ACTUALITATE 13 noiembrie 2016

Zona Buzaielor a găzduit un festival folcloric inedit

de Iulia Drăghici - Taraș | 1351 vizualizări

Un spectacol de aproape patru ore a încheiat sâmbătă seara prima ediţie naţională a festivalului „Mlădiţe Româneşti”

Zona Buzaielor s-a bucurat în perioada 9–12 noiembrie de oportunitatea de a fi gazda, în premieră națională, a unui festival folcloric unicat, unde nu doar s-a cântat şi s-a dansat, ci şi s-a predat şi s-a învăţat. La inițiativa Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, echipe de la Clubul Copiilor din Dorohoi, judeţul Botoşani, de la Palatul Copiilor din Ploieşti, judeţul Prahova, de la Palatul Copiilor din Arad, de la Palatul Copiilor din Brăila şi de la Palatul Copiilor din Găeşti, judeţul Dâmboviţa au venit în zona Buzaielor pentru a lua parte la a XI-a ediţie a festivalului folcloric „Mlădiţe Româneşti”, de altfel şi prima ediţie naţională, cu un format special. Acţiunea s-a încheiat sâmbătă, 12 noiembrie, cu un festival folcloric de aproape patru oare, desfăşurat la Căminul Cultural din Vama Buzăului. Aici au participat şi alte formaţii din zonă şi regiune, nu doar cele menţionate anterior.

Festivalul naţional „Mlădiţe Româneşti” s-a dovedit a fi un eveniment special, care a adus nenumărate avantaje celor circa 100 de participanţi, printre care şi posibilitatea de a învăţa dansurile populare din diverse zone, de a se familiariza cu diverse metode de predare a dansurilor, dar şi posibilitatea de a socializa şi mai ales de a duce mai departe dragostea pentru cântecul şi jocul popular.

„Sunt extrem de emoţionată, la fel ca atunci când m-am apucat de organizarea acestui festival. Acum emoţiile sunt însoţite de un puternic sentiment de bucurie, greu de explicat în cuvinte. (...) Când am iniţiat proiectul, m-am gândit că ar fi bine să îi lăsăm pe cei din marile oraşe să se ocupe de festivalurile folclorice de amploare, pentru că au alte posibilităţi, iar noi să ne rezumăm la a învăţa şi preda dansurile populare direct din „vatra satului”. Proiectul a constat în două puncte mari: spectacolul propriu-zis, dar şi studiul folclorului coregrafic zonal. Ideile ne-au venit pe parcurs. În momentul în care ne-au sosit participanţii, la şedinţa tehnică am zis că ar fi bine să predăm câte puţin din fiecare zonă. Apoi am reunit un ansamblu şi am regizat ceea ce s-a pus în această seară pe scenă”, ne-a declarat, la finalul celei de-a XI-a ediţii a festivalului „Mlădiţe Româneşti”, principalul coordonator al evenimentului, profesoara Rodica Boieru de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Multă muncă şi un rezultat pe măsurăMladite romanesti (5)

Potrivit participanţilor şi organizatorilor, spectacolul de sâmbătă a fost pregătit intens în cele două zile de ateliere, desfăşurate la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului. Fără să îi trădeze oboseala şi emoţiile, dansatorii şi interpreţii s-au prezentat în faţa publicului plini de energie şi de veselie.

„Am lucrat pe brânci două zile şi jumătate la atelierele de predare a jocului popular, graţie profesorilor însoţitori şi copiilor, care s-au dovedit a fi extrem de receptivi, buni şi interesaţi de a învăţa ceva nou. Din câte am constatat eu, ideea evenimentului a prins de minune. Aici, dansatorii au avut ocazia să înveţe dansurile specifice fiecărei zone în mod corect, direct de la oamenii născuţi şi crescuţi în acea zonă”, a spus Rodica Boieru.

