ULTIMA ORĂ 17 februarie 2011

Cod roşu de gripă în România: Medicii avertizează în privinţa virusului de tip B

de Covasna Media | 395 vizualizări

Suntem sub cod roşu de gripă! Trei români au murit şi peste 100 s-au îmbolnăvit numai în ultima săptămână din această cauză. Şi situaţia nu pare deloc să se îmbunătăţească. Dacă până acum ne feream de virusul AH1N1, medicii ne sfătuiesc să fim atenţi la gripa de sezon, de tip B.

Specialiştii europeni sunt cei care au pus România sub cod roşu de gripă. Ca să înţelegeţi, este ultima treaptă înaintea declarării unei epidemii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii de la noi sunt mai reţinuţi. Ei spun că, deocamdată, intensitatea gripei pe teritoriul României ar fi medie. Probleme însă sunt. Au fost aproape o sută de mii de cazuri de infecţii respiratorii, în ultimele patru luni. Cât despre virusul de tip B, acesta ar da forme uşoare de gripă, dar se răspândeşte foarte uşor, mai ales în colectivităţi. Medicii spun că cea mai bună metodă de protecţie rămâne vaccinul antigripal.

Când vine vorba de gripă, toată lumea a auzit de AH1N1. Chiar dacă nu e la fel de cunoscut, virusul B, cel care dă gripa sezonieră, poate fi la fel de periculos. Mai ales că se transmite mult mai uşor, de la om la om, în special în colectivităţi.

“În general determină îmbolnăviri mai blânde, deci forme uşoare de îmbolnăvire, cu aceeaşi simptomatologie pe care o ştim şi de la gripa A”, a precizat Dr. Florin Rugina, şeful Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Fie că vorbim de gripa nouă sau de cea sezonieră, săptămâna trecută s-au îmbolnăvit peste o sută de oameni, adică o treime din toate cazurile înregistrate de la începutul sezonului. Cele mai multe au fost la Arad, Iaşi şi Prahova, unde a şi murit un om. Alţi doi oameni au murit, din cauza gripei, în Neamţ şi Ilfov. De altfel, în ultimele patru luni, virusul gripal a provocat cincisprezece decese.

Cea mai bună măsură de protecţie este vaccinul antigripal, care conţine şi tulpini ale virusului B. Asta spun medicii. Mulţi preferă, însă, să se trateze acasă. Peste nouă zeci de mii de români au fost diagnosticaţi în acest sezon cu infecţii respiratorii şi potrivit raportului european de supraveghere epidemiologică, ţara nostră este sub cod roşu de gripă.

(www.antena3.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.