SANATATE 29 aprilie 2021

„Vaccinare și testare pentru învățare”, o campanie care a lăsat și semne de întrebare

de Iulia Drăghici - Taraș | 778 vizualizări

Campania de informare inițiată de Ministerul Educației, „Vaccinare și testare pentru învățare” a ajuns miercuri și în județul Covasna. Evenimentul, desfășurat atât online, cât și offline, adică fizic (în amfiteatrul CNMV din Sfântu Gheorghe) a avut ca invitați directori de școli, profesori, elevi, inspectori, respectiv un medic epidemiolog de la DSP Covasna și un secretar de stat. Mesajul acțiunii a fost clar și acceptat la unison de audiență: vaccinarea este importantă, este necesară pentru a opri pandemia. Totuși, au fost întrebări de bun simț care nu și-au găsit răspunsuri în cadrul acestei acțiuni și care au scos la suprafață faptul că demersul este unul, benefic, dar incomplet. 

Evenimentul de miercuri a început puțin după ora 9:00. La masa de „prezidiu” au stat, de la stânga la dreapta: inspectorul școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna Kiss Imre, subprefectul Cosmin Boricean, secretarul de stat de la Ministerul Educației Radu Székely, medicul epidemiolog de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna Ioana Costachi și inspectorul școlar general adjunct Luminița Bobeș. În amfiteatrul de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” au fost prezenți directori, profesori din aproape fiecare zonă a județului și reprezentanți ai unor organizații din domeniu. Ceva mai puțin de 30 de persoane. În același timp, dezbaterea, căci așa a fost denumită, a fost transmisă și online și urmărită de peste 100 de participanți din tot județul, de asemenea din domeniul educației. 

Vaccinarea cadrelor didactice în județ: 31,33%

Principala temă de discuție a fost vaccinarea anti-COVID-19 în rândul celor care lucrează în școli. Un capitol la care județul Covasna nu se prea poate lăuda, pentru că numărul celor vaccinați, din rândul angajaților școlilor, este de abia 31,33%. Din rural, au fost vaccinați doar 25% dintre aceștia, iar în urban 35,15%. 

30% mi se pare sincer puțin, trebuie să îi ajungeți pe cei din Cluj, unde este peste 50%. Dacă vrem să revenim în siguranță la școală, cred că rata este undeva la peste 60% - 70%. Într-o săptămână, aveți șansa aceasta. De revenit la școală cred că vom reveni oricum (...) de săptămâna viitoare, însă dacă vrem să revenim și în siguranță, cred că asta este soluția”, a spus secretarul de stat Radu Székely. 

Pe de altă parte, din informațiile prezentate miercuri, sunt școli în județ care au procente bune de vaccinare, după cum au spus chiar directorii care au luat cuvântul: Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, peste 60%, iar Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, 58%. 

„Mă bucur de procentul mare. Adevărul este că la nivelul țării, cam jumătate din personalul din învățământ s-a vaccinat. Este a doua cea mai numeroasă categorie socioprofesională care s-a vaccinat, asta și datorită faptului că spre deosebire de alte țări, România a avut linie dedicată pentru angajații din învățământ”, a spus, de această dată, secretarul de stat. 

Datele oficiale mai arată și că în semestrul al doilea, la întoarcerea la școală, au fost înregistrate 60 de infectări COVID-19 în rândul elevilor din județul Covasna (1,87 la mie), iar alte 75 în cel al cadrelor didactice (adică 2,27 la sută). 

Responsabilitate, model personal și informare corectă, mesajele cheie ale campaniei 

În mesajul său, inspectorul școlar general Kiss Imre a făcut apel la responsabilitate și le-a transmis colegilor din învățământ să devină modele pentru ceilalți și să aibă încredere în progresul științei. „Depinde de noi cum va arăta viitorul nostru, pentru copiii noștri, pentru educație. (...) Educația te învață să te protejezi de opinii mai puțin valabile, de prejudecăți, dar și de manipulare”, a mai spus el, punând accent pe nevoia informării corecte, indiferent de ceea ce decide fiecare vizavi de vaccinare.  

