STIREA ZILEI 1 februarie 2018

Un strop de sânge pentru o șansă la viață

de Iulia Drăghici - Taraș | 2913 vizualizări

O lecție extraordinară de dăruire va fi predată la sfârșit de februarie într-o grădiniță din județ

Criza donatorilor de sânge nu mai este, din nefericire, de mult o noutate. Auzim din când în când de câte o tragedie care îi mai înduioșează pe oameni și îi convinge să treacă pragul Centrelor de Transfuzii. În rest, e prea multă liniște dureroasă într-un sistem în care oamenii mor cu zile din cauza indiferenței din jurul lor.

Nici județul Covasna nu e departe de acest tablou sinistru. Cu toate că necesarul minim de sânge de care Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe ar avea nevoie ar putea fi asigurat de 25 de donatori pe zi, abia dacă se adună, în medie, câte 10 persoane dispuse să devină salvatori pentru semenii lor. Iar acest lucru înseamnă că nici măcar 40% din necesarul minim de sânge nu e acoperit de donatorii din județ.

„Necesarul minim pe zi în orice țară din lume este mai mult decât se recoltează. La noi ar fi nevoie în medie de 25 de donatori pe zi, dar vin cam 10 persoane. Vorbim de o medie ponderată. Vin puțini pentru că oamenii nu pot pleca de la serviciu. (...) La noi în județul Covasna nu a scăzut numărul de donatori în perioada de iarnă, dar în restul țării, în mod general da. Dar trebuie să vă spun că în județul Covasna nu s-a constatat o scădere pentru că nu prea mai avem de unde să scadă, că și așa vin foarte puțini”, ne-a declarat miercuri directorul Centrului de Transfuzii al județului Covasna, dr. Andy Rosin.

Schimbarea ar putea sta însă în inițiativele mici făcute de oameni cu suflet mare, cum este cazul evenimentului despre care o să vă relatăm în continuare.

Lecție de responsabilitate: colectă mobilă la grădiniță de Ziua Porților Deschise

Ziua Porților Deschise este, de câțiva ani încoace, marcată cu acțiuni foarte speciale la Grădinița „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe. Anul acesta, organizatorii se autodepășesc datorită unei idei extraordinare, al cărei rol este să îi învețe pe cei mici, cu ajutorul părinților și bunicilor, ce înseamnă responsabilitatea și bucuria de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Astfel, cu sprijinul Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe vor organiza o colectă mobilă de sânge, chiar în incinta școlii și în cea mai importantă zi pentru instituție.

Evenimentul va avea loc în 28 februarie, între orele 9:00 – 16:00, iar, potrivit planurilor organizatorilor, printre donatori se vor număra cadre didactice, părinți, bunici și alți prieteni ai instituției.

„Acțiunea o să fie pe 28 februarie. Va fi ziua porților deschise, în care vrem să facem și o faptă bună. Părinții, bunicii și prietenii acestora vor viziona activitățile libere ale copiilor, vor putea vizita locațiile din grădiniță și vor putea dona și sânge. Înainte vom ține ședință cu părinții și comitetul de părinți și o să încercăm să atragem cât mai multă lume nu numai pentru a vizita grădinița, dar și pentru a face, concomitent, și o faptă bună”, ne-a declarat directoarea Grădiniței cu Program Prelungit „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe, Kádár Enikő.

„E mai bine cât nu știu pentru cine donez”

Ce metodă mai bună de a-i învăța pe cei mici să fie responsabili și să sară în ajutorul semenilor decât cea a exemplului oferit de părinți, bunici și cadre didactice? Cam aceasta este și logica pe care s-a axat și ideea acestui eveniment inedit.

