ULTIMA ORĂ 30 martie 2015

60% din fermele de vaci din țară vor dispărea la eliminarea cotei de lapte, de la 1 aprilie

de Agerpres | 713 vizualizări

Eliminarea cotei de lapte la nivelul UE de la 1 aprilie ar putea duce la dispariția a 60% din fermele de vaci din România, estimează Federația Agrostar, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, Agerpres.

„Se dorește distrugerea fermierilor români. De mai mulți ani cerem măsuri și nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, a declarat președin­tele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, vicepreședinte al federației Agrostar, Ștefan Muscă.

El a precizat că se dorește falimentarea producătorilor români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvențiile sunt mult mai mari decât în România și se dau și la timp.

„După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla prețul și vom fi obli­gați să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în țară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în piețe, nu avem loc în supermarketuri și hipermarketuri”, a precizat Muscă.

Federația a înaintat recent Minis­terului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor proble­me din sectorul agricol, printre care și găsirea unor soluții pentru producătorii români de lapte de vacă. Printre propunerile Agrostar se numără sprijinul pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.