ACTUALITATE 26 octombrie 2010

Afacerea cu struţi nu este întotdeuna profitabilă

de Andreea Dabija Kelemen | 1617 vizualizări
Pe timp de criză sau nu, tot mai multă lume adoptă idei de afaceri din alte ţări mai dezvoltate dorind să construiască ferme de struţi, melci, orice numai să scoată bani. Vasile Tohănean din Brădet se gândeşte să-și vândă însă struții - doi masculi şi o femelă, deoarece chiar dacă în urmă cu ceva timp spera să pună pe picioare o afacere înfloritoare, faptul că păsările nu au făcut niciodată pui i-a dovedit că „socoteala

Pe timp de criză sau nu, tot mai multă lume adoptă idei de afaceri din alte ţări mai dezvoltate dorind să construiască ferme de struţi, melci, orice numai să scoată bani.

Vasile Tohănean din Brădet se gândeşte să-și vândă însă struții - doi masculi şi o femelă, deoarece chiar dacă în urmă cu ceva timp spera să pună pe picioare o afacere înfloritoare, faptul că păsările nu au făcut niciodată pui i-a dovedit că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”.

Chiar dacă omul se gândise și la afacerea cu ouă, din care a avut destule, cumpărătorii au lipsit cu desăvârșire.

„Păsările se plimbă nestingherite prin ţarc, privesc curioase orice trecător şi cam atât, profit zero”, spune Vasile Tohănean.

Cele trei păsări gigant stau pe un teren de aproximativ 2.000 mp, această specie putând trăi în zone degradate sau în cele mai puţin folosite pentru agricultură, nepoluând deloc terenul şi adaptându-se cu uşurinţă chiar şi la temperaturi de minus 30 de grade.

Un avantaj general al creşterii lor este acela că hrana este foarte ieftină, lucernă sau în sezonul rece grăunţe, un struţ consumă pe zi cam 2 kg. Necesită mare atenţie fiindcă au obiceiul de a mânca orice este strălucitor, de aceea trebuie ţinuţi într-un spaţiu curat, fără alte obiecte sau resturi împrejur. Originare din Africa, ele adoră să lenevească la soare, să aibă lumină şi căldură. Cresc foarte repede, la naştere ei cântăresc 1 kg. Sunt iuţi, ating şi 60 de km/h, deşi la maturitate pot cântări 150 kg şi ajung până la 2,5 m înălţime. În medie au viaţă lungă ajungând şi la 50 de ani, şi contrar celor crezute de majoritatea oamenilor, struţii nu îşi bagă capul în nisip.

Carne benefică organismului

Produsele din carne de struţ au un conţinut scăzut de grăsimi şi colesterol, iar pielea de struţ este mai scumpă decât pielea de crocodil sau de şarpe. La abatorizare pasărea se plăteşte 2,5 euro pe kg-ul viu. Oul se vinde în general cu 60-100 de lei, iar penele se vând şi ele cu un euro bucata.

Asociaţia crescătorilor de struţi estimează că există 10-12.000 de struţi în ţară, cea mai mare fermă din România fiind în comuna Răsuceni, judeţul Giurgiu, care se întinde pe 226 de ha. La momentul actual această fermă este singura din ţară autorizată să exporte carne de struţ în Uniunea Europeană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
marian, 7 noiembrie 2010
daca vreti sa ii vindeti dati un tel la 0747417839 silea marian toate cele bune
cristi, 26 octombrie 2010
citisem din greseala ,,Carne benefică orgasmului,,
cristi, 26 octombrie 2010
păi nea Vasile mai ajuta si dumneata strutii aia sa faca pui, de ce n-ai luat un mascul si doua femele, asa erati kit :D(pereche)
Hano, 26 octombrie 2010
struccokrol
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.