ACTUALITATE 18 mai 2022

Aproape 500 de pacienți s-au prezentat de la începutul anului la SJU pentru a primi vaccinul antitetanos

de David Leonard Bularca | 654 vizualizări

Bacteria Clostridium tetani este foarte periculoasă dacă nu avem vaccinul antitetanos, atrag atenția cei de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe, printr-o postare pe Facebook. Anul acesta s-au prezentat până acum la unitatea medicală 491 de persoane pentru a primi vaccinul, iar anul trecut au fost administrate 1.523 de astfel de seruri. 

„Anul trecut, la spitalul nostru au fost administrate 1.523 de seruri antitetanos, iar de la începutul acestui an 491 de pacienți care s-au prezentat la Urgență cu tăieturi sau înțepături au primit vaccinul. 

Tăieturile, zgârieturile și mușcăturile pot fi poarta de intrare în organism a unei bacterii periculoase care se regăsește, cel mai adesea, în sol și în praful de pe străzi, dar și în tractul intestinal al animalelor. Bacteria se numește Clostridium tetani, iar sporii acesteia contaminează țesuturile și produc o toxină extrem de puternică (pe locul 2 după toxina botulinică), declanșând tetanosul – o boală infecțioasă gravă și, de multe ori, fatală”, au scris reprezentații SJU în mediul online. 

Aceștia atrag atenția și asupra simptomelor pe care le are o persoană cu această infecție. Rata de mortalitate din cauza acestei boli este de 1-2%, dar în lipsa unui tratament adecvat ajunge la 100%.

„Primul semn al infecției este încleștarea mandibulei prin contracția puternică a mușchilor gurii. Persoana infectată nu poate să mai deschidă gura, are dificultăți la înghițire și respirație. Alte simptome sunt apariția spasmelor musculare (contracții involuntare care pot deveni dureroase), cel mai frecvent localizate la nivelul stomacului. Rigiditatea musculară se asociază și cu febră, transpirații, creșterea tensiunii arteriale și a pulsului. 

Odată ajunsă la nivelul sistemului nervos, toxina devine imposibil de scos din organism și apar complicațiile. Pe lângă fracturile osoase, boala se poate complica și cu embolism pulmonar sau pneumonie de aspirație. Decesul survine, de cele mai multe ori, prin insuficiență respiratorie din cauza contracției prelungite a mușchilor respiratori, fapt care duce la stop cardio-respirator. Una-două persoane din 100 infectate decedează în urma infecției, iar în absența unei îngrijiri intensive, rata de mortalitate ajunge la 100%”, conform specialiștilor. 

Cum se transmite tetanosul

Mai departe, medicii din Sfântu Gheorghe explică și cum se transmite tetanosul. Primele simptome apar cel mai devreme la trei zile de la infectare, iar cel mai târziu în 20 de zile. 

„Tetanosul apare atunci când o rană este contaminată cu spori ai bacteriei Clostridium tetani, de exemplu, atunci când avem o rană murdară cu pământ. Pentru ca sporii să producă toxinele responsabile de simptome este nevoie de un mediu lipsit de aer/oxigen. Simptomele debutează, de regulă, între 3 și 20 de zile de la infectare, iar recuperarea poate dura mai multe luni. În cazul tetanosului la nou-născuți, simptomele apar, de obicei, după 4 – 14 zile de la naștere. Plăgile care ar putea deveni locul de infectare cu tetanos sunt cele prin înțepare (piercinguri, tatuaje și injecții realizate necorespunzător), rănile prin împușcare, arsurile, înțepăturile și mușcăturile de animale.

Rugina NU determină apariția tetanosului, însă mitul legat de călcatul pe un cui ruginit are totuși un sâmbure de adevăr, deoarece o leziune punctiformă dar adâncă, de tipul celei provocate de un cui care a perforat talpa piciorului, poate deveni un mediu ideal pentru bacteria tetanică. Un alt lucru important de menționat este că infecția nu se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă. 

Cea mai eficientă profilaxie este vaccinul antitetanos, care în România se află în schema obligatorie de vaccinare. Tratamentul trebuie efectuat de urgență, iar spitalizarea se poate impune dacă medicul decide că plaga poate fi contaminată sau necesită tratament chirurgical. Primul pas, în cazul oricărei răni, indiferent dacă este superficială sau adâncă, este dezinfectarea cu atenție a zonei”, au mai explicat cei din domeniu. 

Sursa foto: SJU / Facebook 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.