ACTUALITATE 21 mai 2021

Alertă de urs la Micfalău: autoritățile s-au blocat în legislație

de Iulia Drăghici - Taraș | 3054 vizualizări

„Cazul Arthur” produce încă efecte; gestionarul fondului de vânătoare cere plata contravalorii intervenției de recoltare 

De aproape o lună, un urs ține în alertă localitatea Micfalău. Animalul sălbatic a intrat de mai multe ori în două unități de alimentație publică, una din sat, alta de la intrarea dinspre Sfântu Gheorghe, unde a căutat și găsit de mâncare. Autoritățile locale au cerut relocarea ursului, însă nu au primit vreun răspuns care să îi scape de problemă. Agenția pentru Protecția Mediului transmite că legislația actuală lasă problematica în responsabilitatea gestionarului fondului de vânătoare. Asociația Pro Silva, care este vizată în cazul de față, spune că se cunoaște situația, dar că vânătorii nu pot interveni fără documente și aprobări, care se obțin și mai greu de când a izbucnit scandalul din jurul ursului Arthur. În plus, relocarea presupune costuri, de medic veterinar, tranchilizare și transport, bani pe care asociația de vânători nu îi are. Așa că, aceasta le solicită autorităților să încheie un contract de prestări servicii.   

Hanul de la intrarea în Micfalău a fost zilele trecute vizitat de un musafir nepoftit. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din local arată cum un urs se plimbă prin mai multe încăperi ale localului până când ajunge într-un loc unde găsește mâncare. După ce mănâncă, pleacă din nou în pădure. Așa s-a întâmplat și la un alt restaurant din sat. Oamenii se tem să mai lucreze după lăsarea nopții, cu toate că nu mai sunt restricții anti-COVID, acum de teama ursului, ne-a spus miercuri seara primarul Demeter Ferenc. 

Nu știu ce să mai fac. (...) A fost o seară în care doamnele de la restaurant, de la Bistro, erau încă în bucătărie și ursul a vrut să spargă ușa. Au început să urle, au chemat jandarmii și ursul a plecat. Când s-a închis bucătăria, familia s-a dus la casa de lângă, la 200 de metri și ursul stătea pe scări. Sincer, nu mai știu ce să fac! Am făcut scrisori peste scrisori”, ne-a spus, descumpănit, primarul, care precizează că a apelat și la presă pentru că poate astfel autoritățile competente vor fi mai sensibile la această problemă, care ține comunitatea într-o stare de tensiune.  

În plus, mai este o problemă, decât cea în care viețile oamenilor sunt puse în pericol de ursul care ajunge în sat: se pare că legislația actuală nu permite despăgubirea proprietarilor de locuințe și localuri care sunt călcate de animalele sălbatice. Se oferă ajutor doar pentru acele situații în care se înregistrează pagube la culturi sau la animale și cam atât. Iar cei doi proprietari de localuri din Micfalău ar fi adunat pagube de câte 3.000, respectiv 5.000 de lei, spune primarul Demeter Ferenc. 

Ursul și-a făcut apariția și în zona unui izvor de apă minerală, frecventat de cetățenii din localitate, dar și de turiști veniți chiar din Brașov, spune edilul, care precizează că s-au pus semne cu „pericol de urs”, dar mai mult de atât nu prea au ce să facă, decât să semnaleze la autorități. 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a spus joi că s-a modificat recent legislația în acest domeniu și că acum toate aceste situații, care presupun relocarea sau recoltarea exemplarelor de urși problemă, necesită solicitări de la gestionarul fondului de vânătoare direct către Ministerul Mediului, fără să mai treacă prin APM. 

