ACTUALITATE 9 februarie 2014

Clasele sub efectiv din Covasna şi Harghita nu vor fi închise

de Monica Vrânceanu | 1231 vizualizări

Anunţul a fost făcut de ministrul Remus Pricopie, care a anunţat că 2014 va fi anul investițiilor în Educație

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă la Întorsura Buzăului că 2014 este anul investițiilor în Educație, în contextul lipsei care s-a simțit în acest sens în ultima perioadă. Potrivit ministrului, aproximativ 1.400 de obiective au fost inițiate pentru modernizarea infrastructurii Educației însă au fost abandonate și neglijate în ultimii ani, astfel că acum este necesară finalizarea acestora. Astfel, 2014 se va axa pe investiții în infrastructură, iar cei mai mulți bani vor veni din fondurile structurale.

„În 2014 revenim cu un buget important din fonduri structurale, respectiv 200 de milioane de euro din fondurile structurale neutilizate între 2007-2013, care sunt la dispoziția Ministerului Dezvoltării și a primăriilor, pentru infrastructura educațională. Pentru perioada 2014-2020 vorbim de o alocare de peste jumătate de miliard de euro, pentru a continua obiectivele de investiții deja începute sau investiții noi”, a declarat Pricopie.

Încă se analizează chestiunea degrevării directorilor

În ceea ce privește degrevarea de ore a directorilor de școli, ministrul Remus Pricopie a admis că deși Legea Bugetului Ministerului prevede că de la 1 ianuarie 2014 directorii de școli vor trebui să țină 14 ore, deocamdată nu se știe exact când vor intra în vigoare aceste prevederi și nici care va fi forma finală.

„Există în Legea Bugetului o prevedere pentru anul 2014 și spune că acolo unde o instituție de învățământ nu reușește să se încadreze în bugetul alocat, degrevarea directorilor se reduce, adică vor avea mai puține ore de degrevare decât până acum. Este însă o analiză pe care o facem la Minister, pentru a vedea care e impactul acestei decizii și când se va aplica – poate cu ocazia noilor ștate de funcții, adică de la 1 septembrie.  Deocamdată nu am încheiat această analiză, vom reveni când vom stabili”, a explicat ministrul.

În ceea ce privește prioritățile Ministerului Educației pentru noul an, Pricopie a arătat că asigurarea celor mai bune șanse la educație, tuturor elevilor, rămâne cea dintâi prioritate. Acesteia i se alătură tot ceea ce derivă din evaluările naționale și Bacalaureat – inclusiv simulările și noile instrumente aplicate elevilor din clasele primare și celor de liceu, care aplicate corect an de an vor duce, susține ministrul, la o mai bună radiografie a sistemului și inclusiv la corectarea acestuia.

Clasele sub efectiv nu vor fi închise

Referitor la situația specială a învățământului din județul Covasna, care a generat și discuțiile legate de posibila desființare a unor şcoli – cum ar fi cazul Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, Pricopie a dat asigurări că aici se aplică alte unități de măsură.

Poziția mea e una foarte clară și care are rădăcina în legislația românească, unde se precizează foarte clar că pentru minorităţi – fie acestea naționale, fie români aflați într-o arie geografică în minoritate, se aplică politici specifice. Am cerut inspectoratelor școlare din Covasna și Harghita să nu modifice rețeaua școlară dacă nu există un consens la nivel local. Evident, când ai clase cu cinci sau doi elevi, apar probleme financiare, iar dimensiunea financiară e una importantă. Dar nu cred că trebuie să gândim problemele Educației având în minte numai componenta financiară. Prin urmare, acolo unde avem clase sub efectiv ele se vor păstra, așa cum s-a întâmplat și în anul școlar anterior”, a declarat ministrul, care susține că interesele copiilor și liniștea comunităților trebuie puse mai presus de orice.

Remus Pricopie a precizat că îi este cunoscută inclusiv situația de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, după ce aceasta a fost dezbătută în nenumărate video conferințe ale ministerului. Pricopie a punctat că subiectul este unul închis, existând deja o decizie la nivel local, care arată că rețeaua școlară nu va fi modificată, prin urmare nu există motive de îngrijorare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.