ACTUALITATE 11 ianuarie 2016

Amendă de 30.000 de lei la un supermarket din Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 781 vizualizări

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat, între 1 decembrie 2015 și 10 ianuarie 2016, 312 controale vizând siguranța alimentelor și protecția consumatorilor. Una dintre unităţile vizate, un supermarket din Sfântu Gheorghe, s-a ales cu produse confiscate și o amendă de 30.000 de lei, reprezentând peste 60% din valoarea totală a amenzilor aplicate de DSVSA în această perioadă.

La sesizarea unui cumpărător, inspectorii s-au deplasat la supermarket, constatând că la una dintre vitrinele frigorifice, în care se aflau lactate, nu funcționa sistemul de răcire, cel mai probabil de multă vreme. Produse ușor alterabile ca iaurt, kefir, smântână, unt, cașcaval și altele au fost păstrate la tempera­turi mult mai mari decât cele pentru care producătorul și-a asumat termenul de valabilitate. De exemplu, la o cutie de lapte de capră, care ar fi trebuit păstrată între +2 până la +6 C°, temperatura din interiorul cutiei, măsurată de inspectori, era de peste 17 grade. Au fost confiscate toate produsele lactate păstrate în condiții necorespunzătoare, în valoare totală de 3.670 lei, iar unitatea a fost amendată contravențional cu suma de 30.000 lei.

Totodată, spațiul de depozitare al unității din Sfântu Gheorghe era supraaglomerat, nerespectând con­dițiile de păstrare la o serie de produse alimentare. „Erau foarte multe produse, dar acest aspect este valabil pentru marea majoritate a supermarketurilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Ele comandă cantitate mare în spe­ranța că vând și nu au spații de înmagazinare. Din moment ce nu poți să păstrezi în condiții igienice și la temperaturile indicate, nu este corect”, ne-a declarat directorul DSVSA Covas­na, Dr. Sikó-Barabási Sándor.

Trei unități au primit interdicție de funcționare

Pe lângă supraaglomerarea depozitelor de alimente și nerespectarea condițiilor de depozitare, în special cele legate de temperaturile de păstrare ale produselor, DSVSA Covasna a constatat și alte nereguli în cadrul celor 312 controale, desfășurate la zeci de unități precum pensiuni, supermarketuri, depozite sau restaurante. Astfel, printre nereguli s-au numărat etichetarea necorespunzătoare, termenul de valabilitate depășit, fără ca produsele să fie retrase de la vânzare, depozitarea neigienică, direct pe paviment, fără vreo protejare, sau vânzarea de carne alterată, cu miros neplăcut.

Totodată, au fost semnalate patru cazuri de alertă rapidă, iar în urma lor direcția a retras de la comercializare 840 de ouă de consum alterate, 425 de borcane de miere cu suspiciune de fraudare, 140 bucăți de pește merluciu cu infecție parazitară și 21 seturi de teri­ne franțuzești.

În total, între 1 decembrie și 10 ianuarie au fost confiscate 682 kg de produse alimentare și au fost aplicate 13 amenzi contravenționale, în valoare totală de 44.800 de lei. Din zecile de unități de procesare și/sau de comercializare a alimentelor verificate, Direcția a suspendat activitatea uneia și a anulat înregistrarea a patru alte unități, interzicând astfel funcționarea acestora.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Robert, 12 ianuarie 2016
Lili,cand vezi asemenea lucruri in magazine de ce nu anunti autoritatile?
adi, 12 ianuarie 2016
De acord cu Lili. Vrem numele sa nu mai mergem acolo!!!
lili, 12 ianuarie 2016
De ce nu dati numnele?! Altfel nu se invata minte! Dati numele acestor supermarketuri care fac profituri uriase din asemenea fapte care pun in pericol sanatatea noastra! Controalele sunt citeste integral
Omu' cu șobolani, 12 ianuarie 2016
Eh..sigur au fost românii. Doar ăștia sunt puși pe rele. Sunt sigur că ar fi băgat ei mai multe lemne prin păine dar nu prea au mai găsit copaci prin zonă..așa că au trecut pe sârmă.. citeste integral
paine, 11 ianuarie 2016
O chestie interesanta... Acum un an si ceva sotia a cumparat o paine dyoseghin, scuze de greseala, de la magazinul din Tg. Secuiesc, str. Fabricii in care a gasit o bucata de lemn. Ieri, in alta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.