TURISM 28 martie 2022

Tabăra din Zăbala, cu un pas mai aproape de modernizare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1155 vizualizări

Autoritățile județene continuă demersurile care vizează Centrul de Agrement „Csipkés” din Zăbala. Dacă anul trecut consilierii județeni au fost de acord să înceapă procedurile birocratice pentru cumpărarea terenurilor pe care este construită tabăra, în cea mai recentă ședință, din 24 martie a.c., Consiliul Județean (CJ) Covasna a anunțat că a fost decis prețul și că urmează achiziționarea a 3.200 de metri pătrați.  

Potrivit raportului întocmit de un evaluator autorizat, valoarea terenului este de 178.959 lei, fără TVA.

Pe lângă faptul că dorim majorarea patrimoniului nostru, vom reconstrui tabăra de la Zăbala. (...) Terenul este sub tabăra noastră și ca să putem reconstrui din temelii tabăra am inițiat și adus în fața consiliului această inițiativă. Am inițiat cumpărarea de la Biserica Reformată, după aceea am stabilit o comisie de negociere, s-a stabilit valoarea imobilului de către un evaluator autorizat și prețul negociat a fost prezentat Consiliului, iar acum propun să adoptăm proiectul pentru a cumpăra 3.200 de metri pătrați în valoare de 8 euro pe metru pătrat, plus 5.000 de lei pentru parohia Zăbala, cu cheltuieli de dezmembrare a terenului”, a spus, înainte de a primi votul consilierilor, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi. 

Subiectul a fost discutat și într-o ședință din noiembrie anul trecut, când autoritățile au reamintit că își doresc să reabiliteze și să modernizeze locația, astfel încât să extindă facilitățile de recreere și tineret din județ, dar că până acum nu au putut să facă acest lucru, tocmai pentru că nu dețineau acest teren.

Este nevoie de o modernizare, reabilitare totală, ca să avem o tabără care să răspundă nevoilor actuale. Cele 15 cabane sunt excelente pentru campingul de vară, dar clădirea principală trebuie reconstruită complet pentru a asigura funcționarea pe timp de iarnă și vară. Prioritatea noastră este să extindem facilitățile de recreere și de tineret din județ, crescând în același timp patrimoniul județului”, a spus atunci președintele CJ.

Consiliul Județean Covasna a preluat tabăra din Zăbala în 2011. 

Trecerea taberei din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret - Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, în domeniul public al judeţului Covasna şi în administrarea Consiliului Judeţean Covasna a fost decisă prin Hotărârea Guvernului nr. 1198/2011. Document care a vizat și alte imobile, aparținătoare Centrelor de Agrement Crasna, Comandău și Ozunca-Băi. 

Între timp, cea de la Comandău a fost modernizată și dată în folosință în octombrie 2019, iar cea de la Crasna a fost predată autorităților locale, care se confruntă cu o situație similară cu cea din Zăbala: căsuțele, acum aflate în paragină, sunt în proprietatea primăriei, dar terenul nu. 

Anul trecut, Consiliul Județean Covasna a început demersuri birocratice pentru a prelua și centrul de agrement de la Pădureni. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.