STIREA ZILEI 23 octombrie 2017

VIDEO Topul afacerilor de succes din judeţul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1681 vizualizări

Cel mai important eveniment dedicat antreprenorilor covăsneni, Gala Topul Firmelor, a marcat vineri a XXIV-a ediție

Aproape 1160 de firme din județul Covasna au intrat anul acesta în vizorul Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna ca fiind cele mai performante, conform datelor înregistrate în 2016. Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 20 octombrie, în cadrul Galei Topul Firmelor 2016.

„Prezenți la această gală sunt acei antreprenori care au avut rezultate economice excepționale în anul 2016. Astfel este o onoare pentru noi să le înmânăm în această seară o diplomă de recunoaștere a rezultatelor excelente. Anul 2016 a fost un an de succes pentru economia județului Covasna, dar totodată datorită politicilor guvernamentale necoerente și nu întotdeauna favorabile mediului de afaceri au existat și „victime” inclusiv în rândul antreprenorilor din județul Covasna”, și-a început președintele CCI Covasna, Edler András-György discursul în cadrul galei, recunoscută ca fiind cel mai important eveniment dedicat antreprenorilor covăsneni, respectiv o șansă deosebită pentru cei prezenți de a-și face noi cunoștințe și de a găsi noi oportunități de afaceri.

Anul dualității: creștere economică generală și scădere dramatică în construcții

Topul Firmelor întocmit de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna arată că domeniile industriei și cel al comerțului și turismului se păstrează în frunte și pe anul 2016. În timp ce industria a înregistrat o creștere de aproape 10% la cifra de afaceri, la comerț și turism creșterea a fost de 6,13%.

Pe de altă parte, aceleași date arată scăderi dramatice în cifrele de afaceri ale constructorilor covăsneni. Față de anul precedent, în 2016 se înregistrează o variație de minus 35,13%.

„Deși pe total județ avem o creștere economică de 5,5%, în ceea ce privește domeniul construcțiilor, acolo avem o scădere dramatică de 35% din cauza tăierilor masive de fonduri de investiții în sectorul public și redirecționarea acestor fonduri către creșteri de pensii și creșteri de salarii din sectorul public. Am avut de asemenea mari probleme datorită creșterii semnificative a salariului minim în anul 2016. A fost o creștere de vreo 20%, ceea ce a contribuit la o creștere și mai însemnată a competitivității firmelor din acele ramuri ale industriei care se bazează pe forța de muncă intensivă. Așa cum bine știți, județul nostru este renumit pentru industria textilelor, iar această industrie a suferit enorm ca urmare a acestor creșteri impuse de creșterea salariului minim pe economie. Dar în ciuda tuturor acestor probleme și obstacole, suntem aici să celebrăm”, a mai spus Edler András-György.

Potrivit analizei realizate de CCI Covasna, în 2016 topul pe domenii a arătat astfel: Industria ocupă locul 1, Comerțul și turismul locul 2, Serviciile locul 3, Construcțiile locul 4, Agricultura, pescuitul și silvicultura locul 5, iar Cercetarea, dezvoltarea și high tech-ul pe ultimul loc.

Primii 10 după cifra de afaceri din 2016

Fabrica de Lapte Brașov, cu sediul în Baraolt, se clasează pe locul 1 în topul după cifra de afaceri, arată datele CCI Covasna. Peste 370 de milioane de lei a fost cifra înregistrată de această firmă, cu o creștere de aproape 10% față de anul precedent.

Covalact SA ocupă cea de-a doua poziție în top, cu o cifră de afaceri de peste 230 de milioane de lei și o creștere de 15,3%.

Bertis SRL a înregistrat în anul 2016 o cifră de afaceri de aproape 149 de milioane de lei și o creștere de peste 26%, urcând de pe locul 6 direct pe locul 3.

Producție Zarah Moden SRL ocupă locul 4 în topul amintit, cu o creștere de mai puțin de 1% și o cifră de afaceri de peste 140 de milioane de lei.

Ready Garment Technology Romania SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 130 de milioane de lei și o creștere de aproape 325%, fenomen apărut în urma comasării a patru firme și care a adus la propulsarea de pe locul 26 direct pe 5.

În top 10 se mai găsesc: Nexxon SRL (129,9 milioane de lei), Dunapack Rambox Prodimpex SRL (129,3 milioane de lei), Arcon SRL (110 milioane de lei), Int. Transporte Popovici SRL (85 de milioane de lei) și Lucifer SRL (84 de milioane de lei).

Primii 10 după profit

În topul realizat conform profitului din 2016, Producție Zarah Moden SRL ocupă primul loc, cu un profit de aproape 21 de milioane de lei, cu 5,14% mai mare decât în 2015.

Textila Oltul SA este pe locul 2, cu un profit de 14 milioane de lei și o scădere de aproape un procent.

Covalact SA a înregistrat în 2016 un profit de 13,3 milioane de lei, cu 90% mai mare decât în anul 2015, fiind astfel și firma de pe locul 3.

