ULTIMA ORĂ 30 ianuarie 2012

Salariile şi pensiile ar putea creşte cu 5% din aprilie. FMI nu s-ar opune

de Covasna Media | 341 vizualizări

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. FMI nu se opune unei creşteri a salariului minim.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că se discută despre o majorare de 5%.

"Dacă vom avea creştere economică, dacă vor exista resurse, există posibilitatea unor majorări modeste. Orice soluţie politică rezonabilă care aduce stabilitate, trebuie luată în calcul. Dacă vom avea creştere între 1,8 - 3% exista posibilitatea unor creşteri, dar doar daca avom avea resurse. În luna aprilie vom avea date certe", a declarat Sulfina Barbu.

"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare. El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.

"Da, din buget", a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Potrivit unui raport FMI, îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, oficialii FMI recomandă ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor pentru angajaţii în sectorul public şi pensionari în cursul anului 2012, dacă condiţiile bugetare o permit. În plus, dat fiind bugetul restrictiv, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare devine şi mai importantă.

În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

Fondul Monetar Internaţional, cu care România are în derulare acum un acord de tip preventiv, nu se opune unei creşteri a salariului minim, “dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte”, potrivit unei declaraţii făcută azi de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.