ULTIMA ORĂ 3 aprilie 2013

10 sfaturi simple pentru ca maşina ta să consume mai puţin carburant

de Covasna Media | 404 vizualizări

Comisia Europeană şi Asociaţia Europeană a Companiilor din petrol oferă sfaturi practice pentru ca autovehiculul  să consume mai puţin carburant. Spre exemplu, geamul închis, renunţarea la aerul condiţionat sau anvelopele umflate corespunzător pot aduce o economie de combustibil şi de 10%.

Există modalităţi simple de a face economie de carburant. Un decalog al şoferului econom a fost publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie. Sfaturile au fost elaborate, în parteneriat, de Comisia Eurpeană şi Asociaţia Europeană a Companiilor Petroliere.

1. Menţineţi-vă autovehiculul în stare bună de funcţionare şi verificaţia periodic nivelul de ulei. Maşinile bine întreţinute funcţionează mai eficient şi ajută la reducerea emisiilor de CO2.

2. Verificaţi lunar presiunea anvelopelor. Cele insuficient umflate pot creşte consumul de carburant cu până la 4%

3. Îndepărtaţi greutăţile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât mai greu este autovehiculul, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, sporind consumul de combustibil.

4. Închideţi geamurile, în special la viteză mare şi demontaţi portbagajul de pe maşină, dacă nu-l folosiţi. Acest lucru reduce rezistenţa la vânt şi poate micşora consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 10%

5. Folosiţi aerul condiţionat numai dacă este necesar. Acesta măreşte consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 5%

6. Începeţi să conduceţi imediat ce aţi pornit motorul şi opriţi-l dacă staţionaţi mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant.

7. Conduceţi cu viteză rezonabilă şi mai presus de orice, conduceţi uşor. De fiecare dată când acceleraţi sau frânaţi brusc, motorul foloseşte mai mult carburant şi eliberează mai mult CO2.

8. Când acceleraţi, schimbaţi treptele de viteză cât mai repede, Treptele mai mari de viteză sunt mai economice

9. Încercaţi să anticipaţi fluxul de trafic. Fiţi atenţi la circulaţie de la o distanţă cât mai mare, pentru a evita frânarea inutilă şi pentru a porni în funcţie de fluxul traficului

10. Luaţi în considerare împărţirea maşinii împreună cu colegii de serviciu. Astfel, se reduce traficul şi scade şi consumul de carburant.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.