ULTIMA ORĂ 12 octombrie 2011

Începe recensământul populaţiei. Vezi la ce întrebări trebuie să răspunzi

de Covasna Media | 624 vizualizări

În perioada 20-31 octombrie va avea loc recensământul populaţiei şi al locuinţelor. În acest interval, la uşa fiecărei gospodarii va bate un recenzor care va solicita o serie de date atât despre cei care stau acolo, cât şi despre locuinţă.

Toţi cetăţenii sunt obligati să furnizeze informaţiile solicitate, în caz contrar amenzile ridicandu-se până la 5.000 de lei.

Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale.

Recensământul se va axa pe înregistrarea cetăţenilor români cu domiciliul în ţară indiferent dacă se află în România sau sunt plecaţi în străinătate.

Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor primite inclusiv de la vecini şi preot, conform unei hotărâri de guvern care reglementează modul de organizare a recensământului.

Informaţii de la vecin, preot sau primărie

Astfel, recenzorii vor putea folosi şi surse indirecte de colectare a datelor, persoanele absente temporar de la domiciliu urmând să fie înregistrate pe baza informaţiilor de la celelalte persoane din locuinţă, de la vecini, preot sau primărie, conform actului normativ.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor, programat pentru 20-31 octombrie 2011, va costa 193 milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate în 2014, cetăţenii care refuză să răspundă putând fi amendaţi cu până la 5.000 lei.

Peste 120.000 persoane vor participa la colectarea datelor, primele rezultate ale recensământului urmând să fie prezentate public în trimestrul I al anului 2012.

Eşti ochelarist? Trebuie să o declari!

Din ce este făcută casa în care locuiţi, cât de des vă trimit bani rudele din străinătate, aveţi veceul în curte sau în casă? Sunt doar câteva din întrebările la care veţi trebui să răspundeţi în cadrul recensământului persoanelor care începe pe 20 octombrie şi se termină pe 31 octombrie.

În cazul în care nu veţi fi de găsit, riscaţi o amendă de 5.000 de lei, iar informaţiile legate de dumneavoastră vor fi colectate oricum de la vecini sau preotul local.

Formularul „Persoane“ va fi completat nu doar cu numele, dar şi cu codul numeric personal al cetăţeanului, chiar dacă informaţiile furnizate sunt confidenţiale. Pe lângă starea civilă legală, cetăţenii vor fi întrebaţi şi care este starea civilă "de fapt", adică dacă trăiesc într-o uniune consensuală.

Persoanele sub 15 ani nu vor fi trecute ca făcând parte dintr-o uniune consensuală, chiar dacă ele vor declara asta.

În cazul în care faceţi parte dintr-o uniune consensuală, trebuie să menţionaţi şi anul în care aceasta a început. Cetăţenii vor mai fi întrebaţi dacă au locuit în altă ţară, care este motivul pentru care au făcut asta şi ce reşedinţe a mai avut în trecut.

O altă întrebare este „Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine“. De asemenea, cetăţenii trebuie să spună şi cărei religii aparţin. Opţiunea „nu aparţin niciunei religii“ nu este trecută în formular, însă persoana recenzată poate declara că este de religie ateu. O altă întrebare este dacă persoana foloseşte internetul.

Un alt capitol se referă la „dificultăţile pe care persoana le are în activităţile zilnice“. Dificultăţile trecute în formular sunt cele de vedere (trebuie declarate chiar dacă ele sunt corectate prin ochelari sau lentile de contact), de auz (chiar dacă sunt corectate printr-un aparat), de comunicare sau de îngrijire proprie (dacă persoana se poate îmbrăca sau spăla singură). În cazul în care aceste dificultăţi există, trebuie menţionată şi cauza.

Cei care au rude plecate în străinătate trebuie să răspundă în locul lor, furnizând numele, codul numeric personal, dacă sunt sau nu angajaţi în ţara de reşedinţă şi dacă trimit bani în ţară şi cu ce frecvenţă.

Aceste date pot fi furnizate şi de un vecin sau de preotul local, în cazul în care nu pot fi obţinute de la rude.

Alt formular este menit să determine rolul pe care cetăţeanul îl are în gospodărie - cap de familie, tată, mamă, fiu, fiică etc. Formularul „Locuinţă, clădire“ conţine întrebări legate de numărul de camere, sursele de încălzire, alimentare etc, precum şi materialele din care sunt construite locuinţele.

În cazul în care desfăşuraţi şi activităţi comerciale în propria locuinţă, va trebui să declaraţi acest lucru, menţionând ce suprafaţă a locuinţei este rezervată pentru aceste activităţi.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
qwerty, 17 octombrie 2011
bine ca nu vor sa stie de cate ori merg la wc/zi..
'PANORAMIX', 16 octombrie 2011
SI UITE ASA NE INTOARCEM IN ANII 80 CAND SECURITATEA STATULUI ERA OMNIPREZENTA !!! ASTE FORMULARE INCALCA DREPTUL LA INTIMITATE SI FARA DAR SI POATE AU SI UN SCOP ASCUNS !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.