ACTUALITATE 1 martie 2021

Autoritățile din Întorsura Buzăului fac loc tinerilor la masa deciziilor

de David Leonard Bularca | 2228 vizualizări

Consiliul Local a aprobat înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret 

„Părerile tinerilor ar trebui să conteze”, „lăsați tinerii să se implice mai mult” sau „trebuie să oferim șanse reale de dezvoltare noii generații” sunt câteva dintre ideile pe care le auzim din ce în ce mai des. Este un subiect abordat mai ales în campaniile electorale, cum s-a întâmplat și în toamna anului trecut la Întorsura Buzăului, înainte de alegerile locale din 2020. Iată că, aici, lucrurile par să meargă în această direcție, de a încuraja tinerii să se implice. Prin inițiativa Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna, Consiliul Local al orașului a aprobat înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT). Acest organism va avea, după cum îi spune numele, rol consultativ, iar din el vor putea face parte reprezentanți ai structurilor de tineret. Autoritățile vorbesc de o premieră județeană, chiar pionierat la nivel național. 

Joi, 25 februarie a.c., Consiliul Local Întorsura Buzăului a aprobat proiectul de hotărâre ce avea ca subiect înființarea primului CCPT din județul Covasna. În Regulamentul de Organizare și Funcționare al noului organism de la nivelul orașului Întorsura Buzăului, este prevăzut cine vor putea fi membrii acestui Consiliu.

„Art. 4. (1) Din cadrul CCPT pot face parte reprezentanți ai structurilor de tineret cu activitate la nivelul Orașului Întorsura Buzăului astfel: 

a) Fundații Județene pentru Tineret și/sau organizațiile federative ale tinerilor la nivel județean; 

b) Organizațiile studențești; 

c) Organizațiile de elevi; 

d) Structurile sindicale adresate tinerilor; 

e) Structurile patronale adresate tinerilor; 

f) Structurile de tineret ale partidelor politice; (n.red. în urma unui amendament, s-a hotărât, în final, că acestea nu vor putea face parte din CCPT).

g) alte organizații neguvernamentale de tineret”. 

În cazul anumitor structuri enumerate mai sus, este nevoie ca acestea să îndeplinească anumite criterii, printre care: fie să aibă personalitate juridică, fie să aibă activitate de cel puțin un an și șase luni sau altele. 

La nivel organizatoric, structurile interne ale CCPT vor fi Plenul (toți membrii CCPT), Comisiile de lucru (fiecare membru va putea face parte din cel mult două Comisii) și Secretariatul, asigurat de Direcția Administrație Publică Locală din cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

Pentru a face parte din CCPT, reprezentanții structurilor de tineret trebuie să depună o cerere de adeziune scrisă, la Secretariatul organismului. 

„Compartimentul de Tineret din cadrul DJST Covasna prin Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, cât și Primăria Întorsura Buzăului, vom lansa în cursul săptămânii viitoare invitația de aderare la acest consiliu consultativ a tuturor entităților care, conform regulamentului de organizare și funcționare, sunt eligibile pentru a face parte din acest consiliu, urmând ca cei care doresc, să completeze, conform regulamentului, o solicitare de adeziune. Această premieră anticipează propunerea de Lege a Tineretului, unde aceste consilii consultative ca forme de consultare cu autoritățile publice apar ca instrumente obligatorii ce trebuie să se regăsească la nivelul fiecărei primării”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directorul executiv al DJST Covasna, Marius Tiron.

Pe ce teme se va putea pronunța noua structură de reprezentare a tinerilor?

În același regulament, sunt definite și principalele domenii de activitate ale viitorilor membri CCPT, iar acestea sunt: cultură; educație și formare; ocuparea forței de muncă și antreprenoriat; participare și activități de voluntariat; sport, sănătate și mediu; incluziune socială și susținerea tinerei familii. Totuși, „în funcție de prioritățile stabilite, CCPT poate stabili alte domenii de lucru, în baza hotărârii plenului CCPT”, se mai arată în regulament.

Viceprimarul orașului, Silviu Popica, a fost inițiatorul acestui proiect de hotărâre. Acesta ne-a spus că acum cel mai important pentru autoritatea publică locală este să afle nevoile și interesele tinerilor. 

„În primul rând trebuie să aflăm care sunt temele de interes ale tinerilor din oraș, că până la urmă despre asta este vorba. De asta am făcut acest Consiliu, pentru a putea să consultăm tineretul în ceea ce privește domeniile lor de interes. Este un Consiliul Consultativ, așa cum îi spune și numele, și reprezintă o bază de informare pentru autoritatea publică. Pe baza informării făcute către autoritatea publică, acesta are putere de a avea inițiative și de a decide dacă vor fi puse în practică. Adică acest Consiliu va propune anumite teme, iar autoritatea locală, fie că este Primărie, fie că este Consiliul Local, va avea inițiative în ceea ce privește tineretul”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Silviu Popica. 

„Entuziasm avem, cadru legislativ avem, urmează să începem să lucrăm”

Vestea că tinerii întorsureni sunt mai aproape ca oricând să aibă un cadru legal unde să își spună părerile și nevoile a fost primită cu interes de către comunitatea din Întorsura Buzăului. 