Arcon SRL a înregistrat un profit de 10 milioane de lei în 2016, adică o creștere de 16%, dar totuși a coborât o poziție în top față de anul precedent, situându-se acum pe locul 4.

Locul 5 este ocupat de Ready Garment Technology Romania SRL, cu un profit de peste 8 milioane de lei.

În topul după profit se mai găsesc Dunapack Rambox Prodimpex SRL ( profit de 6,5 milioane de lei), Madexport SRL (6,4 milioane de lei), New-Fashion SA (6 milioane de lei), Bertikris SRL (5,5 milioane de lei) și Baumeister (5,3 milioane de lei).

Primii 10 după numărul de salariați

Ready Garment Technology (RGT) Romania SRL este pe primul loc în județul Covasna raportat la numărul de salariați, arată Topul Firmelor. Compania are 1079 de angajați.

Locul 2 este deținut de New-Fashion SA din Târgu Secuiesc, firmă ce are 1025 de salariați.

Valkes SRL înregistrează un număr de 886 de angajați, ceea ce plasează compania pe locul 3 în top.

Producție Zarah Moden se regăsește și în acest top, pe locul 4, cu un număr de 778 de angajați. Secuiana SA vine din urmă pe locul 5 cu 543 de angajați, iar Bertis SRL ajunge pe locul 6, cu 528 de angajați și o creștere de aproape 20%, cea mai mare din județ.

Textila Oltul se clasează pe locul 7, cu 445 de angajați, Covalact SA pe locul 8 (380 de salariați), Fabrica de Lapte Brașov din Baraolt pe locul 9 (tot 380 de angajați) și Gospodărie Comunală Sfântu Gheorghe pe 10 (cu 346 de salariați).

Statuia Ostașului Român, în discuțiile din cadrul Galei

În cadrul galei de vineri, printre invitații prezenți s-a numărat și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, fiind de altfel o premieră în acest sens. În discursul susținut în fața afaceriștilor, prefectul s-a referit la cele spuse în deschidere de președintele CCI Covasna, referitor la faptul că măririle salariale din mediul public au afectat mediul de afaceri și a ținut să se sublinieze că majorarea salariilor în administrație era necesară, pentru că un mediu de afaceri performant are nevoie de o administrație asemenea.

Lipsa ofertelor în proiectul de reabilitare a Statuii Ostașului Român a fost un alt subiect în discursul prefectului.

„Din perspectiva omului din administrație am văzut relația cu mediul de afaceri ca fiind una impersonală, însă nu una abstractă, adică dacă sunt lucruri de rezolvat să le rezolvăm. (...) Remarcând ce ați spus vizavi de paradoxul creșterii economice generale per județ și scăderea din domeniul construcțiilor, chiar azi citeam în ziar ce a spus domnul primar (n.red. Antal Árpád) legat de  faptul că nu există o firmă care să fie interesată de lucrările de reparare la Statuia Ostașului Român, ceea ce arată că există o problemă. Poate că și prin măsurile care sper totuși că vor fi implementate prin programul de guvernare se va rezolva treptat și această situație”, a spus Sebastian Cucu.

Despre evaziune și revoluție, cu reprezentantul CCIR

La eveniment a luat parte, de asemenea în premieră, și un reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie a României, în persoana lui Șerban Mihăilescu, fost parlamentar, actual consilier al președintelui CCIR, Mihai Daraban.

În discursul său, reprezentantul CCIR le-a transmis antreprenorilor să nu fie intimidați de toate schimbările în economie care se anunță prin mass-media, precizând că ele nu s-au aplicat (de exemplu split TVA) și a subliniat că în prezent economia României merge bine, asemenea economiei mondiale. Acesta a vorbit și despre evaziunea fiscală și a prezentat câteva date de la nivel național.

„Mi-am propus pe drum să abordez în discurs o parte importantă, legată de Registrul Comerțului, dar avem totuși aici invitați și pe cei din această instituție, așa că voi fi mai puțin critic, dar vă rog frumos, dați consultanță pentru orice fel de firmă care trebuie înființată. Va fi nevoie în curând de o mare „revoluție” în această chestiune. Îmi permit să vă dau niște cifre naționale, ca să vă dați seama unde este evaziunea în chestiunea legată de firme. Pe datele Registrului avem peste 880.000 de firme în România. Pe datele pe care le dă Ministerul Finanțelor avem 650.000, deci mai puțin cu 230.000, iar pe datele celor care contează la ANAF sunt 400.000”, și-a încheiat Mihăilescu discursul, nu fără a lăsa în urmă uimire pe fețele afaceriștilor prezenți la eveniment și exclamări verbale.

În cele din urmă, Gala Topul Firmelor a scos la iveală și alte date de bun augur:  cifra de afaceri realizată de firmele din județ care și-au depus bilanțul în anul 2016 a fost de peste 5,6 miliarde de lei, profitul de peste 450 de milioane de lei și un număr de peste 29.400 de angajați, toate în creștere față de anul precedent.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.