ACTUALITATE 26 februarie 2017

Băile Balvanyos, punct de întâlnire pentru bucătari şi gurmanzi

de Iulia Drăghici - Taraș | 2003 vizualizări

A XII-a ediţie Festivalul Internaţional „Pomana Porcului” a avut loc în weekend-ul 24 – 26 februarie

La Festivalul Internaţional „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos se înţelege cel mai bine rostul zicalelor „a îmbina utilul cu plăcutul” sau „a munci de plăcere”. 19 echipe, atât din diverse zone ale ţării, cât şi din oraşe mari ale Ungariei, au trudit sâmbătă, 25 februarie, de dimineaţa până seara să pregătească cele mai bune mâncăruri din porc, specifice zonei din care provin, învăluiţi într-o adevărată atmosferă de sărbătoare.

Pomana porcului 2017 (3)Zăpada şi frigul care s-au abătut asupra Băilor Balvanyos nu au îngheţat deloc entuziasmul bucătarilor, dar nici pe cel al vizitatorilor, care au năpădit peste preparatele scoase ca la expoziţie. Mesele au fost frumos decorate cu mâncăruri diverse, de la rulade din carne de porc, cârnaţi cu varză, bulz ciobănesc cu mămăligă, tochitură, ciorbă de rinichi şi la alte invenţii gastronomice pe cât de interesante, pe atât de gustoase. În aburul cărnii pregătite acolo, la faţa locului, oamenii stropeau cu vin sau pălincă aproape fiecare înghiţitură, în spiritul unei petreceri cât mai reuşite.

La finalul evenimentului, fiecare echipă participantă a fost premiată cu diplome, medalii şi cupe, în funcţie de specificul cu care a ieşit în evidenţă: cea mai frumoasă masă, cea mai bună tochitură, cea mai diversificată masă, cel mai lung cârnaţ şi aşa mai departe, în uralele de fericire ale celorlalţi participanţi.

„A fost cu bunăvoie, de ziua Dragobetelor, am avut o atmosferă bună. Ieri a fost primăvară, frumos şi azi dimineaţă când ne-am trezit ningea, dar ningea rău de tot. Eu le-am spus concurenţilor că aşa trebuie să fie în februarie la noi şi că eu am comandat zăpada (râde). (...) Au fost foarte multe echipe şi toate şi-au dat interesul. Au fost echipe cu mulţi participanţi, chiar şi 30. A fost mai dificil cu publicul, pentru că toată lumea a intrat pe lângă mese, dar nu am avut incidente, chiar dacă au fost câteva sute de persoane. Fiecare participant a dat ce a putut şi a încercat să reprezinte zona de unde vine cât mai bine, în preparate cât mai bune. Noi, ca organizatori, am vrut să îi premiem pe toţi pentru că au făcut eforturi şi fizic şi financiar să vină până aici, atâţia kilometri, pe timp de iarnă. (...) S-a văzut că toată lumea şi-a dat interesul. (...) A fost un an foarte reuşit, cu mulţi vizitatori”, ne-a declarat după festivitatea de premiere primarul din Turia, organizatorul evenimentului, Daragus Attila.

Impresii ale participanţilorPomana porcului 2017 (6)

„Un balamuc frumos organizat” a fost definiţia dată de participanţii din Constanţa celei de-a XII-a ediţii a festivalului „Pomana Porcului”.

„Noi am venit din toată Dobrogea şi avem o echipă multietnică, naţiuni conlocuitoare”, ne-a spus reprezentantul concurenţilor din Constanţa, Valentin Laslău, care a explicat: „Eu sunt ceangău, am în echipă un machidon, un armean, un sârb şi un dobrogean. (...) Suntem fără primar, de capul nostru, suntem mai nebuni şi venim mai rar, o dată la patru ani. Am reuşit să facem faţă cât de cât acestui balamuc foarte frumos organizat. Noi am pregătit chighil, este o specialitate moldovenească, făcută din măruntaie, ficat, ca nişte pâinici în prapor, am avut şi nişte crap cu ştiucă, am făcut cârnaţi, tobă, dulceaţă de ardei iute, sfeclă roşie cu hrean şi telemea dobrogeană de capră. (...) Eu vin de vreo nouă ani încoace. Dacă nu am venit ca participant, am venit ca spectator. Este o zonă care îmi place foarte mult. Organizatorul evenimentului este un tip extraordinar, care nu ştiu cum face faţă la tot balamucul pe care îl are aici, iar organizarea este de la foarte bine în sus. Frumos e puţin spus”, a mai transmis constănţeanul Valentin Laslău.

Pomana porcului 2017 (7)Echipa din Vâlcele, prezentă la eveniment aproape în fiecare an, a rămas în scurt timp fără preparate pe masă, semn că publicul a apreciat că s-au descurcat mai mult decât satisfăcător. Într-un decor de paie, doar paharele de pălincă mai aşteptau cuminţi să fie umplute. „A fost foarte bine. Noi am pregătit preparate specifice zonei noastre, am făcut „cârnaţul beţivanului”, adică am folosit paprika, piper, boia, ardei, carne de porc şi am adăugat la câte un kilogram de carne, câte o sută de grame de pălincă. (...) Faptul că nu ne-a mai rămas nimic pe masă la degustat, înseamnă că am făcut o treabă destul de bună”, ne-au spus participanţii din Vâlcele.

