ACTUALITATE 18 noiembrie 2013

Ambulanța și Urgențele vor funcționa normal în timpul grevei din Sănătate

de Monica Vrânceanu | 52 vizualizări

Serviciul de Ambulanță Covasna și Urgențele spitalelor din județ vor funcționa normal pe perioada protestelor din Sănătate. Chiar dacă angajații din domeniu anunță grevă generală pentru 28 noiembrie pentru a obține din partea Ministerului Sănătății o serie de drepturi profesionale și salariale, se pare că sistemul nu va fi paralizat total. Cel puțin, asta se știe până acum, chiar dacă totul e posibil și se poate schimba oricând.

Directorul Serviciului de Ambulanță Covasna, Török Zsuzsanna, ne-a declarat că angajații de aici nu se vor opri din lucru, pentru că aceștia se gândesc și la oamenii care au nevoie de servicii medicale, nu doar la ei.

Se va munci normal, iar în afara programului orice angajat de la Ambulanță e liber să participe la proteste. Nu cred însă că am putea sta în sediu și pe ambulanțe și să nu mergem la cazurile urgente, doar pentru că suntem nemulțumiți de condițiile de muncă și salarii”, a spus Török  Zsuzsanna.

Situația este aceeași la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe și la urgențele celorlalte spitale – acestea vor funcționa în parametri normali, indiferent de forma pe care o vor lua protestele din sistem, inclusiv pe timp de grevă. Directorul UPU din cadrul Spitalului Judeţean, dr. Camelia Mîndru, ne-a spus că Urgențele vor trebui să funcționeze normal, angajații de aici putând protesta și ei în afara orelor de program.

Reprezentanții sindicatelor din Sănătate se întâlnesc zilele acestea cu managerii unităților sanitare din județ pentru a stabili detaliile programului de grevă și protocoalele de funcționare. Chiar dacă cei de la Urgențe și Ambulanță vor lucra normal, este posibil ca în cazul acestora din urmă să survină anumite particularități. Astfel, ambulanțele vor fi permanent pregătite de intervenții, însă se pare că transportul pacienților între spitale va fi întrerupt, urmare a protestelor. În ceea ce privește secțiile din spitale, se va stabili un program de masă pentru cei internați, însă în timpul grevei niciun pacient nu va beneficia de îngrijire medicală.

Angajații din sănătate se vor afla în grevă de avertisment pe 25 noiembrie, pentru două ore; din 28 noiembrie însă, aceștia vor intra în grevă generală pe termen nedeterminat. Medicii, asistenții și restul personalului din Sănătate cer, printre altele, un contract colectiv sectorial, asigurarea banilor de salarii și funcționare până la finele anului, alocarea a 6% din PIB până în 2016, condiții mai bune de muncă și, evident, salarii mai mari.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.