ACTUALITATE 5 mai 2021

Două restaurante și o locuință, „sparte” de urs la Micfalău

de Iulia Drăghici - Taraș | 1528 vizualizări

Autoritățile din Micfalău se tem pentru siguranța locuitorilor de aici pentru că în ultimele zile un urs și-a făcut simțită apariția în mai multe locații, unde a produs pagube materiale. Animalul a intrat în două unități de alimentație publică, dar și într-o casă, unde, din fericire, nu era nimeni la acel moment. 

Potrivit primarului Demeter Ferenc, prima sesizare către autorități a fost făcută miercurea trecută, când ursul a spart o ușă a unui han agroturistic de la intrarea în comună, unde a intrat în căutare de mâncare. Sâmbătă, un alt atac de urs a fost raportat la o locuință, aflată în curs de renovare, care nu este încă locuită. Aici se înregistrează ca pagube uși și geamuri sparte. Cea mai recentă sesizare a venit după noaptea de duminică spre luni, când ursul a spart ușa unui alt restaurant și a distrus bucătăria. 

Problema cea mai mare, în afară de faptul că sunt niște pagube pentru oameni, este că se apropie de sat. Ultima „spargere” e chiar în sat. Nu e bine. Am făcut tot ce am putut din partea primăriei, adică am sesizat organele competente. (...) Sperăm să vină un răspuns cât mai curând pentru că se vede că acest urs e obișnuit cu mâncarea și asta tot caută.(...) Se plimbă fără probleme, caută mâncare și se vede că e obișnuit deja cu oamenii. Probabil șoferii care trec prin zonă i-au mai dat de mâncare”, ne-a declarat Demeter Ferenc. 

Edilul a precizat și că oamenii se tem să mai iasă din case pentru că s-a întâmplat ca ursul să fie văzut în interiorul localității și seara, chiar la ore ca 18:00 – 19:00. „Mi-a fost semnalat și acum o lună că sunt urși în apropierea satului. Am găsit urme, dar până acum nu au fost probleme cu contacte. (...) Dar nu știm ce va urma”, ne-a mai spus primarul. 

Demeter Ferenc a spus și că îi invită în comună pe reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor să vadă că aici nu au fost defrișări masive, ba chiar că se vede o împădurire puternică. Și el spune că este de acord că situația urșilor este una complexă, dar că trebuie rezolvată într-un fel sau altul.  

Primarul ne-a spus și că astfel de întâmplări se petrec anual, de câțiva ani încoace, excepție făcând anul trecut, când comuna a fost ocolită de atacurile sălbăticiunilor. 

Potrivit directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, acestea nu sunt singurele cazuri unde s-au înregistrat atacuri de urs în ultimele zile. Și la Aita Seacă, respectiv Bățanii Mari au fost omorâte de urși, în total, trei bovine. 

Din păcate, însă, cei care au pagube materiale care nu implică animale sau culturi agricole, nu pot fi despăgubiți, conform legislației actuale, ne-a spus directorul APM Covasna. „În procesele verbale unde se pot constata pagubele sunt trecute numai cele produse la culturi agricole și animale”, a precizat acesta.   

Derogările pentru recoltarea sau relocarea urșilor, specie protejată de lege, se dau doar prin ordin de ministru. Autoritățile județene și locale spun că soluția la rezolvarea acestei probleme trebuie să vină „de sus”, adică de la Ministerul Mediului sau chiar de la Uniunea Europeană. 

Problema conflictului om-urs este intens discutată în ultimii ani și a creat tabere între cei care vor ca sălbăticiunile, care s-ar fi înmulțit necontrolat în ultimii ani, să nu fie un pericol pentru oameni și cei care spun că animalele nu poartă nicio vină pentru aceste situații și că ar trebui să se găsească soluții care să fie benefice și pentru specia de urs. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.