Tot de exemplul propriu a vorbit și subprefectul Cosmin Boricean, care a amintit că el însuși a trecut prin boală, cu o formă destul de gravă. „Mă bucur că sunt astăzi aici și pot să vorbesc despre asta. (...) Eu am fost imunizat trecând prin boală, dar cu toate acestea, am făcut și vaccinul și pot să spun că mă simt mai în siguranță”, a spus acesta, punctând, de asemenea,  nevoia de a avea sursele de informare corecte. „Ar trebui să ne bucurăm că avem acest instrument al vaccinării, care să ne ajute să depășim această  criză pandemică”, a mai spus subprefectul, dar nu a încheiat înainte să aducă aprecieri față de eforturile depuse de cadrele didactice în această perioadă. 

Discursul secretarului de stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse din Ministerul Educației, Radu Székely, a cuprins atât saltul tehnologic pe care l-a avut școala în ultimul an, prin digitalizare, dar, desigur, și măsurile luate în școli sau în afara acestora pentru a lupta cu pandemia. În același timp, acesta a subliniat că este important să nu fie minimizată teama de vaccinare și „să nu pară că nu luăm în considerare reticența normală atunci când ne confruntăm cu așa ceva (...), dar să discutăm despre temerile astea, să întrebăm, să nu credem în ceea ce spun diverși părerologi, care apar pe la diverse posturi de televiziune (...) și să întrebăm oamenii de știință”. 

Medicul epidemiolog de la Direcția de Sănătate Publică, Ioana Costachi a vorbit, în primă fază, la modul general despre vaccin și importanța lui și a făcut totodată, o remarcă importantă: este nevoie să se respecte cu atenție măsurile de protecție și după vaccinare, mai ales între prima doză și rapel, dar și 10 – 15 zile după rapel pentru că în acel interval corpul nu este complet pregătit să lupte cu virusul. 

Cât durează imunitatea? Este variabil de la o persoană la alta, dar firmele producătoare de vaccin spun șase, opt luni, poate chiar mai mult. Încă se studiază acest lucru. Oricum, imunitatea dobândită după vaccin este mai puternică decât cea dobândită după boală. Și persoanele care au trecut prin boală pot să se vaccineze, chiar este indicat”, a mai spus medicul Ioana Costachi. 

Întrebări pertinente, fără răspuns la fel 

Dezbaterea a fost productivă cel puțin din punct de vedere al subiectelor abordate pe tema vaccinării în discuția ce a urmat introducerii. S-a lămurit, de exemplu, ce au de făcut cei care au diverse alergii. Răspunsul epidemiologului Ioana Costachi a fost că ar trebui ca fiecare să ceară sfatul unui alergolog, el fiind cel mai în măsură să ofere o expertiză personalizată.  

De asemenea, s-a spus și că elevii de 16 sau 17 ani, care vor să fie vaccinați și o pot face cu vaccinul Pfizer, trebuie să aibă acord parental. 

Dar au fost și întrebări ale căror răspunsuri au întârziat să apară. Sau dacă au apărut, au fost incomplete. De exemplu, directoarea CNMV, Luminița Costea, care s-a declarat convinsă de necesitatea vaccinării, mai ales că în școală au fost înregistrate și două decese la persoane care au fost depistate cu COVID-19, a întrebat dacă profesorii sunt vaccinați din februarie - martie, ce se va întâmpla cu aceștia în următorul an școlar? Trebuie să fie din nou vaccinați, ca școala să înceapă în condiții normale?

Momentan nu se vorbește de o altă vaccinare, sunt încă discuții. S-a mai ridicat problema unui al doilea rapel, adică a treia vaccinare, dacă va fi nevoie, dacă se constată că scade titrul de anticorpi. Asta vom vedea. Depinde și cât de mult durează imunitatea după vaccin, dar încă se studiază”, a fost răspunsul medicului Ioana Costachi. 

