ACTUALITATE 3 decembrie 2013

Alutus a primit în custodie Râul Negru

de Székely Emőke | 693 vizualizări

Asociaţia urmează să dezvolte proiecte ce vizează conservarea acestei zone

Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, în cadrul strategiei pe care și-a asumat-o la înființare, și pentru a se implica în conservarea capitalului natural și a dezvoltării zonelor rurale, a depus documentația necesară obținerii custodiei a două arii naturale protejate. Una vizează o pădure și o arie protejată în județul Buzău, și una în județul Covasna, respectiv Râul Negru (porțiunea dintre Boroșneu Mare și Lunga).

Urmează semnarea acordului

Ne bucurăm foarte mult pentru că în urma punctajului obținut am fost declarați eligibili, iar în curând vom semna acordul de custodie cu Ministerul Mediului. Acest acord prevede ca noi să ne asumăm anumite responsabilități, un management conservativ speciilor din aceste zone, dar ce este cel mai important e că putem dezvolta proiecte ce vizează zonele din aceste situri” – a declarat reprezentantul „Alutus”, Cătălin Lazăr. Preluarea în custodie a unei astfel de suprafețe cu statut special necesită un set de obligații în ceea ce privește conservarea. Administratorii sau custozii, care pot fi organizații non-guvernamentale, firme private sau administrații locale, ar putea exploata ariile protejate din punct de vedere turistic, cu respectarea strictă a legislației de mediu. Practic, asociația va fi obligată ca în termen de 6 luni să elaboreze un plan de conservare și un regulament al ariei, iar în decurs de doi ani de zile să elaboreze un plan de management al acestei arii.

Tabere pentru copii

Cătălin Lazăr spune că vor organiza tabere pentru copii și tineri, dar și studii științifice. „Experiența membrilor Alutus, care au studii în biologie, poate fi întregită prin gestionarea acestor arii și practic ne implicăm în habitatul natural care este aproape de noi” – afirmă Cătălin Lazăr. Cât despre taberele pentru copii, acestea se vor desfășura în satele covăsnene, la cort, iar cei mici și cei mari vor avea ocazia de a vedea și de învăța aspecte legate de protecția mediului, cât și despre cultura locală – de la vizitarea bisericilor, a conacelor, până la meșteșugurile tradiționale din zonă.

Colaborări cu diferite instituții

Cătălin Lazăr spune că pentru o bună gestionare a lucrurilor, Alutus a încheiat câteva acorduri-cadru de colaborare. „Avem un acord cadru cu Universitatea Babeș-Bolyai, extensia Sfântu Gheorghe, vom încerca să aducem și să implicăm studenții de la Ingineria Mediului în partea de cercetare, al doilea acord este încheiat cu APM, un alt acord este cu Observatorul de Covasna și www.covasnamedia.ro, pentru ca tot ceea ce facem să ajungă și la oameni, și nu în ultimul rând cu Asociația Pentru Comunitate. De ce APC? Pentru că am început acest parteneriat care s-a dovedit a fi viabil și dorim ca experiența pe care o are APC în derularea de proiecte comunitare, și inclusiv acel modul de astronomie pe care l-am dus în tabăra din Deltă, să fie parte integrantă la ceea ce ne dorim noi să facem” – a declarat Lazăr.

Proiecte îndrăznețe

Cătălin Lazăr a mai spus că unul dintre cele mai importante planuri pe care le are este organizarea primului concurs internațional de ornitologie din Europa de Est. Potrivit planului, acest concurs ar include copii din cât mai multe țări din zonă, iar aceștia, pe lângă concursul propriu-zis, ar cunoaște și cultura, viața celorlalți. Acesta nu este însă singurul proiect îndrăzneț al Alutus. „Ne dorim ca înainte de tabăra de ornitologie din Deltă de anul viitor să construim două canoe cu tineri cu dizabilităţi și studenți aici la Sfântu Gheorghe. Acești tineri vor pleca pe râul Olt până în Deltă, vor scrie un jurnal de călătorie, vor promova un mijloc de transport ecologic, iar aceste două canoe vor fi donate școlii din Maliuc (Tulcea), iar pe copiii, tinerii de acolo îi vom învăța cum să fie antreprenori, să închirieze aceste canoe turiștilor care oricum vin în Deltă și au nevoie de un mijloc de transport ecologic. Iar cu puținii bani pe care îi fac, acești tineri vor putea să înceapă să deruleze proiecte” – spune Cătălin Lazăr.

„Inspirăm o nouă generație”

„Sub semnul acestui parteneriat dintre Alutus, APC și Covasna Media Group dorim să lansăm o inițiativă națională care să prindă contur la nivelul întregii țări și care poartă numele simbolic „Inspirăm o nouă generație”. Practic înseamnă că noi vom începe să derulăm proiecte comunitare, mergând pe cei trei piloni ai dezvoltării durabile: protecția mediului, tradiții, dezvoltare economică a localităților. Primul mare proiect este continuarea acelui concurs național de ornitologie pe care l-am demarat anul acesta, în care vom diversifica modulele și atelierele la care au fost prezenți copiii, după care dorim să începem organizarea unor tabere tocmai pentru a promova capitalul natural al județului” – explică reprezentantul Alutus.

Pentru ca toate aceste proiecte și altele să poată fi derulate în condiții bune, Alutus are nevoie și de o serie de parteneri. Aceștia sunt: Societatea Ornitologică Română, Muzeul „Grigore Antipa”, Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Universitatea Babeș-Bolyai, Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret Covasna, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, Cercul de Ornitologie „Mugurar” și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Asociația Pentru Comunitate, Covasna Media Group.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.