ACTUALITATE 25 octombrie 2013

DN11, blocat duminică de Marele Marș al Secuilor

de Székely Emőke | 603 vizualizări

150.000 de persoane vor bloca o bandă de circulaţie între Chichiş şi Breţcu

Peste 150.000 de maghiari se vor aduna duminică între orele 11 și 15 pentru a manifesta pentru autonomie pe DN11 între localităţile Chichiş şi Breţcu din judeţul Covasna, pe o distanţă de 45 de km. Poliția, Jandarmeria și ISU sunt pregătite pentru eveniment, și le adresează câteva sfaturi atât participanților la manifestare, cât și celor care se vor afla în trafic în zona respectivă.

Marș autorizat

Evenimentul de duminică este organizat de Consiliul Național Secuiesc, și sprijinit de toate cele trei partide maghiare: UDMR, PCM și PPMT. Organizatorii au primit toate avizele și autorizațiile necesare, și spun că la marș vor veni nu numai localnici, ci și maghiari din țară și de peste hotare, care doresc autonomie teritorială. UDMR a comandat 3.000 de steaguri secuiești și a confecționat 250 de pancarte cu mesaje autonomiste în limba română și engleză. Liderii județeni ai UDMR și-au exprimat speranța că evenimentul va fi unul pașnic, și au spus că nu doresc să blocheze DN 11, ci doar să manifesteze pe una din benzile de circulație, conform autorizației.

Măsuri de siguranță

Dată fiind amploarea manifestațiilor, la fața locului vor fi prezenți și polițiști, jandarmi, dar și cei de la ISU, pentru a preveni sau acționa în cazul în care manifestațiile ar degenera. Într-un comunicat emis de IPJ, Jandarmerie și ISU, se arată că manifestările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără a afecta folosirea normală a drumurilor publice şi fără a pune în pericol siguranţa persoanelor sau a reprezentanţilor forţelor de ordine, precum şi bunurile aparţinând cetăţenilor sau domeniului public. Printre altele, este interzisă prezența persoanelor care sunt în stare de ebrietate sau care dețin băuturi alcoolice, participanților le este interzisă purtarea de arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.

Recomandări șoferilor

Marșul va avea loc pe DN11 pe toată lungimea sa din judeţul Covasna, motiv pentru care IPJ Covasna recomandă participanţilor la traficul de pe acest sector de drum să conducă cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. Totodată, sugerează participanţilor la trafic care intenţionează să tranziteze drumul european 574 (DN 11) să evite pe cât posibil deplasarea în intervalul orar 12.00 – 15.00 pe porţiunea ce tranzitează judeţul Covasna între localităţile Chichiş şi Breţcu. De asemenea, recomandă ca rute ocolitoare DN 10 (Prejmer – Întorsura Buzălui), DN 12 şi DN 13E (Sfântu Gheorghe – Covasna), DJ 121 (Covasna – Târgu Secuiesc), DJ 114 (Târgu Secuiesc – Poian – Lemnia) şi DN 11B (Târgu Secuiesc – Sânzieni). Pe timpul desfăşurării manifestaţiei de protest, în intervalul orar 12.00 – 15.00,  pe drumul european 574 (DN 11), între localităţile Breţcu – Chichiş, este interzisă circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală precum şi a animalelor de tracţiune sau de călărie.

Forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna vor asigura, dacă se impune, intervenţia în situaţii de urgenţă, de la faţa locului, în localităţile Chichiş, Târgu Secuiesc, Breţcu şi la intersecţia DN 11/DN 13E (zona Reci). Totodată, un echipaj SMURD va asigura intervenţia medicală de urgenţă de la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei. ISU Covasna atenţionează participanţii la această manifestare despre faptul că este interzis fumatul şi utilizarea focului deschis în apropierea staţiilor de distribuţie a carburanţilor de pe traseu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.