O altă remarcă a fost legată de procentajul persoanelor imunizate, care îi cuprinde doar pe cei vaccinați, nu și pe cei care pot dovedi cu test de anticorpi că au suficientă imunitate dobândită natural, după ce au trecut prin boală. Ei de ce nu sunt incluși în calcule? 

Noi, cei care avem imunitate, cu test, suntem în categoria celor imunizați sau nu? Numai cei vaccinați intră aici?”, a întrebat Mona Macovei, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din județul Covasna. 

Nu există nicio decizie, dar nici măcar o propunere oficială din partea Ministerului Educației ca profesorii care nu sunt vaccinați sau imunizați prin boală să nu poată intra la clasă. Există o presiune din partea unor anumite grupuri de părinți (...) pentru a nu reveni la școală decât dacă se asigură nivelul acela de 60, 70% de vaccinare la nivelul școlii. Petițiile spun vaccinare”, a spus Radu Székely. 

Un alt punct de vedere interesant a fost cel al directoarei Colegiului Național „Székely Mikó”, Sztakics Éva, care a spus că deși este de acord cu ideea că profesorii trebuie să fie modele și să le vorbească și din experiența vaccinării proprii colegilor, nu știe cum ar putea ei combate argumentul „medicul nu-mi recomandă”. Cum poate un director sau un coleg profesor să aibă expertiză în domeniu mai mare decât un medic? „Pe plan național, dacă din partea medicilor nu sunt aceste recomandări, eu, ca profesor, nu am argument în fața opiniei unui medic”, a spus aceasta. 

Cred că există și o nuanță între „vă recomand să nu vă vaccinați” și „nu vă recomand să vă vaccinați”. Dacă medicul spune „vă recomand să nu vă vaccinați”, bănuiesc că există o motivație medicală. Dacă spune „nu vă recomand”, cred că după părerea mea, își încalcă atribuțiile. Ar trebui să recomande vaccinarea pentru că este în interesul sănătății publice”, a fost reacția secretarului de stat. 

Nici discuția despre testările în școli, care a fost catalogată drept un eșec, atât la nivel național, cât și în județ, nu a fost tranșată definitiv. 

Ce se va întâmpla cu aceste întrebări mai departe 

Întrebările care au rămas, așadar, „în aer” sau cu răspunsuri parțiale la evenimentul de miercuri, nu vor avea, se pare, parte de răspunsuri concrete, ne-a spus secretarul de stat Radu Székely, dar se va încerca punerea acelor sugestii venite din teren în soluții viitoare.  

Toate aceste întrebări au fost, în general, legate de probleme. Ce o să facem noi mai departe: raportăm și încercăm să găsim soluții. Nu o să mai revenim cu răspunsuri, ci încercăm să găsim soluții, de exemplu să vorbim cu colegii de la Ministerul Sănătății dacă sunt, de exemplu, medici care nu sunt suficient de informați despre riscurile vaccinului, atunci ar trebui informați și ei, ca să poată duce informația corectă la populație. Întrebările care au rămas fără răspuns se referă de fapt la probleme la care nu avem deocamdată o soluție și atunci o să încercăm să găsim soluții, mai degrabă decât să răspundem punctual la ele”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Radu Székely. 

Referitor la vaccinarea cadrelor didactice, medicul epidemiolog de la DSP a spus că dacă IȘJ va întocmi liste cu cei care vor imunizarea, se vor organiza sesiuni separate, iar cei interesați vor putea, de această dată, și să aleagă ce vaccin primesc. 

Campania „Vaccinare și testare pentru învățare” a Ministerului Sănătății a început în aprilie și a fost organizată, în fiecare reședință de județ, în parteneriat cu Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și Organizația „Salvați Copiii”. La Sfântu Gheorghe, evenimentul a fost coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.