ULTIMA ORĂ 25 martie 2014

Românii au făcut anul trecut plăţi online de circa 1 miliard de euro

de Covasna Media | 617 vizualizări

Deţinătorii de carduri au făcut anul trecut plăţi online în valoare de circa 1 miliard de euro, din care două treimi pentru cumpărături din afara României, a declarat, marţi, Cătălin Creţu, director regional Visa Europe la conferinţa Mediafax Talks about Digital Europe organizată în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.

„În România anul trecut s-au făcut 300 milioane de euro plăţi online, dar adevărul este că deţinătorii de carduri au făcut plăţi de 1miliard de euro. Este o cifră estimată pentru că nu există date oficiale. Ecommerce-ul din păcate nu este local, având în vedere că mai mult de două treimi din plăţile cu cardurile româneşti sunt pentru cumpărături din afara României”, a spus Creţu.

El a arătat că piaţa românească de comerţ electronic se confruntă cu mai multe provocări, printre care lipsa de încredere nu numai în anumite magazine, ci şi în anumite platforme, precum şi lipsa de educaţie.

Potrivit datelor Visa, valoare medie a tranzacţiei cu carduri pentru comercianţii online locali a fost anul trecut de 33 de euro şi de 54 de euro pentru comerciaţii internaţionali. Tendinţa este de scădere a valorii medii pentru tranzacţiile pe carduri atât la comercianţii locali (37 euro în 2012), cât şi la cei internaţionali (55 euro în 2012).

Magazinele locale reprezintă 20% din valoarea totală a tranzac­ţiilor online cu carduri la comercianţi comparativ cu 21% anul anterior, în timp ce 29,5% din numărul total de tranzacţii au fost realizate în magazinele locale, faţă de 30% în 2012.

„Posesorii de carduri preferă să cumpere de la comercianţi internaţionali din cauza reţelei relativ mici de magazine cu reputaţie solidă existente din România, dar estimăm că această situaţie se va schimba treptat ca urmare a intrării pe piaţă a unor comercianţi cunoscuţi, datorită reputaţiei şi experienţei”, a mai afirmat Creţu.

Tranzacţiile online la comercianţii locali sunt în proporţie de 38% către companii de servicii (telecom şi IT&C), 15% pentru utilităţi şi 14% pentru mărfuri din catalog.

În primele două luni din 2014 s-a triplat valoarea taxelor locale plătite cu cardul pe internet

Valoarea taxelor şi impozitelor locale plătite direct cu cardul pe internet s-a triplat în primele două luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor raportate de băncile membre Visa Europe din România, a anunţat marţi compania.

„Plata online cu cardul a taxe­lor şi impozitelor reprezintă de departe cel mai confortabil şi sigur mod de achitare a obligaţiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili şi, totodată, o modalitate eficientă pentru optimizarea resurselor primăriilor. Suntem tot mai aproape de a avea un sistem eficient de plată a taxe­lor şi impozitelor. În acest sens, salutăm iniţiativa autorităţilor de la finalul anului 2013 de a elimina din cadrul legislativ posibilitatea ca primăriile să suprataxeze plăţile prin ghiseul.ro. În noul cadru juridic astfel creat, ne aşteptăm la o creştere a numărului primăriilor care acceptă plata online a taxelor. Totodată, considerăm că este necesar ca autorităţile să permită, prin modificarea legislaţiei secundare, folosirea unor modalităţi simple şi rapide de distribuţie către populaţie a datelor de acces pentru ghişeul.ro, ceea ce va determina o creştere semnificativă a nivelului de utilizare al acestei platforme”, a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia, Visa Europe.

Internetul permite contribuabililor să-şi plătească taxele oricând şi de oriunde şi să evite astfel eventualele cozi de la ghişee. La sfârşitul anului trecut, 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin ghişeul.ro sau platformele proprii.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.