 „Mi se pare o idee benefică, deoarece tinerii de la Întorsura Buzăului nu prea au parte de activități pentru a-și consuma timpul liber, iar această activitate unde tinerii își pot exprima problemele, dorințele și în special „vocea interioară” este importantă. Sper din suflet că această activitate va avea rezultate bune, întrucât cunosc tinerii din Întorsura, iar aceștia sunt deschiși la noi proiecte. De asemenea, eu mă voi implica, sunt deschisă la noi idei”, ne-a spus o tânără din oraș, Denisa Buzea. 

Reprezentanții elevilor de la nivel județean spun că prin CCPT le va fi mult mai ușor să se găsească soluții pentru elevii din zona Buzaielor, atunci când aceștia întâmpină probleme.

„Consiliul Județean al Elevilor Covasna salută inițiativa înființării unui CCPT. Susținem demersul, deoarece acest forum face ca vocea elevilor să fie auzită, iar noi am fi onorați să fim una dintre organizațiile partenere, deoarece ne-am putea expune mult mai bine punctul de vedere și am putea aplica mai rapid soluții pentru problemele pe care elevii din zona Buzaielor le întâmpină zi de zi”, ne-a transmis președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, David Ușurelu.

„Mă bucur. Înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) este un pas foarte mare înainte, pentru dezvoltarea comunității, dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru dezvoltarea mentală a noastră, a tinerilor. Este ceva timp în care s-a resimțit lipsa tinerilor în parcursul decizional, din toate punctele de vedere. Tinerii din Întorsura Buzăului se implică, dar nu o pot face la nesfârșit, mai ales că locuri destinate acestora, în zonă, sunt foarte puține. Aici intervine CCPT-ul. De aici începe schimbarea. Personal, am participat la dezbaterea publică cu privire la înființarea acestuia și, bineînțeles, sunt dispus să mă implic în continuare și să putem face vocea tinerilor auzită. Entuziasm avem, cadru legislativ avem, urmează să începem să lucrăm”, ne-a spus și Marian Calcea, elev la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Covasna. 

Constituirea finală a CCPT este preconizată a avea loc în luna martie 2021

În perioada următoare, urmează constituirea primului Plen al CCPT, iar, ulterior, vor avea loc primele discuții dintre tineri și autoritățile locale de la nivelul orașului Întorsura Buzăului.

„Invit toate organizațiile de tineret din oraș să se alăture inițiativei noastre. Sperăm să colaborăm și să fie o colaborare fructuoasă. Este primul oraș din județ care are un asemenea organism consultativ. În țară este o acțiune de pionierat, deci așteptările noastre sunt, să zic, destul de mari. Sperăm să putem direcționa acele sume pentru sectorul de tineret exact acolo unde este nevoie. Adică înspre tineri și către dorințele lor”, ne-a mai spus Silviu Popica. 

„Alături de Primăria Întorsura Buzăului, suntem convinși că odată creat acest mecanism de implicare civică, tinerii vor avea oportunitatea de a se implica activ, cu responsabilitate, în procesul de construcție comunitară. Am observat motivație și dorință de implicare atât în rândul tinerilor, cât și al factorilor decizionali din primărie. Acest lucru ne dă certitudinea că forul consultativ va fi un instrument real, funcțional, capabil a contribui la dezvoltarea comunității întorsurene”, este de părere Marius Tiron, de la DJST Covasna. 

În viitor, și mai multe astfel de organisme în județ?

DJST Covasna are în plan să se implice în crearea mai multor CCPT-uri sau, după caz, a Forumurilor Locale de Tineret (FLT) și pentru alte Primării din județ, după cum ne-a spus directorul executiv, Marius Tiron. 

„DJST Covasna este o instituție aflată în subordinea Guvernului României, responsabilă cu implementarea în teritoriu a politicilor guvernamentale. Suntem direct implicați în punerea în practică a priorităților din Programul de Guvernare, iar înființarea de Consilii Consultative pe Probleme de Tineret în mediul urban, asemenea acestuia înființat la Întorsura Buzăului, cât și a Forumurilor Locale de Tineret în mediul rural, sunt priorități care au misiunea de a crea tinerilor oportunitatea de a se implica activ, alături de autoritățile publice în dezvoltarea vieții comunitare. Pe viitor vom continua să promovăm și să ne implicăm activ în crearea unor asemenea contexte de implicare civică în cât mai multe localități din județul Covasna”, ne-a spus Marius Tiron. 

Cu ideea constituirii unui CCPT la Întorsura Buzăului a fost DJST Covasna, iar, în luna ianuarie a acestui an, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Primăriei și a Consiliului Local din oraș cu societatea civilă, după cum anunțam în deschiderea ediției din 19 ianuarie a ziarului, în articolul Dezbatere la Întorsura Buzăului: cât contează pentru autorități vocile tinerilor.

Ca o concluzie, se pare că vocile tinerilor contează, cel puțin până în acest punct, pentru autorități. Totuși, rămâne de văzut cum se va implica CCPT în mod real în proiectele destinate sectorului de tineret și cum vor fi aceștia sprijiniți de către factorii de decizie. Din acest punct de vedere, urmează o perioadă cel puțin complicată pentru toți cei implicați. Însă dacă va prima consensul și deschiderea spre noi idei, cu siguranță comunitatea din oraș, indiferent de vârstă sau ocupație, va avea de câștigat. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.