ULTIMA ORĂ 18 ianuarie 2012

Proteste în România, ZIUA A ŞASEA. Suporterii se alătură protestului, la ora 18

de Covasna Media | 437 vizualizări

Pentru a şasea zi consecutivă, protestatarii se adună în Piaţa Universităţii. Unele grupuri vin organizate, iar protestul lor îi determină pe unii trecători să se alăture. Protestele au început şi în unele oraşe ale ţarii, ca Braşov şi Suceava. La Cluj, protestul va începe la ora 18. Întrebarea care se pune este dacă protestatarii de astăzi vor mai numeroşi decât cei din ziua a cincea de proteste, când 9.700 de români au ieşit în stradă.

Protestele din România se bucură de numeroase articole în presa internaţională, iar, pe lângă relatări, găsim şi câteva analize, cum este cea din Le Monde, jurnaliştii francezi fiind uimiţi de astfel de manifestări într-o Românie ce părea "apatică".

Astăzi, APADOR-CH a anunţat că legea îi împiedică pe jandarmi să agreseze fizic persoane, astfel de evenimente fiind consemnate în primele seri de proteste în România. Au fost reclamate şi cazuri extreme, în care jandarmii ar fi lovit persoane nevinovate.

La protestul de astăzi din Piaţa Universităţii va participa şi Asociaţia Suporterilor România, a anunţat conducerea Asociaţiei, într-un comunicat preluat de Mediafax. "Membrii Asociaţiei Suporterilor Români se vor alătura joi, 19 ianuarie, începând cu ora 18.00, de această dată în mod organizat, protestelor din Piaţa Universităţii (fântâna de la Arhitectură). Niciun exponent politic, sindical sau patronal nu a demonstrat până acum că are voinţa de a asculta cu adevărat cerinţele românilor de rând. Ignoranţa şi dispreţul cu care am fost trataţi de-a lungul timpului, ca cetăţeni români sau ca simpli suporteri, ne obligă să ne distanţăm, astfel, de orice fel de factor politic, şi să respingem ab initio orice asociere de acest fel. Din multitudinea de idei exprimate atât în Piaţa Universităţii, cât şi în cadru privat, anumite aspecte legate de doleanţele noastre se pot desprinde clar ca fiind comune. Asociaţia Suporterilor Români va susţine prin orice mijloace democratice de care dispune cauze de interes imediat şi general", se arată în comunicatul ASR.

Miercuri, 18 ianuarie, marchează şi prima zi de proteste ale comunităţii din diaspora. Un protest va fi organizat de românii din Marea Britanie, în faţa Ambasadei României la Londra.

Ce s-a întâmplat în ziua a cincea de proteste

Marţi, 17 ianuarie, în a cincea zi a protestelor, manifestaţiile au fost în general paşnice. Potrivit unor estimări, circa 9.700 de oameni au ieşit pe străzi în întreaga ţară. Au fost proteste în majoritatea judeţelor ţării. Singurele judeţe în care nu au fost proteste au fost Gorj, Sălaj, Tulcea, Covasna, Harghita şi Călăraşi.

Mulţi dintre protestatari au ţinut să fie clar că nu sunt manipulaţi politic şi au postat mesaje prin care încercau să arate că au venit mânaţi de propriile nemulţumiri, nu împinşi de la spate de partidele de opoziţie.

Ce va fi joi, 19 ianuarie

Joi, 19 ianuarie, este anunţat deja un miting anti-Băsescu, organizat de PNL şi PC. PSD a anunţat că se alătură proiectului. Liderul liberal, Crin Antonescu, a anunţată că mitingul partidelor nu vrea să "confişte protestul" populaţiei. Se pare că la mitingul PSD, PNL şi PC vor participa câteva mii de persoane, maximum 10.000. Participanţii la miting vor pleca în marş, cu plecare de la Arcul de Triumf.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.