ACTUALITATE 24 februarie 2022

Antal Árpád: „Inclusiv la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe trebuie să avem scenarii pregătite pentru a primi oameni care fug din fața războiului”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2147 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád spune că autoritățile locale se pregătesc cu diferite scenarii pentru a primi, dacă va fi nevoie, oameni care fug din calea războiului izbucnit joi dimineața în Ucraina. În același context, el a spus, într-o conferință de presă, că speră ca România și alte țări să nu se implice din punct de vedere militar în conflict, pentru a nu se globaliza.

Trebuie să fim pregătiți, ca în cazul în care vor fi valuri de migrațiune, de populație care fuge din fața războiului. Evident, va merge în primul rând către Polonia, către Ungaria și într-o măsură probabil mai mică spre România, dar eu cred că inclusiv la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe trebuie să avem scenarii pregătite pentru a primi oameni care fug din fața războiului”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Tot acesta a spus că scenariile vor fi făcute publice către populație pe măsură ce va fi nevoie să fie aplicate.

Nu cred că există risc de război, bombardare în zona noastră în acest moment. Preocupările noastre sunt mai mult în direcția de a pregăti scenarii pentru a putea primi refugiați, pentru cazul în care vor fi persoane care vor veni în România dinspre Ucraina”, a explicat primarul din reședința județului Covasna.

Legat de război, acesta a spus că speră ca acest conflict între Rusia și Ucraina să nu evolueze și că ori de câte ori Estul și Vestul s-au luptat, cel mai mult au avut de suferit cei din Europa Centrală și de Est.

Eu fac parte din generația cărora bunicii și străbunicii le povesteau de primul și al doilea război mondial și am sperat întotdeauna că nu va trebui să povestesc copiilor și nepoților mei despre război și sper în continuare că nu vom trăi zile în care să fim implicați în vreun război. (...) Eu am sperat până la ultimul moment că cei care conduc lumea vor găsi o soluție diplomatică pentru a rezolva acest conflict. Sper din tot sufletul, pe de o parte, să nu se implice foarte mulți în acest conflict, pentru ca acest conflict să nu se globalizeze. Și sper, pe de altă parte, să înceteze cât mai repede posibil, și să se găsească o soluție pașnică. Vedeți, ori de câte ori Estul și Vestul s-au aflat în conflict, cel mai mult am pierdut noi, cei care trăiam în Europa Centrală și de Est. Niciodată nu a avut pierderi Estul sau Vestul, câte am avut noi, care suntem în zona de tampon a Estului și Vestului. Tocmai de aceea eu cred că noi acum trebuie, pe de o parte, să sperăm că va fi o de-escaladare a conflictului, pe de altă parte să sperăm că România nu se va implica în acest conflict, pentru că nu ne-ar ajuta sub nicio formă o implicare, evident vorbesc de implicare militară, nu umanitară, unde, dacă va fi situația, va trebui să ne implicăm. Trebuie să fim cu gândul la populația civilă din Ucraina, în general și în special să fim cu gândul la populația de etnie maghiară, de etnie română din Ucraina, pentru că sunt comunități mari”, a declarat edilul din Sfântu Gheorghe.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, scriu agențiile de presă, printre care și Agerpres.

Potrivit acelorași surse, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

În contextul situaţiei din Ucraina, mai multe ţări, inclusiv România, au invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultări imediate între aliați şi care se aplică atunci când una dintre țările alianţei se simte ameninţată, mai notează Agerpres.

Amănunte, AICI.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.