ACTUALITATE 5 mai 2023

Atenție la căpușe! Riscurile mușcăturii și cum ne putem proteja

de David Leonard Bularca | 6419 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU), din Sfântu Gheorghe, vin cu o serie de recomandări pentru a evita mușcăturile de căpușe, care pot deveni periculoase. În ultima lună, la secția de urgențe a spitalului au ajuns 12 persoane după ce au fost mușcate de căpușe, se arată într-o informare publică transmisă pe pagina de Facebook a spitalului.

Căpușele apar după ce vremea se încălzește și de obicei putem fi mușcați de o căpușă după o ieșire la iarbă verde.

„Odată cu încălzirea vremii, căpușele își fac tot mai simțită prezența în natură, astfel că ieșirile la iarbă verde pot veni la pachet cu o serie de neplăceri, dacă nu ne protejăm atât pe noi, cât și pe copiii și animalele noastre de companie. 

În ultima lună, 12 persoane s-au prezentat la Urgența spitalului nostru după ce au fost mușcate de căpușe, cel mai tânăr pacient având doar un an”, atrag atenția reprezentanții SJU. 

Căpușele pot purta diferite bacterii și pot transmite o serie de boli grave, arată aceeași sursă.

„Căpușele pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita sau febra recurentă, și, deși nu toate căpușele sunt infectate, în acest an colegii noștri au tratat 3 pacienți cu boala Lyme și 2 pacienți cu encefalită”, se arată în textul postării din mediul online. 

Cum ne putem proteja de căpușe, conform specialiștilor:

  • Evitați zonele cu vegetație și umiditate crescută.
  • Când mergeți la grătar/iarbă verde, utilizați spray-uri repelente și purtați pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare.
  • După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi, cât și copiii și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă.
  • Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, pentru ca aceasta să nu își elibereze secrețiile în rană. Dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică.

Important este să nu folosim căldura sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa, pentru că aceasta se poate adânci în piele. 

„În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele, prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate”, atrag atenția cei de la SJU. 

Așadar, cu puțină atenție și măsuri de precauție, ne putem proteja de eventuale neplăceri sau vizite neplăcute la urgențe.

Sursa foto: SJU/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.