ACTUALITATE 2 august 2011

24 de covăsneni au câştigat procese cu AJOFM

de Székely Emőke | 373 vizualizări
Sentinţele vin în urma unor disponibilizări colective de la hotelurile Cerbul şi Căprioara din Covasna Povestea celor 24 de persoane care au acum în mână sentinţe judecătoreşti favorabile a început la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009. Pe atunci, în jur de 100 de angajaţi de la hotelurile Cerbul şi Căprioara din Covasna au fost disponibilizaţi colectiv. Conform contractului colectiv de muncă, aceşti angajaţi aveau dreptul la plăţi compensatorii echivalente cu salariul pe trei luni. În decizille individuale de concediere însă

Sentinţele vin în urma unor disponibilizări colective de la hotelurile Cerbul şi Căprioara din Covasna

Povestea celor 24 de persoane care au acum în mână sentinţe judecătoreşti favorabile a început la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009. Pe atunci, în jur de 100 de angajaţi de la hotelurile Cerbul şi Căprioara din Covasna au fost disponibilizaţi colectiv. Conform contractului colectiv de muncă, aceşti angajaţi aveau dreptul la plăţi compensatorii echivalente cu salariul pe trei luni. În decizille individuale de concediere însă nu mai apăreau aceste drepturi, ceea ce a dus la nemulţumirea angajaţilor, dar şi la proteste. Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, ne-a povestit că membrii sindicatului s-au adunat în faţa unităţii angajatoare şi i-au forţat pe angajatori să îi primească la masa tratativelor.

„În urma discuţiilor purtate am convenit cu angajatorii ca aceştia să plătească banii cuveniţi celor disponibilizaţi, lucru ce l-am inclus într-un protocol. Conform acestui protocol, cei disponibilizaţi urmau să îşi primească banii în două tranşe, în lunile martie şi mai 2009. Între timp societatea a făcut rost de bani şi a plătit aceste drepturi mai repede, în lunile februarie şi martie 2009, după care a trimis o înştiinţare către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna în care scriau că persoanele disponibilizate, care între timp au devenit şomeri, au primit aceste plăţi”, ne-a povestit Neagovici.

Vasile Neagovici a declarat că în urma acestei înştiinţări, directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a emis decizii de încetare a ajutoarelor de şomaj ale acestor persoane pe motiv că au înregistrat venituri. Sindicatul Sanitas a dat în judecată AJOFM pentru acest lucru, dar instanţa a decis că sindicatul nu poate avea calitate procesuală.

Între timp o parte dintre aceşti foşti angajaţi au plecat din ţară, o altă parte s-au reangajat, dar 24 dintre ei au dat în judecată AJOFM, fiecare separat, sub îndrumarea liderilor de sindicat. Aceşti foşti angajaţi au câştigat pe fond, după care Agenţia a depus recurs, care însă a fost respins. În sentinţele pe care aceşti oameni le au în mână scrie clar că AJOFM va trebui să le achite toate drepturile de şomaj de acum doi ani, la care se adaugă şi indicele de inflaţie, dar că angajaţii AJOFM refuză plata tuturor acestor drepturi. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra acestui subiect.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.