ACTUALITATE 22 octombrie 2010

A fost aleasă Miss Faţada (FOTO)

de Monica Vrânceanu | 151 vizualizări
Primăria Sfântu Gheorghe i-a premiat ieri pe cei patru câștigători ai concursului Miss Fațada - Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare, organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna. În concurs s-au înscris 11 case din Sfântu Gheorghe, condiţia de participare fiind aceea de a fi fost construite înainte de anul 1940. Potrivit lui Magyarosi

Primăria Sfântu Gheorghe i-a premiat ieri pe cei patru câștigători ai concursului Miss Fațada - Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare, organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna.

În concurs s-au înscris 11 case din Sfântu Gheorghe, condiţia de participare fiind aceea  de a fi fost construite înainte de anul 1940.

Potrivit lui Magyarosi Imola de la Direcția Județeană pentru Cultură, inițiatoarea acestui concurs, s-a dorit premierea acelor case vechi care de-a lungul timpului au fost restaurate și îngrijite astfel încât practic au ”îmbogățit” orașul.

„Din păcate, în foarte multe cazuri, proprietarii nu sunt conştienţi de valoarea casei lor vechi iar prin acest concurs cred că îi putem încuraja să o prețuiască și mai mult”, a explicat Magyarosi Imola, adăugând că se dorește o continuitate a concursului, astfel încât tot mai mulți oameni să se implice.

Toți participanții la concurs au fost invitați ieri la Casa cu Arcade, unde celor patru câștigători - Racz Carol, Peter Albert, Szabo Zoltan și Sarkany Arpad - li s-au înmânat premiile. Câștigătorii Miss Fațada au primit câte 2500 de lei din partea Consiliului Local, o plăcuță de recunoaștere a frumuseții casei precum și un volum despre Sfântu Gheorghe de altădată, volum pe care l-au primit, de altfel, și ceilalți participanți la concurs.

„Eu am cumpărat această casă în anii 90, dar ea are o vechime de o sută de ani și o istorie aparte, fiind realizată de un arhitect ce a mai făcut alte două case identice care însă nu sunt atât de îngrijite precum a mea. Trebuie să spun că îngrijirea unei astfel de case este migăloasă, necesită timp, răbdare și... resurse financiare. Dar merită și sunt mândru de ea”, a spus unul dintre premianți, Racz Carol.

Viceprimarul Sztakics Eva a declarat că alegerea celor patru case câștigătoare a fost un procedeu destul de dificil, deoarece toate cele intrate în concurs aveau ceva aparte, fiind îngrijite și foarte prezentabile.

„Concursul a ajutat întreg orașul, cred eu, deoarece chiar dacă municipalitatea poate amenaja parcările sau străzile, nu se poate atinge de proprietățile private. Prin urmare, acest concurs a premiat oamenii care au fost atenți și grijulii când au renovat casele, având în vedere să păstreze conceputul arhitectural al casei, au avut grijă să nu se piardă stilurile... cred că aceste clădiri vechi sunt o comoară a orașului și dacă le dăm atenție atunci poate și alții se vor implica în a-și îngriji casele - ceea ce ar fi benefic, deoarece micile detalii creează ansamblul”, a declarat Sztakics Eva.

Fotografii cu imagini ale caselor premiate au fost expuse în Sala mare a Casei cu Arcade, doritorii putându-le viziona oricând, fie pentru a admira aceste construcții, fie pentru a se inspira din ele pentru propriile case.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
fever, 25 octombrie 2010
ooooooo
gabriela, 22 octombrie 2010
Felicitari organizatorilor dar si proprietarilor in aceeasi masura! Este o initiativa demna de toata lauda. Va implor sa faceti ceva insa si cu ororile care ne agreseaza vizual.De exemplu oroarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.