„Eu sunt donatoare de sânge și știu că întotdeauna este problemă în ceea ce privește donațiile și că niciodată nu există suficient sânge. Întotdeauna spun că e mai bine cât nu știu pentru cine donez. Sunt foarte mulți copii bolnavi, din ce în ce mai mulți, și la noi în grădiniță, și în oraș, dar și adulți. Am avut chiar și o colegă cu un astfel de necaz. Așa că de ce să nu fim membrii responsabili ai comunității? Prioritatea în grădiniță cred că este aceasta: să încercăm să fim cât mai responsabili și să îi ajutăm pe semenii din suferință”, a explicat directoarea grădiniței.

Donarea de sânge aduce în egală măsură și beneficii personale și pentru cei aflați în nevoie

Pe lângă lecția de viață pe care o vor avea în fața ochilor, cei mici, dar și cei mari vor putea afla și despre beneficiile nenumărate pe care le aduce donarea de sânge.

„Beneficiul principal este în primul rând acela de a salva pe cineva. Eu am donat 30 de ani sânge, acum nu mai pot pentru că m-am îmbolnăvit și sângele meu nu mai e folositor pentru nimeni, dar vă spun că era chiar foarte plăcută senzația când mă uitam la televizor și vedeam că cineva a fost salvat prin transfuzie. Evident, nu știam dacă e sângele meu sau nu, dar știam că și eu am contribuit la treaba asta. Pe de altă parte, e foarte sănătos pentru organism ca odată la trei luni omul să piardă o anumită cantitate de sânge. Acum 200 – 300 de ani, oamenilor foarte bogați, deci nu-și putea permite oricine, li se lua sânge terapeutic fără să aibă nimic, numai ca să nu se îmbolnăvească. (...) Categoric, noi le facem niște analize, care altfel ar fi extrem de costisitoare. O analiză pentru hepatită C costă 400 de lei în cel mai ieftin loc cu putință. Noi le facem gratuit. Celor care donează regulat, o dată pe an le facem și analize extinse de hematologie, biochimie. Practic, prin aceste analize, donatorii își confirmă că sunt sănătoși. Dacă un om a venit la noi, a donat și noi nu îl chemăm să îi spunem că i-am găsit ceva în analize, înseamnă că e totul ok. Dar dacă se întâmplă, că se mai întâmplă să găsim oameni cu diferite afecțiuni, îi chemăm și le spunem să meargă la medicul de familie sau la ce specialitate are nevoie”, ne-a explicat dr. Andy Rosin.   

„Există foarte multe motive pentru care merită să ai un dosar de donator. Pe lângă faptul că este o modalitate foarte bună de a oferi ajutorul celor care au nevoie, și știm foarte bine că sunt mulți cei care au nevoie de transfuzii de sânge, e foarte sănătos pentru noi. Cred că avem nevoie de o educație pe partea aceasta, să fie un lucru normal ca o dată la 6 luni să donezi, să îți revitalizezi corpul și să faci un bine. Prima dată când am donat am fost cu grupul meu de prieteni, în jur de 10 persoane, iar cu acele cupoane pe care le-am primit am plecat la o competiție de Orientare, turism și supraviețuire în Insula Mică a Brăilei”, ne-a povestit, amuzată, o tânără covăsneancă.

Condiții de donare

Este util de știut că donarea poate fi făcută de persoanele care au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme în cazul femeilor şi 57 de kilograme în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, a precizat doctorul Rosin, care a mai completat că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Când și unde se poate dona

Dacă v-am convins măcar puțin că merită lăsați la o parte scuzele inventate cu orice preț și să mergeți să donați, vă spunem și că programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 11:00.

Programul de seară, care era valabil marțea și joia între orele 17:00 – 20:00, nu mai este valabil pentru moment, însă ar putea reveni în curând.

„Deocamdată nu, dar avem toate șansele să îl reluăm. Depinde de starea vremii. Cât a fost foarte frig și urât afară, lumea nu venea după-masă”, a explicat directorul Centrului, dr. Andy Rosin.

De asemenea, se mai poate dona și la punctul de recoltare de la Spitalul municipal din Târgu Secuiesc în fiecare miercuri, respectiv la oricare Centru de Transfuzii din țară, indiferent de domiciliul donatorului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.