APIA Covasna şi-a îndeplinit toate obiectivele
Judeţul Covasna, ca şi majoritatea judeţelor din ţară, şi-a îndeplinit toate obiectivele propuse. Deocamdată judeţul Alba este oaia neagră a ţării în acest sens. Termenul limită pentru terminarea controalelor pentru terenuri este 12 octombrie, motiv pentru care şi APIA Covasna şi-a dublat echipele de control care s-au deplasat în judeţul Alba. După ce aceste controale se vor termina, vor începe şi plăţile în avans pentru terenuri. Directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă, a declarat că după data de 12 octombrie vor începe plăţile în avans pentru terenuri, iar până pe 25 noiembrie trebuie să fie terminate. „Sunt bani destui, aşa că nu vor fi astfel de probleme”, a declarat Negoiţă, care a completat că dosarele din judeţul Covasna sunt în regulă.
În ceea ce priveşte depunerea dosarelor pentru „vaca de munte”, termenul limită a expirat, Angela Negoiţă afirmând că la APIA Covasna au fost depuse 2.846 de cereri pentru 13.072 de capete, într-o uşoară creştere faţă de anul trecut, când au fost depuse 2.748 de cereri pentru 10.873 de capete. În 2010 s-au acordat 98 de euro pentru fiecare animal, suma pentru anul 2011 nefiind încă stabilită. Fermierii care au depus cerere pentru programul „vaca defavorizată” trebuie să îşi ţină animalele în exploataţie până în vara anului viitor, pentru că urmează să fie controlat un eşantion de 5%. De asemenea animalele trebuie să aibă crotalii în ambele urechi, altfel fermierul riscă să piardă subvenţia, ba mai mult, va fi sancţionat retroactiv până în 2007.
APIA încurajează culturile eco
După ce au terminat majoritatea controalelor, cei de la APIA Covasna se axează în această perioadă pe întâlnirile cu fermierii. Directoarea instituţiei, Angela Negoiţă, a declarat că în ultimele săptămâni au efectuat mai multe astfel de întâlniri, în urma cărora s-au întâlnit şi cu câţiva fermieri care au decis să se apuce de culturi ecologice. „Ne-am întâlnit cu un fermier la Poian, care cultivă salcie energetică. Din păcate îi putem acorda subvenţie numai pentru teren, întrucât această plantă nu este inclusă pe lista subvenţiilor. De asemenea, alţi fermier, de această dată din Malnaş, au decis să cultive coacăze negre în mod eco. Ne-am întâlnit cu aceşti fermier împreună cu cei de la Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală şi cei de la Asociaţia Sophya Nyca. Atât noi, autorităţile statului, cât şi cei de la asociaţie i-am asigurat pe aceşti fermieri de sprijinul logistic. Mi se pare o idee foarte bună ca unii să se gândească la cultivarea şi altor plante decât cele tradiţionale”, a declarat Angela Negoiţă.