ACTUALITATE 19 iulie 2016

A început tabăra multiculturală AID de la Bicfalău

de Iulia Drăghici - Taraș | 937 vizualizări

30 de tineri români şi maghiari participă în perioada 18–24 iulie la atelierele „Identitate şi dialog”, desfăşurate la Bicfalău. Aceştia au vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani şi vin din  Sfântu Gheorghe, Oradea, Cluj, Tulcea, Odorheiu Secuiesc, Focşani şi Bucureşti. Evenimentul, care se află la prima ediţie, promovează prin activităţile sale dialogul și lipsa de prejudecăți, fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale.

Prima zi a taberei

Evenimentul cu care a debutat tabăra de la Bicfalău l-a avut ca invitat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert. Acesta le-a vorbit tinerilor despre „Interculturalitatea: principiu de dezvoltare sustenabilă a unei comunități multietnice”. Tot în prima zi de tabără a avut loc şi conferinţa cercetătorului de la Institutul pentru Drepturile Minorităţilor din cadrul Academiei Europene din Bolzano/Bozen, (EURAC), Tirolul de Sud, Italia, Sergiu Constantin, care le-a explicat participanţilor „Relaţia majoritate – minoritate şi dialogul interetnic în Tirolul de Sud”.

La finalul discuţiei susţinute de Grüman Róbert, Sergiu Constantin ne-a spus: „Cred că ar fi fost şi mai interesant dacă ar fi fost prezenţi mai mulţi consilieri, poate chiar şi de la partidele româneşti. Din experienţa mea, evenimentul este complet dacă participă ambele tabere şi există un fel de schimb de opinii. Ideea mesei rotunde a fost una foarte bună, însă a lipsit o componentă a discuţiei. Cred că aceasta este o chestiune demnă de subliniat, în general, pentru evenimentele care se organizează în Ţinutul Secuiesc”, a susţinut cercetătorul.

Ideea Asociaţiei Identitate şi Dialog de a organiza tabăra româno–maghiară este una demnă de apreciat, subliniază Sergiu Constantin. „Îmi place ideea unui astfel de eveniment. I-am spus şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean că de fapt, de aici ar trebui să plecăm, de la astfel de evenimente, unde şi românii şi maghiarii participă. Să încerci să înţelegi punctul de vedere al celuilalt, problemele lui şi argumentele, cred că acesta trebuie să fie un punct de plecare pentru orice eveniment legat de identitate, cultură sau drepturi în Ţinutul Secuiesc, pentru că aici sunt oameni care zi de zi se lovesc de astfel de chestiuni. (...) Mulţi nu reuşesc să atingă nivelul de empatie care să îi facă să înţeleagă punctul de vedere al celuilalt. Cred că aceasta nu este o problemă specifică României, ci o problemă care apare în toate situaţiile unde există minorităţi între majorităţi şi apoi minorităţi în cadrul minorităţilor”.

Alte întâlniri programate

Programul din zilele următoare cuprinde teme diverse şi interesante. Potrivit lui Alexandru Andriesei, miercuri va avea loc o prelegere la care vor participa Victor Sibianu, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, şi Cziprián-Kovács Loránd, din partea Extensiei UBB din Sfântu Gheorghe. „Ei vor vorbi despre educaţia interculturală. Apoi vom avea un „dicţionar de prim-ajutor în lumea interetnică” la care vor participa reprezentanţi ISU şi Crucea Roşie Covasna. Joi avem invitat un reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, care va vorbi despre drepturile minorităţilor naţionale, dar şi reprezentanţi ai grupului MaghiaRomânia. Vineri o să avem o excursie de documentare în Sfântu Gheorghe, unde vom vizita Muzeul Naţional Secuiesc, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul Cinegetic. Sâmbătă vom prezenta activităţile principale ale asociaţiilor partenere şi duminică o să facem o evaluare a taberei”, spune Andriesei.

AID Sfântu Gheorghe

Asociaţia pentru Identitate şi Dialog s-a înfiinţat în 2014. Tabăra de la Bicfalău, care este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, este primul proiect major al asociaţiei. Până acum, organizaţia covăsneană s-a mai implicat în proiecte alături de Asociaţiile tinerilor maghiari din Oradea şi Cluj, de Harit sau Ecou. „Scopul asociaţiei este de a promova dialogul interetnic dintre români şi maghiari, deocamdată. Sperăm ca în viitor să ne extindem aria de activitate”, spune preşedintele Asociaţiei.

După încheierea atelierului de la Bicfalău, organizaţia va începe realizarea unui ghid al relaţiilor interetnice. „Sperăm să obţinem fonduri pentru o cercetare şi în urma acesteia să realizăm un ghid al relaţiilor interetnice, pe care să îl distribuim atât la nivel local, cât şi la nivel naţional”, ne-a declarat Alexandru Andriesei.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.