ACTUALITATE 12 septembrie 2013

Horia Grama (PSD): Insist pe actualele regiuni de dezvoltare și resping discuțiile pe autonomie

de Monica Vrânceanu | 1163 vizualizări

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, susține în continuare menținerea actualelor regiuni de dezvoltare, chiar dacă inclusiv în interiorul PSD s-a discutat recent, la Mamaia, o nouă schemă în care județul Covasna era alături de Brașov, Harghita și Mureș, în vreme ce Sibiul ar fi urmat să formeze o altă regiune, cu Alba și Hunedoara.

Părerea mea este că regiunile trebuie să rămână așa cum sunt. Orice reconfigurare ar deschide o cutie a Pandorei – sunt rgolii și interese diverse, plus că fiecare județ ar vrea să fie capitala regiunii. Sunt foarte multe discuții și în cadrul actualelor regiuni, dar sunt și planuri de dezvoltare”, a spus Grama.

Pornind de aici, deputatul PSD a arătat că demonstrațiile maghiarilor pentru o „regiune Secuiască” nu pot fi înțelese de el, considerând că „e neconstituțional” să ceri așa ceva.

Dacă se tot face referire la cei din Țara Bârsei sau Țara Buzaielor, este o diferență față de Ținutul Secuiesc: ei nu cer autonomie pe criterii etnice. România are legile ei, Constituția, și oricum o regionalizare s-ar face după modificarea Constituției – iar acest act trebuie modificat urmând anumiți pași, inclusiv Referendum național. În chestiunea cu autonomia am avut tot timpul o poziție fermă, e clar că e împotriva Constituției. Unii m-au acuzat că aș colabora cu UDMR – da, la nivel local, pe chestiuni administrative, trebuie să ne mai înțelegem, astfel încât comunitățile românești să primească și ele bani”, a mai spus Grama.

În context, deputatul s-a referit și la inițiativa liderilor UDMR Tamás Sándor, Antal Árpád și Markó Attila de a depune o plângere a FIFA după meciul România – Ungaria, ca urmare a scandării pe stadion a îndemnului „Afară, afară, cu ungurii din țară!”.

Cred că era mai corect ca cei domni să facă plângere împotriva atitudinii pe care au avut-o suporterii maghiari, care au venit în țară cu trenuri incendiate, purtând tricouri cu Ungaria Mare și au provocat scandaluri tot timpul cât s-au aflat aici. Numai datorită vigilenței Poliției și Jandarmeriei nu s-au întâmplat lucruri și mai grozave. Așa că trebuie reclamați suporterii maghiari, că ei au provocat totul”, este de părere Horia Grama, care mai crede că sesizarea făcută de cei din UDMR va atrage consecințe pentru ambele părți, română și maghiară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
kisspista, 26 octombrie 2013
Daca dumneata respingi "discutiile pe autonomie" atunci in scurt timp o sa vorbesti de unul singur.In rest sa ne auzim numai de bine.
Eugen, 15 septembrie 2013
@lili- Nu prea pricep. Omul are dreptate si tu stii treaba asta. Si atunci, ce cauta Ploiestiul in ecuatie? Prahova, sa inlocuiasca Alba? Se amesteca pre multa...multiculturalitate, si nu-i bine. Este citeste integral
lili, 13 septembrie 2013
"Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.