ULTIMA ORĂ 23 ianuarie 2012

Boc în Parlament: Vă propun un pact pentru stabilitate şi credibilitate

de Covasna Media | 386 vizualizări

"Oamenii n-au cerut in Piaţă să vină Ponta şi Antonescu să-i conducă. Oamenii au o problemă mai profundă, cu ceea ce inseamnă sistemul politic. Trebuie să invătăm fiecare din această lecţie.Vă propun un pact pentru stabilitatea politică şi economică a României cu obiectiv păstrarea stabilităţii şi credibilităţii României, un pact pentru a menţine şi crea locuri de muncă în ţară ", a declarat Emil Boc.

Principalele declaraţii ale primului-ministru:

- Trăim vremuri speciale, deosebite in lume, in Europa, in România. Criza economică mondială, necruţătoare, a afectat şi afectează viaţa a miliarde de oameni

- Suntem în mijlocul unei crize fără precedent după al doilea război mondial. Nimeni nu ştie exact când se va încheia această criză sau ce forme noi va îmbrăca ea. A început în 2008 cu o criză imobiliară, s-a transformat intr+una financiar bancară şi acum capătă formele unei crize legate de datoriile suverane ale statelor şi deficitele bugetare.

- Azi in UE există riscul major de a se reveni pe recesiune economică

- Azi tări, importante ale ue sunt in pragul colapsului financiar. Azi UE caută soluţii extreme şi severe pentru a opri criza

- România vine după 3 ani de criză economică severă, după trei ani in care oamenii au fost nevoiţi să suporte măsuri dure de austeritate, pentru a putea salva ţara de la colapsul economic. Când am preluat guvernarea, la finalul lui 2008 am avut in faţă 2 provocări mari: criza economică cu efecte pe care foarte puţin le-au putut intui, pe de altă parte un stat român nereformat în ultimii 20 ani, cu foarte multe probleme.

- Când am preluat guvernarea, pe afară gardul era vospit si arăta bine, aveam o creştere economică importantă, dar inautru, cas stă să se prăbuşească, datorită faptului că stăteau să se prăbuşeacsă grinzile, şi ne itnrebam cum rezistă.Explicaţia era simplă: am avut vremuri senine.

- E foarte greu de explicat că, fără acest rău era şi mai rău, că alternativa era dezastrul. Ştiu cât de greu e. Oamenii nu se incălzesc cu cifre macroecnomice, nu trăiesc cu indicatori. Inainte de a vorbi de deficit, vorbesc de rata la itnreţinre sau la bancă. Dar ce s-ar fi intamplat dacă măsurile nu erau luate? Cursul s+ar fi triplat. Ce s-ar fi intamplat fără restructurarea bugetarilor?

- Şi polticienii trebuie să-şi asume responabilităţi. Cei de la putere ne-am pus pe tavă imaginea. La fiecare din cei din arcul guvernamental, care mergeţi în teritoriu:Da am pierdut imagine şi voturi, dar a meritat pentru ţară. Cine crede că proftind de suferinta oamenilor se vor putea urca mai repede pe putere, greşesc. Cel puţin, nu este moral.

- Le spun colegilor din opoziţie: da, oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate. Dar şi de intreaga clasă politică din ultimii 20 ani.

- Oamenii n-au cerut in Piaţă să vină Ponta şi Antonescu să-i conducă. Oamenii au o problemă mai profundă, cu ceea ce inseamnă sistemul politic. Trebuie să invătăm fiecare din această lecţie. Oamenii sunt cei care conduc in democraţie,vocea lor e cea care trebuie să conducă dstinele unei naţiuni, exprimată instituţional. Ce se intamplă in stradă e un vot de blam la adresa intregii clase politice, care trebuie să+şi schimbe comportamentul.

-N+avem voie să sacrificăm stabilitatea României

- Vă propun un pact pentru stabilitatea politică şi economică a României cu obiectiv+ păstrarea stabilităţii şi credibilităţii României, un pact pentru a menţine şi crea locuri de muncă în ţară. Aştept propunerile pentru consiliul de dialog putere- opoziţie

- Vă propun să inlocuim confruntarea cu competiţia. Competiţia inseamnă dialog intre idei, soluţii

- Fac apel la USl să renunţe la propunerea de a cere suspendarea acordării fondurilor europene României. Nu e bine să pună in pericol interesul României, în incercarea de a se căţăra pe putere mai repede.

- Regret derapejele şi stângăciile verbale ale unor colegi la adresa protestatarilor.Prezint scuze publice românilor pentru aceste afirmaţii si stângăcii verbale. Am luat decizia de revocare a ministrului afacerilor externe,Teodor Baconschi.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.