ACTUALITATE 19 martie 2014

Alutus – prima organizație din județ care va negocia cu Guvernul politica ONG-urilor

de Székely Emőke | 475 vizualizări

În urma unei selecții naționale, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus” a fost invitată de Agenția pentru Informarea și Dezvoltarea Organizațiilor Neguvernamentale (AID-ONG) și Fundația Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS) să facă parte din Grupul de lucru ONG care va negocia cu Guvernul politica publică națională privind organizaţiile non-guvernamentale.

Până acum nicio altă organizație covăsneană nu a fost invitată direct la masa negocierilor, așadar cei de la Alutus spun că sunt onorați, dar și responsabilizați de această inițiativă. „Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” este mândră dar şi conştientă de responsabilitatea ce îi revine din participarea la reuniunile de lucru pentru pregătirea şi negocierea Politicii publice naţionale privind ONG în România, şi are convingerea că prezenţa ei va aduce o contribuţie la atingerea obiectivelor propuse reuşind prin această participare la un asemenea nivel să transmită şi vocea societăţii civile covăsnene” – ne-a declarat președintele organizației, Cătălin Lazăr.

Pregătiri și dezbateri

Grupul de lucru ONG este un grup de minim 15 specialişti din sectorul neguvernamental, care va defini forma finală a documentului „Politica Guvernului României privind ONG” (ce conţine documentul de poziţie şi codurile de conduită) şi va purta negocierea conţinutului documentului de politică publică cu reprezentanţii guvernamentali. Grupul de lucru îşi va desfăşura activitatea în lunile martie – aprilie 2014, în cadrul a trei calupuri de reuniuni, care cuprind o întâlnire de pregătire a procesului de negociere şi un eveniment de dezbatere a documentelor cu reprezentanţii administraţiei publice centrale.

Statul omoară sectorul civil

În cadrul unei conferințe pe tema economiei sociale ce avut loc la Sfântu Gheorghe, reprezentanții unor ONG-uri au vorbit despre problemele cu care se confruntă zi de zi, iar președintele Filialei Covasna a Crucii Roșii Române, Papp Adolf, a ridicat inclusiv problema finanțărilor care lipsesc, dar și a incertitudinii ce planează asupra ONG-urilor. Acesta a spus că statul în loc să ajute organizațiile care de fapt muncesc la rezolvarea unor probleme sociale, le pune bețe în roate. Papp a mărturisit că neavând o garanție de la stat, a fost chiar nevoit să refuze un proiect european pe motiv că în cazul în care ar fi intervenit un blocaj în plata banilor, ar fi ajuns la faliment.

„În alte țări ONG-urile primesc fonduri de la stat și diferite facilități, pe care noi cei de aici nu le primim. La Sfântu Gheorghe, Crucea Roșie îngrijește lunar la domiciliu 18 persoane, care nu ajung la spital. Desigur, spitalul este interesat să nu aibă atât de mulți pacienți, iar statul este interesat să nu cheltuiască prin CAS atât de mulți bani pentru spitalizarea acestor persoane. Aici intervin ONG-urile, însă acestea nu sunt ajutate, iar situația nu se va schimba decât atunci când bugetele vor fi corelate” – a declarat Papp Adolf. Acesta a mai spus că organizația pe care o conduce, dar și el personal, așteaptă de peste 20 de ani ca situația să se schimbe, să se îmbunătățească, însă nu vede nici măcar semnele unei astfel de îmbunătățiri.

Strategie pe termen lung

Reprezentanții ONG-urilor spun că România are nevoie de o strategie clară privind ONG-urile. „Resimţim acut nevoia unei strategii coerente şi unitare care să depăşească mandatele unui ministru şi care să definească atitudinea şi comportamentul instituţiilor publice cu privire la relaţia cu sectorul neguvernamental. În lumina lipsei de coerenţă a relaţiilor prezente, devine evidentă necesitatea unui document de politică publică care să specifice cât mai clar principiile care să stea la baza dialogului instituţional. Astfel că ne propunem să contribuim la realizarea unei politici publice naţionale cu privire la sectorul ONG, elaborată pe baza unui acord între Guvern, inclusiv instituţiile sale subordonate, şi sectorul neguvernamental. Documentul include măsuri care să asigure o cât mai mare auto-responsabilizare şi transparenţă privitor la punerea în practică a acordului şi vizează optimizarea relaţiilor dintre stat şi ONG în beneficiul cetăţenilor. Cuprinde valorile şi principiile pe care Guvernul şi Parlamentul şi le asumă pentru a defini baza relaţiei cu ONG şi sarcinile pe care Guvernul şi le asumă privind transpunerea în practică a valorilor şi principiilor” – spun cei de la Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.