Atelier-ul și-a închis porțile
Miercuri seară au fost decernate premiile ediţiei din acest an a celui mai vechi Festival Internaţional de Teatru din România
După opt zile pline de teatru la Sfântu Gheorghe, în care au fost şi câte trei spectacole pe zi, Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” s-a încheiat miercuri seara cu decernarea premiilor acestei ediții.
În deschiderea galei, creatorul festivalului, dramaturgul Radu Macrinici, le-a mulțumit din nou celor care au ajutat la organizarea Festivalului „Atelier”, după care i-a invitat în fața publicului pe membrii juriului: Iulia Popovici, Oana Stoica, Radu Dinulescu, Nicu Mihoc şi Marius Deac, urmând apoi premierea propriu-zisă.
Marele câștigător Atelier a fost „Tipografic Majuscul”, regia Gianina Cărbunariu, o producţie „DramAcum” şi Festivalul Internaţional de Teatru din Nitra (Slovacia), în parteneriat cu Teatrul Odeon din Bucureşti. Spectacolul a luat și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, acest premiu fiind împărțit între 3 actori ai acestui spectacol, Alexandru Potocean, Mihai Smarandache şi Gabriel Răuță, precum și premiul pentru cel mai bun regizor, Gianina Cărbunariu.
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit artistei Fülöp B. Erzsébet pentru rolul din spectacolul „Castingul Dracului”, regia Radu Afrim, o producţie a Teatrului Naţional Târgu Mureş – trupa „Tompa Miklós”. Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat Fatmei Mohamed, pentru rolurile din spectacolul „Sfântul din Sfântu Gheorghe” de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, o producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Gallo Ernő, pentru rolul din spectacolul „Castingul Dracului”, regia Radu Afrim, o producţie a Teatrului Naţional Târgu Mureş – trupa „Tompa Miklós”. Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câștigat de Bocskai Gyopár și Valentin Oncu pentru scenografia spectacolului „Parallel”, regia Sinkó Ferenc şi Leta Popescu, o producţie Groundfloor Group din Cluj şi Colectiv A.
Zic Zac, premiu pentru cea mai bună coregrafie
Premiul pentru cea mai bună coregrafie a fost obţinut de covăsnenii Andrea Gavriliu și Ştefan Lupu pentru coregrafia spectacolului „Zic Zac”, o producţie UNATC Bucureşti.
În afara premiilor juriului au mai fost acordate câteva premii speciale – premiile pentru cel mai bun tânăr actor şi cea mai bună tânără actriţă, oferite de Asociaţia de Tineret „Ecou” au revenit lui Ionuţ Vişan de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila pentru rolul din spectacolul „Leonce şi Lena” şi lui Benedek Ágnes de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe pentru rolul Ophelia din spectacolul „Hamlet”.
A primit premiu și trupa braziliană „Erro Grupo” din Florianopolis care a prezentat spectacolul „Geografia inutil” de Ştefan Peca, precum şi regizorul Dan Ţopa, directorul Teatrului „Andrei Mureşanu”, şi consilierul local Mădălin Guruianu, pentru contribuția la revenirea festivalului la Sfântu Gheorghe și ajutorul oferit pentru buna desfășurare a acestuia.
Premiile au constat în lucrări de artă realizate şi donate de membrii Uniunii Artiştilor Plastici din Sfântu Gheorghe.
Festivalul „Atelier” a fost înfiinţat în anul 1992 la Sfântu Gheorghe de dramaturgul Radu Macrinici şi este cel mai vechi festival de teatru neconvenţional din România. Acesta a revenit la Sfântu Gheorghe după aproape zece ani în care a „migrat” la Sighişoara, Baia Mare şi Satu Mare.
Cea de a XXI-a ediție a Festivalului „Atelier” a reunit la Sfântu Gheorghe 18 trupe de teatru din România, Franţa, Italia şi Brazilia, care au prezentat spectacole concepute după noile tendințe în materie de scenografie, regie, actorie, muzică sau coregrafie.