Gestionarul fondului de vânătoare solicită plata contravalorii intervenției 

Nici gestionarul fondului de vânătoare, în cazul acesta Pro Silva, nu este într-o situație tocmai fericită, pentru că, după cum ne-a spus joi președintele acesteia, Barna Benedek, deși vrea să își ajute concetățenii, nu pot să o facă în orice condiții. În primul rând, este nevoie de acord de la minister pentru relocare. Acord care, în prezent, vine și mai greu decât până acum, din cauza recentului scandal național în jurul cazului ursului numit de asociațiile civile „Arthur”. De recoltare nici nu poate fi vorba pentru că nimeni nu își mai asumă în prezent uciderea urșilor, problematici sau nu.  

Dar și relocarea trebuie făcută în anumite condiții, care costă, iar asociația nu mai dispune de fonduri, spune președintele Pro Silva, din cauza restricțiilor la vânătoare, a pestei porcine și așa mai departe. Așa că a cerut autorităților, printr-o adresă trimisă primăriei și ministerului, achitarea contravalorii intervenției. 

După obținerea derogării pentru relocarea exemplarului de entitatea noastră de drept civil, instituția Dvs. ne va împuternici pentru intervenție printr-un contract de prestări servicii convenite de comun acord, al cărei renumerație se va face către Dvs. din fondul Ministerului Apelor, Pădurilor și Mediului conform Legii 407/2006 art. 13, lit. b) pct. (6) prin intermediul Consiliului Județean. (...) Vă solicităm înțelegerea pentru solicitarea contravalorii intervenției, întrucât nu avem mijloacele necesare capturării și vom fi nevoiți să subcontractăm specialist autorizat pentru substanțe neuropsihice și/sau capcane speciale mobile pentru capturare urs”, se arată în documentul trimis de Pro Silva către Primăria Micfalău, prin care se punctează în prima parte și legislația care reglementează vânătoarea în intravilan și ce presupune aceasta.

Nu e o joacă. E pericol, sunt cheltuieli”, a mai spus reprezentantul asociației de vânători.  

Tot inginerul Barna Benedek ne-a spus că este de părere că, în cazul acestui urs, relocarea nu este o soluție pe termen lung. În primul rând, ar putea fi o problemă chiar demersul în sine, pentru că este greu de găsit un gestionar de fond de vânătoare care să își dea acordul că preia exemplarul de pui de urs problemă. Pe de altă parte, și dacă va fi dus în creierul munților, acest urs, spune inginerul, nu știe să caute de mâncare în pădure, ci va căuta tot varianta mai ușoară, de a merge prin gospodării. Iar în ultimă instanță, datorită instinctelor sale, ursul ar putea chiar să se întoarcă în mediul din care a fost scos, pentru că el își poate găsi drumul înapoi, susține președintele asociației Pro Silva. 

De câte ori o să îl mutăm? Pe ce cheltuieli?”, întreabă retoric reprezentantul asociației de vânătoare. 

Dar problema principală este chiar legislația actuală, care nu este armonizată cu situația din teren, spune Barna Benedek. 

Oricum, vor mai trece cel puțin câteva zile până când se va lămuri soarta ursului de la Micfalău, cât și a sătenilor, pentru că și dacă se obține ordinul privind relocarea în scurt timp, durează până este găsit, identificat și preluat. În plus, noile reguli privind gestionarea urșilor, animale protejate de lege, prevăd că gestionarii fondurilor de vânătoare au 15 zile să pună în aplicare ordinul Ministerului. 

Se pare că nu doar la Micfalău sunt probleme cauzate de urs. Potrivit directorului APM Covasna, atacuri și apeluri la 112 au fost înregistrate din Vâlcele, Moacșa, Dalnic, Ojdula sau Bixad. 

Reamintim și că despre situația de la Micfalău am mai relatat într-un articol publicat în 5 mai. 

Și de partea cealaltă, a organizațiilor non-profit de protecția animalelor, tot legislația este principala problemă invocată în cazul gestionării speciilor protejate, dar și faptul că s-au permis abuzuri, uneori chiar cu girul autorităților, că se tolerează vânătoarea de trofeu și că nu există un sistem care să prezinte un număr real al urșilor pe teritoriul României. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.