ULTIMA ORĂ 6 octombrie 2013

Cutremur în Vrancea: 5,5 pe scara Richter. Seismul s-a simţit în toată ţara

de Covasna Media | 643 vizualizări

Este vorba despre cel mai puternic seism produs în Vrancea în ultimii patru ani

Un cutremur de magnitudine 5,5 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă în zona Vrancea, la ora 4:37, la o adâncime de 134 de kilometri. Seismul s-a simţit în toată ţara, dar şi la Chişinău, şi este cel mai puternic din ultimii patru ani. În ultimele 13 zile, de când au avut loc aproape 200 de cutremure în zona Galaţiului, în Vrancea se produsese un singur eveniment teluric.

Seismul din Vrancea s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri. Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, greu de accesat imediat după evenimentul teluric, este vorba despre cel mai puternic seism produs în Vrancea în ultimii patru ani.

Cutremurul s-a simţit la Vaslui, Iaşi, Covasna, Braşov, Târgovişte, Slobozia, Constanţa, Tulcea, Buzău, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Craiova, Brăila, Roman, Vâlcea, Giurgiu, Craiova, Sibiu, Bârlad, Olteniţa, Călăraşi, Brăila, în judeţele Teleorman şi Olt şamd.

Ultima mişcare seismică recentă din Vrancea se produsese pe 26 septembrie, având magnitudinea de 2,7 pe scara Richter, la 116 km adâncime.

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a declarat că vor urma replici ale cutremurului, dar nu mai mari de 4 pe scara Richter, întrucât în Vrancea aceste replici sunt mai mici decât seismul principal. O primă replică a avut deja loc, de 1,9.

A fost o mişcare telurică aşteptată, prevăzută statistic, mai spune Mircea Radulian, amintind că ultimul cutremur mai important a avut loc în 2009 şi a avut magnitudinea de 5,4.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.