ACTUALITATE 18 iulie 2022

Autobuz care circula pe ruta Brașov – Întorsura Buzăului, lăsat de polițiști fără plăcuțele de înmatriculare. Patronul firmei spune că este un abuz

de David Leonard Bularca | 15203 vizualizări

Polițiștii brașoveni au oprit joi, 14 iulie, în localitatea Teliu, un autobuz care transporta persoane și i-au ridicat plăcuțele de înmatriculare, pe motiv că nu avea licență de transport, au transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Brașov. Șeful firmei care deține autobuzul, Constantin Codreanu, spune că este un abuz al poliției, pentru că firma sa deține licență de transport. 

„În cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională, în conformitate cu prevederile art. 3, pct. 1 din H.G. nr. 69/2012, fiind dispusă, totodată, măsura suspendării dreptului de utilizare a autovehiculului prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, a transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, comisarul de poliție Alina-Maria Ivan, de la IPJ Brașov. 

Articolul 3, din HG 69/2012, precizează:

„Următoarele fapte reprezintă încălcări foarte grave ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009, ale Ordonanței Guvernului nr. 27/2011, cu modificările și completările ulterioare, și ale normelor de aplicare a acesteia, și constituie contravenții, dacă acestea nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni:

1. Efectuarea transportului rutier sau a activităților conexe transportului rutier fără a deține licență de transport/licență comunitară, certificat de transport în cont propriu, licență pentru activități conexe transportului rutier și/sau documentul de transport specific tipului de transport efectuat, astfel cum este stabilit prin reglementările specifice în vigoare, după caz”, conform legislație.just.ro. 

Patronul firmei Codreanu: „E un abuz!”

L-am contactat telefonic pe șeful firmei Codreanu, pentru a ne explica ce s-a întâmplat și cum vede el acțiunea polițiștilor brașoveni. 

„Noi avem licență legală. Deci Brașov-Vama Buzăului-Întorsura Buzăului. Deci avem două licențe. Una este Brașov-Vama Buzăului și alta este Vama Buzăului-Întorsura Buzăului. De când s-a băgat RATBV (n. red. Regia Autonomă de Transport Brașov) să facă ruta Vama Buzăului, noi nu mai intrăm acolo. Câteodată intrăm, câteodată nu mai intrăm în Vama Buzăului, când nu mai rămâne nici un călător către Vama Buzăului. De la Brădet facem în stânga către Întorsura Buzăului. Dar avem licență și pentru partea aia, că avem licența care face Vama Buzăului – Întorsura. Deci noi suntem în regulă. Poliția a făcut un abuz”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Constantin Codreanu. 

Acesta ne-a explicat că firma pe care o conduce a preluat ruta Întorsura Buzăului – Brașov din anul 2018, atunci când podul de la Budila a fost luat de apă și, astfel, trenul nu a mai putut circula pe acea rută.

„Când a luat apa podul de la Budila, atunci trenul nu a mai circulat și a intervenit repede primăria să facem transport acolo. Avem contract cu primăria și avem și licențele. Noi am preluat transportul acolo exact pe orele trenului. Deci am înlocuit practic trenul. La aceleași ore e programul. A fost caz de forță majoră. Sunt sute de oameni în Întorsura și nu avea cine să facă transportul (...). Careva a spus că de ce nu am licență direct către Întorsura. Păi de asta, avem Vamă și apoi Întorsura. De multe ori treaba asta trebuia făcută cu un autobuz și să se oprească acolo la Brădet, să se urce în alt autobuz și să meargă la Întorsura. Dar, dacă același preț este până la Brădet și același preț este până la Întorsura, nu o să se oprească la Brădet să întoarcă acolo. Întoarce în Întorsura. Nu văd nici o ilegalitate în privința asta, că licențele sunt valabile. Am licență” a explicat Codreanu. 

Acum patronul este hotărât să dea poliția din Brașov în judecată. 

„Consider că e un abuz al polițistului din Brașov. Nu avea el nici o treabă, Întorsura Buzăului este din alt județ, nu e județul Brașov. Dăm în judecată poliția Brașov. El ne-a oprit în județul Brașov. Ce treabă avea el? Este un abuz al acelui polițist, nu avea treabă cu alt județ. Fiecare își face treaba în județul respectiv sau face ceva comun, dar licențele sunt valabile. Nu trebuie licență direct Întorsura. Asta e așa de mintea celui care nu gândește”, a spus Codreanu.

Circulația autobuzelor pe ruta Întorsura Buzăului – Brașov a revenit la normal încă de joi, a precizat patronul.

