ULTIMA ORĂ 26 martie 2013

Situaţie critică în UE. Criza continuă să se agraveze şi nu se întrevede o îmbunătăţire. Tinerii sunt cei mai afectaţi

de Covasna Media | 499 vizualizări

Situaţia şomajului în UE rămâne critică în cel de-al patrulea trimestru din 2012. Numărul locurilor de muncă este în scădere la nivel global, iar rata şomajului, în creştere, arată Comisia Europeană. Numărul europenilor fără loc de muncă a urcat la 26,2 milioane în ianuarie 2013.

Potrivit CE, şomajul a continuat să crească în ianuarie 2013, afectând 26,2 milioane de persoane în UE (19 milioane în zona euro), adică 10,8% din populaţia activă (11,9% în zona euro).

"PIB-ul UE s-a contractat cu 0,5% în cursul celui de-al patrulea trimestru din 2012, aceasta fiind cea mai mare scădere de la începutul anului 2009. Nivelul global al ocupării forţei de muncă în UE a scăzut cu 0,4% în 2012, evoluţii pozitive fiind înregistrate doar în ceea ce priveşte munca cu fracţiune de normă. Numai în al patrulea trimestru din 2012, nivelul ocupării a scăzut cu 0,2% în comparaţie cu trimestrul precedent", se mai arată într-un comunicat de marţi al CE, prezentat de Mediafax. 

"Criza socială din Europa continuă să se agraveze, iar în mai multe state membre nu se întrevede o îmbunătăţire concretă. Persoanele cele mai sărace au fost adesea şi cele mai grav afectate. Guvernele trebuie să investească pentru a face posibilă o creştere favorabilă incluziunii şi pentru a le oferi cetăţenilor o şansă reală de a avea un trai decent; pachetul recent al Comisiei de măsuri privind investiţiile sociale a prezentat mai multe soluţii în acest sens. Mai întâi de toate însă avem nevoie de mai multă solidaritate, atât la nivel naţional, cât şi între statele membre. Numai împreună vom putea depăşi această criză", a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor.

De asemenea, au fost înregistrate niveluri record ale şomajului şi inactivităţii în rândul tinerilor. Astfel, nu numai că şomajul în rândul tinerilor a atins un nou nivel record în întreaga UE (23,6% din tinerii activi erau şomeri în ianuarie 2013), dar şi perioadele de şomaj au avut tendinţa de a deveni mai lungi pentru această categorie de populaţie.

"În trimestrul trei din 2012, 7,1% din tinerii activi nu aveau un loc de muncă de mai mult de un an, faţă de 6,3% în anul precedent. Această tendinţă antrenează riscul major ca tinerii să se distanţeze de piaţa forţei de muncă şi de societate în ansamblu. Numărul tot mai mare de tineri sub 25 de ani care nu lucrează şi nici nu urmează studii şi cursuri de formare, în prezent de aproximativ 8 milioane, este la rândul său un motiv major de îngrijorare", precizează sursa citată.

Acelaşi buletin trimestrial analizează şi efectele negative ale crizei asupra natalităţii. Astfel, începând din 2009, natalitatea şi-a încetat creşterea şi s-a stabilizat la puţin sub 1,6 copii pe femeie în UE. Vârsta medie a femeilor la naşterea copilului a continuat să crească şi a atins pragul de 30 de ani. Pe de altă parte, speranţa de viaţă a continuat să crească şi a ajuns la 77,4 ani pentru bărbaţi şi 83,1 ani pentru femei.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.