STIREA ZILEI 27 martie 2023

Ziua Mondială a Teatrului prinde orașul Sfântu Gheorghe în plin Reflex5

de Mirela Cara Dragu | 1361 vizualizări

Iubitorii de artă teatrală știu deja că 27 martie este ziua în care comunitatea internațională de teatru marchează Ziua Mondială a Teatrului. Această sărbătoare a fost instituită în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru (ITI), cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic. Scopul evenimentului este acela de a conștientiza valoarea teatrului în toate formele sale și de a le permite comunităților de teatru din întreaga lume să-și promoveze activitatea.

Astfel, în fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, sunt organizate diverse evenimente prin care publicul are ocazia să întâlnească artiști, să participe la spectacole și să se bucure din plin de această formă artistică. La Sfântu Gheorghe, Ziua Teatrului ne găsește în plin Festival Internațional de Teatru Reflex5. Un mod mai potrivit de a marca această zi nici nu se putea. 

Reflex5 a început vineri, 24 martie, și se va încheia marți, 28 martie. Până în prezent, publicul festivalului a avut posibilitatea de a vedea spectacole de teatru de calitate, precum „Blasted" prezentat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, „Uncanny Valley" pus în scenă de Rimini Protokoll sau „Unchiul Vania", prezentat de Teatrul Mic din Vilnius. Printre alte spectacole care încă mai pot fi văzute în această primă etapă a festivalului se numără „Abatorul", „Uncanny Valley”  și „Gyévuska”. 

Selecția producțiilor invitate în festival a avut un impact puternic asupra spectatorilor, fiind și anul acesta la înălțimea edițiilor anterioare. Evenimentele din Programul Reflex5 s-au desfășurat în multe locații, de la spații studio, până la Arena Sepsi, dar numărul de locuri a fost limitat. Se demonstrează că ideea organizatorilor de a programa același spectacol în mai multe seri, de la mai multe ore, a fost de bun augur, întrucât a oferit publicului posibilitatea de a vedea un spectacol la care nu a putut ajunge într-o anumită zi și chiar de a revedea montările care l-au captivat în mod deosebit. 

Reflex5 va avea anul acesta alte două etape pe care, după experiența acestor zile, cu siguranță publicul abia le așteaptă.

Foto Zsolt Barabás

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.