„Imediat am pus alt autobuz și am pus autobuz la Brădet și din Brădet e alt autobuz. Dar același autobuz se poate duce și la Întorsura. La Brădet este același preț ca la Întorsura, că e diferență de doi, trei kilometri. Autobuzul oprit venea de la Brașov și polițistul a întrebat de ce scrie Întorsura Buzăului pe bilet. Acum nu mai scrie Întorsura, scrie Brădet. Alt autobuz sau tot același, că nu scrie nicăieri că trebuie alt autobuz, face Brădet – Întorsura”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, Constantin Codreanu.

„Cum să rămânem aici? Noi trebuie să ajungem la Întorsura!”

Am stat de vorbă și cu un martor, care se afla în autobuz în momentul în care acesta a fost oprit de polițiști în Teliu, Brașov. Persoana cu care am discutat a preferat să rămână anonimă pentru a evita eventualele neplăceri, în condițiile în care utilizează frecvent mijlocul de transport pe ruta Întorsura Buzăului – Brașov. 

„Venind spre Teliu la un moment dat mi-a spus cineva că ne-am oprit. Am văzut că a intrat domnul polițist în autobuz. Nu a zis nici nume, nici absolut nimic. Domnul polițist a venit în spate și a fost cam arogant, ne-a spus: «Vedeți-vă de treabă. Ce vreți să faceți acum, să filmați?». Am zis ok... A început să verifice biletele (...). Mi s-a părut cam arogant, dar am zis că na, e omul legii. Am stat undeva la vreo 50 de minute. Ne-a ținut foarte mult. Am rămas undeva la vreo 10 călători care trebuia să ajungem la Întorsura și am rămas toți în Teliu. La un moment dat a oprit motorul autobuzului și șoferul ne-a spus: «Să știți că aici rămânem». Noi am reacționat: «Cum să rămânem aici? Noi trebuie să ajungem la Întorsura!». Am rămas așa... Că erau și oameni care aveau bagaje. Polițiștii ne-au zis să vorbim cu șoferul ca să trimită altă mașină să ne ducă la Întorsura. Cum să stăm atâta să vină altă mașină? Am stat deja 50 de minute până au verificat actele. Din câte am înțeles, nu avea atestat pentru ruta asta de transport, Întorsura-Brașov”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, martorul.

Oamenii au făcut autostopul ca să ajungă la Întorsura Buzăului. 

„Am rămas acolo, am făcut cu mâna să ne ia cineva să ne ducă până la Întorsura. Autobuzul a rămas acolo, cu numerele luate fiind. Îți zic sincer că am ajuns undeva la ora 14:00 la Întorsura, din Teliu. E bine măcar că am ajuns în Teliu, de acolo ne-am mai descurcat, dar dacă rămâneam în Brașov?”, se întreabă persoana cu care am vorbit. 

Martorul nostru spune că mulți oameni au întârziat la muncă, pentru că circulația autobuzului a fost totuși dată peste cap, și afirmă că poliția a fost nepăsătoare. 

„Șoferul le-a zis polițiștilor: «Lăsați-mă să duc oamenii și mă întorc sau veniți după mine». Dar nu au fost de acord. Probabil e și ceva mai vechi. Din câte am înțeles s-a mai întâmplat o dată chestia asta. Comportamentul polițiștilor mi s-a părut totuși... Puteau să aibă mai mult respect, că erau și oameni în vârstă acolo”, a detaliat martorul. 

Oamenii sunt nemulțumiți și că s-au mărit prețurile la bilete. Cine vrea să ajungă de la Întorsura Buzăului la Brașov sau invers trebuie să scoată din buzunar 13 lei. 

„Mulți erau ceva de genul: «Măi, cum vine asta? Venim, plătim 13 lei și apoi sunăm de aici taxiul ca să ne ia 50 de lei?». Nici nu a fost anunțat că autobuzul întârzie. Eu am așteptat să văd dacă postează, dacă anunță cineva că nu mai e autobuzul: «Nu îl așteptați, că nu ajunge»”, ne-a mai spus sursa noastră.

Pentru mulți oameni din zona Întorsurii Buzăului este necesar să ajungă la Brașov, pentru că acolo muncesc. Se discută des pe diferite grupuri locale despre calitatea transportului și mulți sunt nostalgici când se gândesc că orașul covăsnean avea, până în 2018, legătură feroviară directă cu Brașovul. 

Între timp, se lucrează la reconstrucția podului dărâmat de ape în 2018. În luna aprilie a acestui an stadiul de execuție al lucrărilor era de 51%, după cum ne informa Compania Națională de Căi Ferate „CFR S.A”. 

Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a transmis săptămâna trecută o nouă solicitare autorităților din domeniu pentru aflarea stadiului de execuție al lucrărilor. Când vom primi răspuns, îl vom publica atât online, pe CovasnaMedia.ro, cât și în ziarul „Observatorul de Covasna”. 

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.