Un eveniment de nota 9,50

Pentru că perfecţiunea este greu de atins, organizatorul evenimentului, Daragus Attila, ne-a spus că ediţia a XII-a merită nota 9,50, iar cele 50 de sutimi lipsă până la un 10 absolut se referă la noroiul greu pe care participanţii şi vizitatorii îl purtau pe încălţăminte, apărut din cauza ninsorii care s-a topit. Noi am adăuga aici şi gunoaiele lăsate în urmă de vizitatori, pahare şi farfurii de plastic, dar acestea nu pot să cadă doar în vina organizatorilor, ci şi în cea a oamenilor care nu respectă reguli minime de conduită şi de bun simţ.

„Au fost 19 echipe, dar din punctul meu de vedere 17 sunt mai mult decât suficiente. E greu şi să jurizezi şi să organizezi. Anul acesta echipa din Budapesta a fost pentru prima dată. Au fost foarte mulţi primari, iar acesta este un lucru foarte interesant. De la Vâlcele au venit atât primarul, cât şi viceprimarul. (...) Eu spun că a fost un festival de 9,50. E loc şi de mai bine”, a precizat primarul, arătând cu piciorul la noroiul proaspăt, venit în urma ninsorii şi frământat de picioarele participanților şi curioşilor. „Chiar dacă am betonat şi asfaltat, mizerie se face. A fost timpul rău şi nu ne-a ajutat”, a spus edilul covăsnean.

Un mare plus pentru turismul covăsneanPomana porcului 2017 (8)

Festivalul, unul dintre cele mai mari din ţară, devine tot mai cunoscut şi aduce tot mai mulţi vizitatori şi participanţi, fapt care nu poate să aducă doar beneficii zonei, mai ales din punct de vedere turistic. Chiar dacă unii vizitatori au fost nemulţumiţi de faptul că nu puteau găsi loc liber în niciun restaurant din zona Băilor Balvanyos, pentru comercianţi acest lucru este o bucurie.

Potrivit primarului, evenimentul a fost promovat anul acesta prin intermediul mass-media mai ceva ca în alţi ani, fapt care a adus un mare plus zonei. „Nici la Tuşnad nu se mai găseşte loc de cazare, cu atât mai puţin la noi. E full peste tot”, a spus acesta.

În 2018, festivalul se mută în luna noiembrie

Pomana porcului 2017 (9)A XII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos s-a desfăşurat în perioada 24 – 26 februarie a.c. Dacă vineri participanţii s-au cunoscut, s-au prezentat în costumele tradiţionale şi s-au organizat pentru evenimentele de a doua zi, sâmbătă aceştia au gătit toată ziua. După festivitatea de premiere, seara toată lumea s-a întâlnit la masă, iar duminică fiecare s-a îndreptat spre casă, cu un adevărat bagaj de amintiri şi de voie bună, cât să ajungă tot anul, şi mai mult de atât.

Unul din principalele obiective ale evenimentului este cel de a forma prietenii şi legături între oameni din diverse zone şi ţări, spun organizatorii, care mai adaugă faptul că în fiecare an obiectivul a fost atins cu prisosinţă. „Aşa trebuie făcut, să apropii oamenii unii de ceilalţi, cu bunăvoie. Avem o singură viaţă. Nu trebuie să ne-o petrecem certându-ne, ci să trăim bine-bine şi deschis. Cu cât de cunoaştem unii pe alţii, cu cât suntem mai apropiaţi, cu atât mai mult putem să ne înţelegem, asta e clar!”, a spus Daragus Attila.

Tot de la organizatorul principal al evenimentului am aflat că în 2018, mai degrabă din raţiuni financiare, a XIII-a ediţie a Festivalului „Pomana Porcului” va avea loc în luna noiembrie, nu la începutul anului ca până acum.

„La anul încercăm să facem festivalul în ultima săptămână din luna noiembrie. Să vedem dacă o să fie aşa de bine primit cum este în februarie. Nu ştim cum va fi. Acum, în luna februarie era bine, pentru că nu sunt evenimente majore la nivel naţional, iar lumea are timp să vină. Nu ştiu dacă o să meargă chiar aşa, dar încercăm”, ne-a mai spus primarul Daragus.

Indiferent când va fi organizat, Festivalul „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos trebuie să continue pentru că după XII ediţii a devenit un adevărat punct de reper pentru bucătarii, amatori sau nu, din ţară şi din străinătate, dar şi pentru gurmanzii care abia aşteaptă să deguste şoriciul proaspăt, cârnaţii şi mămăliguţa pregătite în aerul curat din judeţul Covasna.Pomana porcului 2017 (10)Pomana porcului 2017 (11)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alex, 27 februarie 2017
:D Uite preotul imbracat in haine de huszar!! Doamneee!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.