Vasile Peri, profesor coregraf la Palatul Copiilor din Arad, coordonator al Ansamblului Folcloric „Zarandul”, a spus la finalul evenimentului de sâmbătă seara că „Mlădiţe Româneşti” a fost nu doar eveniment inedit, ci chiar o adevărată lecţie de viaţă pentru toţi participanţii. „Este un proiect de excepţie prin faptul că este ceva inedit. Este primul festival în care fiecare formaţie participantă prezintă celorlalţi colegi crâmpeie din jocul şi obiceiurile lor. (...) Am reuşit să învăţăm lucruri foarte frumoase şi de la colegii noştri din Botoşani, Brăila, cât şi de la cei din Prahova şi Dâmboviţa şi mai cu seamă de la gazdele noastre, prin intermediul doamnei profesor Rodica Boieru. Acest spectacol regal, pentru că pot să îi spun aşa, a fost format din câte două perechi din fiecare zonă participantă. (...) Aceşti copii au socializat, s-au împrietenit şi vor rămâne prieteni pe mai departe. Pentru ei este o lecţie de viaţă. Se vor acomoda şi cu metode de predare a jocurilor şi figurilor de joc.  (...) Prin limbă, cântec, joc, religie, produse şi aşa mai departe ne putem duce cu demnitate mai departe cultura. (...) Eu am prezentat un frumos joc, „Rara”, din ciclul ardelenelor, un joc din localitatea Pecica din judeţul Arad”, a precizat acesta.

„E greu să strângi atâţia oameni pe scenă. Sunt foarte puţine ansambluri care pot să aibă atâtea perechi. Acum, dacă ne-am unit câteva grupuri, am făcut ceva mai de amploare. A fost obositor pentru că am avut repetiţii de dimineaţa până seara, doar o oră pauză de masă. Am învăţat ceva nou şi contează că învăţăm ceva pur, original, din zona respectivă, nu făcătură, nu preluat. Am venit şi am învăţat direct din inima dansului”, ne-a spus şi Marius Epure, coordonatorul echipei din Brăila.

Nu doar profesorii implicaţi au simţit evenimentul ca pe un succes, ci şi dansatorii, principalii beneficiari ai programului. „Am învăţat paşi de dans de aici din Întorsura, dar şi din Prahova, Botoşani, Găeşti şi Arad. Am legat prietenii. Tot spectacolul pe care l-am făcut împreună a fost foarte frumos. (...) Am fost foarte încântaţi de idee. Ştiam că întâlnim oameni noi, din diferite zone şi că vom avea un schimb de experienţă util”, ne-a spus Maria Cristiana din Brăila.

„Un pic de Rai” Mladite romanesti (2)

Primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, a descris evenimentul de sâmbătă seara ca fiind „un pic de Rai” şi a promis în faţa publicului prezent şi a organizatorilor că va sprijini cu fiecare ocazie acest tip de evenimente culturale.

Şi Daniel Neagoe, coordonatorul ansamblului „Brâuleţul” şi director al Asociaţiei culturale „Brâul sitean” din Sita Buzăului, partener în organizarea evenimentului, a precizat: „A fost nesperat de bine. Am văzut în ochii copiilor o sclipire. Schimbul acesta de experienţă şi de cultură, pentru că eu aşa îl văd, va da rezultate de neimaginat peste câţiva ani. Pe lângă socializarea şi prieteniile care se leagă între aceşti copii, e vorba şi de schimbul cultural care se va face. Categoric în scurtă vreme cei care au participat la acest eveniment vor învăţa dansurile noastre şi noi vom învăţa, aşa cum trebuie, dansurile lor. (...) Cei care nu au participat la spectacolul din această seară chiar nu ştiu ce au pierdut!”.

Dansul secuiesc, aplaudat îndelung de publicul din zona Buzaielor

Pe scena festivalului organizat sâmbătă seara la Căminul Cultural din Vama Buzăului au urcat nu doar participanţii la întreg festivalul, ci şi formaţii din zonă şi din regiune. Un moment aparte, care a stârnit ropote îndelungi de aplauze, a fost reprezentant de un grup de copii de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, care a pus în scenă un dans popular secuiesc.

„Mlădiţe Româneşti” a fost un eveniment organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Asociaţia culturală „Brâul sitean” şi Primăria Vama Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.