ACTUALITATE 6 octombrie 2013

A murit Ion Ursache, fost subprefect de Covasna

de Monica Vrânceanu | 368 vizualizări

Acesta a suferit un infarct sâmbătă seara, la vârsta de 66 de ani

Fostul subprefect de Covasna, Ion Ursache, a decedat sâmbătă seară în locuința sa din localitatea Vâlcele, în urma unui infarct. Vestea a picat ca o bombă peste toți cei care l-au cunoscut pe Ion Ursache, în condițiile în care fostul subprefect nu suferea de vreo boală cronică – motiv pentru care nimeni nu se aștepta să audă că firul vieții i s-a rupt atât de brusc.

Regrete și durere printre prietenii de-o viață

Fostul deputat de Covasna, Petre Străchinaru, ne-a mărturisit că a aflat de moartea lui Ion Ursache la câteva ore, iar vestea a fost una șocantă. Cunoscuți de-o viață și foști colegi de partid, cei doi au împărtășit multe momente, iar moartea era ceva ireal și depărtat.

„Nici nu știu ce să spun, pentru că „îmi pare rău” nu pare să fie îndeajuns în astfel de momente. L-am cunoscut pe Nelu (așa cum îi spuneau prietenii – n.r.) prin anii ’70, practic îl știu de când mă știu pe mine în aceste locuri și era un om apropiat – am conlucrat, copiii ne-au crescut împreună… E un moment dureros, tocmai pentru că totul s-a întâmplat pe neașteptate. Când un om e bolnav grav, atunci știi la ce să te aștepți, te obișnuiești cu gândul, dar așa e cu atât mai dureros. Nu pot încropi din fragmente de amintiri tot ce ne-a legat, dar simt că e o pierdere cu care greu ne vom obișnui”, ne-a spus Petre Străchinaru.

Fostul prefect de Covasna, Gheorghe Tatu, ne-a mărturisit la rândul său că a conlucrat cu Ioan Ursache în cadrul echipei de investiții a Consiliului Județean, însă prietenia lor era mai veche și cu siguranță una însemnată.

„Personal, simt că dispariția lui Ion Ursache dintre noi e o pierdere regretabilă, deoarece mereu când dispare cineva care a însemnat ceva în reperele unei comunități vorbim despre o pierdere reală. Am avut cu el relații deosebite de prietenie, dar și profesionale și am colaborat fructuos. Tocmai pentru că am amintiri deosebite cu el, am rămas puțin siderat de dispariția sa fulgerătoare”, a declarat Gheorghe Tatu.

O viață în slujba comunității

Ion Ursache s-a născut pe 4 ianuarie 1947, a absolvit Liceul Petru Rareș din Piatra Neamţ în anul 1965, iar în 1971 Facultatea de Construcţii – specialitatea Drumuri şi Poduri, din Iaşi. Între 1971 şi 1984 a lucrat la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Covasna, ca inginer şi apoi ca şef serviciu investiţii. Din 1984 și până în 1986 a fost inginer-şef la Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă, iar între 1986 şi 1990, şef serviciu investiţii la Consiliul Popular Judeţean Covasna.

A fost reprezentantul județului Covasna în primul Parlament de după Revoluție, în perioada 1990-1992 – deputat în Adunarea Constituantă, pe listele F.S.N. Între anii 1992 și 2005 a fost director al Direcţiei de Urbanism şi Sistematizare a Teritoriului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, iar între 2005 şi 2010, subprefect al judeţului Covasna.

În 2011 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Comunității românești din Sfântu Gheorghe, iar în prezentarea ce i s-a făcut s-a arătat că prin importantele demnităţi publice deţinute, Ion Ursache şi-a adus o contribuţie deosebită la dezvoltarea urbanistică a localităţilor judeţului Covasna, ceea ce i-a atras respectul populației județului, fie c-a fost vorba despre români sau maghiari. Ioan Ursache fost membru fondator al Ligii Cultural – Creştine „Andrei Şaguna”, unul dintre liderii importanţi ai comunităţii româneşti din judeţul Covasna, sprijinitor constant a activităţilor culturale, sociale şi civice din localităţile judeţului. Ion Ursache a fost tatăl a doi băieți – Felician, inginer de cadastru şi organizarea teritoriului, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna, şi Cristofor –Emanuel, specialist în protecţia mediului, în prezent lucrând în Canada.

Conducerile Ligii Cultural – Creştine „Andrei Şaguna”, Fundaţiei Culturale Mihai Viteazul şi ale celorlalte asociaţii și fundaţii membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au aflat cu profundă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a lui Ion Ursache şi au transmis familiei îndurerate sincere condolenţe.

Înmormântarea lui Ion Ursache va avea loc marți, 8 octombrie, la Sfântu Gheorghe, la Cimitirul Ortodox din deal, cu începere de la ora 14,00.

Citeşte şi "Mai trişti şi mai singuri fără Nelu Ursache" de Dumitru Manolăchescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Fam.Soare Anton si Miruna, 7 octombrie 2013
Am pierdut prin plecarea in lumea celor drepti a lui Nicu Ursache un OM si un prieten special. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Sincere condoleante familiei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.