ACTUALITATE 9 martie 2022

Aglomerație la pașapoarte și în Județul Covasna

de David Leonard Bularca | 3052 vizualizări

Cum face față SPCP Covasna ritmului de lucru

La nivelul întregii țări, în ultimele zile, numărul persoanelor care doresc să își elibereze pașaport s-a dublat. Și la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte (SPCP) Covasna s-a înregistrat o creștere semnificativă a acestor cereri. Totuși, chiar dacă în presa centrală motivul invocat pentru majorarea acestor solicitări este cel al războiului dintre Rusia și Ucraina, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna, Erdély András spune că altele sunt motivele principale pentru care oamenii își doresc să aibă acest act. 

La singura instituție din județul Covasna care eliberează pașapoarte, SPCP, cererea a crescut, iar asta și pentru că aici vin persoane din alte județe, unde cozile sunt și mai mari, susțin autoritățile.

„Și în județul Covasna a crescut semnificativ numărul celor care vor să își elibereze pașaport. În special motivul este acela că în Brașov e coadă. Serviciul Național de Pașapoarte a emis un punct de vedere legat de acest lucru în care spune că în țară s-a dublat numărul cererilor de eliberare a pașapoartelor și sugerează ca cei care constantă că în județul lor este aglomerație să încerce în județele limitrofe, căci sistemul național permite acest lucru”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna, Erdély András.

De ce se îmbulzesc oamenii la birourile de emitere a pașapoartelor?

Persoanele care doresc să intre în posesia unui pașaport nu o fac de frica războiului, așa cum se tot vehiculează, a spus Erdély András.

Eliminarea măsurilor impuse de pandemie este mai degrabă motivul, căci acum oamenii își pot programa mai ușor vacanțele, de exemplu. 

„Printre motivele care se crede că ar fi în spatele acestei creșteri de solicitare de eliberare a pașapoartelor se spune că ar fi, în primul rând, mediatizarea relaxării măsurilor impuse de pandemie (...). Oamenii s-au gândit să își scoată pașaportul, urmează și sărbătorile pascale și perioada de vacanță a copiilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna.

Totuși, acesta este de părere că nu poate fi exclus nici ca oamenii să își dorească să aibă pașaport și în contextul războiului, dar este greu de spus cu exactitate câți dintre cei care fac o astfel de solicitare o fac din acest motiv.  

„Nu se poate exclude acest lucru. Deci omul dacă se duce să își scoată pașaportul nu este întrebat pentru ce dorește să îl scoată. Nu există date exacte că nu ar fi și unii care, probabil, din cauza războiului își fac pașaport. Probabil că există”, susține Erdély András.

Chiar dacă numărul cererilor a crescut, personalul din Covasna face față ritmului

SPCP Covasna, cu sediul în Sfântu Gheorghe, are în total cinci angajați. Aceștia fac față ritmului de lucru, care a început să crească încă de la jumătatea lunii februarie. 

„Sunt multe persoane, mai multe decât până acum, dar angajații fac față. Asta se schimbă și de la oră la oră (...). Ritmul de depunere a cererilor a cunoscut o tendință de creștere încă de la jumătatea lunii februarie. Atunci nu era războiul, ziceau unii că va fi război, dar nu credea lumea”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna. 

Erdély András a explicat și că este important și cu ce perioadă se face comparația pentru a se vedea dacă numărul solicitărilor de pașapoarte a crescut sau nu, pentru că, acum un an, din cauza situației impuse de COVID-19, „trebuia să fii optimist rău pentru ca primul lucru pe care să-l faci să fie pașaportul”.

„Bine, și ideea asta că s-a mărit numărul oamenilor care vor pașaport este, probabil, în comparație cu ce a fost înainte. Ori acum jumătate de an, un an, nu prea îți scoteai pașaport, că unde să te duci? De asta spun că o mărire, chiar și o dublare a numărului de cereri față de perioada anterioară poate că nu este prea mult, fiindcă acum un an trebuia să fii optimist rău pentru ca primul lucru pe care să-l faci să fie pașaportul”, a mai declarat, în final, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna. 

SPCP Covasna are program lunea, marțea, joia și vinerea de la 08:30 la 16:30. Miercurea de la 08:30 la 18:30, conform pasapoarte.mai.gov.ro. 

Starea de Alertă instituită pe teritoriul României a expirat în 9 martie, iar aceasta nu va mai fi prelungită, au anunțat autoritățile. Automat, regulile impuse în contextul pandemic nu se mai aplică, dar unele au rămas cu titlu de recomandare.  

Cozile cele mai mari pentru eliberarea pașapoartelor sunt în București (unde s-a și mărit programul de muncă, pentru a face față cererii), Iași, Suceava și Brașov, potrivit portalului informativ stirileprotv.ro. 

Cât privește iminența unui război pe teritoriul țării noastre, autoritățile au dat asigurări repetate că acest pericol nu există, dat fiind faptul că România este stat membru NATO.

Sursa foto: pasapoarte.mai.gov.ro și spotmedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 9 martie 2022
haha, e pericol tocmai pt ca sintem membrii NATO si ne-au facut americanii o tinta la Deveselu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.