noi nu putem ignora cerințele publicului din Sfântu Gheorghe” – a declarat Ambrus.
Azi vom primi răspuns la ceea ce se va întâmpla. Cert este că azi dimineață s-a reunit atât Comisia Pentru Sport și Tineret din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, cât și cei responsabili cu probleme de sport de la Consiliul Județean Covasna. În numărul de mâine vă vom putea spune și care este echipa înscrisă în noua ediție de campionat, așadar vom ști pentru cine vor face galerie iubitorii baschetului din Sfântu Gheorghe.