ULTIMA ORĂ 5 martie 2013

Singurul român în topul Forbes al miliardarilor lumii

de Covasna Media | 322 vizualizări

Dinu Patriciu a părăsit clasamentul Forbes. Omul de afaceri se găsea anul trecut pe locul 854, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 700 milioane de dolari faţă de 2011. Anul acesta, Ioan Niculae este singurul român rămas în topul Forbes.

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul român prezent în Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 în lume.

Dinu Patriciu, cunoscut pentru rolul jucat în dezvoltarea grupului Rompetrol şi apoi vânzarea companiei petroliere către societatea de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, a coborât de pe locul 540 până pe 854 anul trecut şi a ieşit din topul Forbes pe 2013.

Un alt român din topul Forbes din 2011, omul de afaceri Frank Timiş, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari la acea dată, nu se mai găseşte în topurile pe 2012 şi 2013.

"Ioan Niculae revine pe lista miliardarilor Forbes cu vânzări în creştere puternică la InterAgro, conglomeratul de agricultură şi îngrăşăminte pe care l-a fondat. În ultimul an, el a investit aproape 50 milioane de dolari într-o centrală în cogenerare, parte a strategiei pe termen lung de a reduce costurile şi de a începe să vândă energia generată în exces. Niculae deţine şi un operator privat de aeronave. Şi-a început activitatea la o companie agricolă de stat, apoi s-a lansat pe cont propriu. Niculae este un vânător pasionat, care preferă să-şi petreacă timpul aproape de casă, în defavoarea călătoriilor", scrie Forbes despre afaceristul român.

Carlos Slim este pe primul loc în top, cu o avere estimată la 73 de miliarde de dolari, urmat de Bill Gates şi Amancio Ortega, proprietarul magazinelor Zara. 

Forbes a numărat în acest an 1.426 de miliardari la nivel mondial, cu o avere totală de 5.400 miliarde de dolari, în urcare de la 4.600 miliarde de dolari la începutul anului trecut. Numărul averilor mai mari de 10 miliarde de dolari a crescut cu 210.

Statele Unite conduc topul cu 442 de miliardari, urmate de regiunea Asia-Pacific (386), Europa (366), cele două continente americane (129), apoi Orientul Mijlociu şi Africa (103).

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.