Zilele Comunei Sita Buzăului, anulate în acest an
Fondurile pentru această sărbătoare sunt redirecționate către reparația a 5 poduri distruse de inundații
Zilele comunei Sita Buzăului au fost anulate în acest an. Autoritățile au luat decizia la finalul lunii iulie, după un bilanț al efectelor inundațiilor din ultima perioadă. Mai multe poduri și podețe au fost distruse de ape, iar acum autoritățile vor să îndrepte fondurile destinate sărbătorii comunei către aceste lucrări de maximă necesitate, neprevăzute în bugetul pe anul în curs.
Primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, că deși nu a fost ușoară, decizia de a renunța la Zilele Comunei a fost necesară dat fiind faptul că bugetul local, nici măcar cu suplimentările venite de la Guvern, nu ajunge pentru lucrările necesare de reducere a efectelor inundațiilor din ultimele luni.
„Vom face și o rectificare bugetară să vedem la ce sume și la ce investiții vom mai renunța, ca să aducem toți banii lângă cei pe care ni i-a dat Guvernul pentru situații de urgență și să încercăm să reparăm cele 5 poduri peste râul Buzău și un podeț. În ședința de Consiliu din 27 iulie am hotărât acest lucru, că nu avem ce face. Sperăm că oamenii vor aprecia mai mult că vom încerca să reparăm aceste poduri. Sperăm să și reușim”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Regretul, spune reprezentantul autorității locale, este cu atât mai mare cu cât sărbătoarea din acest an urma să conțină modificări, în principal în ceea ce privește locația.
„Îmi pare foarte rău, eu știu că e nevoie și de latura asta culturală, dar nu avem ce face. Am pus în balanță și le-am luat într-o ordine prioritară. Am decis că prioritatea noastră sunt podurile. Apelăm la conștiința cetățenilor și sperăm să îi înțeleagă și pe cei care au nevoie de aceste poduri. Eu sunt convins că cei care sunt la drumul național nu au nevoie de pod, dar ceilalți ar renunța bucuroși la Zilele Comunei, dar și la alte obiective. Repet, fac apel la conștiința cetățenilor. Celor care sunt doritori de un astfel de eveniment, le transmit cu regret că nu avem ce face. Ne-am dorit, chiar am vrut. Găsisem o locație în pășune, am vrut să fie ceva mai special, dar nu am reușit din cauza banilor. Prioritatea în acest moment sunt podurile și avem un pârâu pe Valea Zăbrătăului unde apa a rupt la baza lui. Am turnat asfalt în urmă cu doi ani și acum ne rupe apa protecția drumului. Pentru asta nu ne-au dat bani (din Fondul de Rezervă al Guvernului - n.red.), dar trebuie să găsim de undeva”, a spus primarul, care a ținut să le mulțumească anticipat cetățenilor din Sita Buzăului în speranța că vor fi înțelegători în această situație.
Edilul a precizat că nu speră că aceste lucrări vor fi încheiate până la finalul anului, fiind lucrări de anvergură, însă că se muncește ca măcar documentațiile să fie pregătite până la venirea iernii.
„Din expertiză deja 2 poduri, Găureni și Zăbrătău, trebuie dărâmate și reconstruite. Iar să faci o construcție de pod în aproape 5 luni e aproape de imposibil pentru că nu ne putem apuca până nu avem DALI-ul (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii - n.red.) și PT-ul (Proiectul Tehnic - n.red.)”, ne-a spus primarul.
Nicolae Stoica ne-a mai spus de asemenea că dintre aceste poduri care necesită lucrări de urgență, cel de la Găureni a fost închis circulației autovehiculelor, fiind permis doar accesul pietonal.
Și în 2015, Zilele Comunei Sita Buzăului au fost anulate, din cauza fondurilor limitate la bugetul local, autoritățile declarând atunci că au preferat să utilizeze toți banii pentru dezvoltarea infrastructurală.
Anul trecut, a V-a ediție a Zilelor Comunei Sita Buzăului, derulată sub denumirea „De la Moșii noștri”, s-a desfășurat în perioada 19 – 20 august. Printre artiștii invitați s-au numărat fiul celebrului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Teodor Furdui Iancu, dar și Ioana și Mărin Cornea, Ioana Dîrstar, Liviu Ardelean, Petre și Petronela Găitan, Orchestra „Plaiuri Transilvane”, și mai multe formații și ansambluri locale și județene.
Comuna Sita Buzăului este renumită în județ pentru evenimentele culturale pe care le organizează, printre cele mai vestite fiind Balul Portului Popular, Șezătoarea, dar și cursuri de dansuri populare pentru tineret sau diverse alte acțiuni cu scopul de a promova tradițiile locale și folclorul autentic.
Inundațiile din perioada iunie – iulie au lăsat „răni” adânci în aproape 20 de localități covăsnene. După calamitățile naturale din 30 iunie, pagubele estimate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna se ridicau la 14 milioane de lei.