ULTIMA ORĂ 18 decembrie 2011

A murit Vaclav Havel, fostul preşedinte al Cehiei

de Covasna Media | 445 vizualizări

Fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, a decedat duminică dimineaţă, potrivit unui post de televiziune local, citat de Reuters. Fostul şef de stat ceh a murit în somn, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel avea 75 de ani. El o lasă în urmă pe soţia sa, Dagmar Veškrnová.

Vaclav Havel a murit din cauza unor complicaţii legate de o boală mai veche. Asistenta sa, Sabina Dancecova, a declarat că Havel a murit în casa sa de vacanţă din nordul Cehiei.

Havel a fost ultimul preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003).

Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

În ultimele luni, Havel îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în casa sa de la ţară, situată la 150 de kilometri de Praga, după ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.

Boala a fost însoţită de diferite complicaţii, precum "pierdere de echilibru, scăderea memoriei şi slăbire", a explicat el recent, într-un interviu.

Sâmbăta trecută, Vaclav Havel s-a întâlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, după care s-a întors la casa sa de la ţară.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.