STIREA ZILEI 4 septembrie 2012

Ultimele pregătiri pentru noul an şcolar

de Covasna Media | 781 vizualizări
În judeţul Covasna, elevii pășesc în școli noi, refăcute sau... cu clase în dispensar. Școlile covăsnene par pregătite pentru noul an școlar care va începe pe 17 septembrie, iar din datele raportate de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ)

În judeţul Covasna, elevii pășesc în școli noi, refăcute sau... cu clase în dispensar.

Școlile covăsnene par pregătite pentru noul an școlar care va începe pe 17 septembrie, iar din datele raportate de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) reiese că nu există probleme deosebite care ar putea afecta deschiderea noului an. Cu toate că vacanța elevilor s-a prelungit cu o săptămână, la nivel național existând încă unele probleme mai ales în ceea ce privește noua clasă pregătitoare, în județul nostru toate par că merg ca pe roate. Cadrele didactice sunt deja la posturi, școlile au fost primenite aproape în totalitate pentru primirea elevilor, iar în aceste zile se fac ultimele pregătiri ce țin în general de pavoazarea clădirilor.

Bobocii sunt aşteptaţi în clase noi

Pregătirea sălilor de curs pentru clasele pregătitoare de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a început încă din timpul anului școlar precedent. Directoarea Luminița Curceanu ne-a declarat că bobocii de la clasele pregătitoare vor învăța în șapte săli amenajate în internatul școlii. „Am zugrăvit, vopsit, am schimbat ușile și am montat instalații sanitare pentru copii. Montarea acestora a început încă din iarnă, iar acum sălile sunt pregătite pentru noii elevi” – a declarat Luminița Curceanu. La CNMV au avut loc și alte lucrări în timpul verii. În curtea instituției sistemul de canalizare a fost curățat, urmează ca până la începerea noului an școlar curtea să fie asfaltată.

La Grupul Școlar Constantin Brâncuși, pregătirile au fost deja finalizate, iar portivit directorului Gheorghe Costache s-au obținut toate autorizațiile de funcționare – sanitare și de protecția muncii inclusiv. Vara aceasta nu a adus foarte multe lucrări aici, pentru că în urmă cu doi ani, printr-un program PHARE, s-a realizat o modernizare a clădirilor școlii. Prin urmare, investițiile din această vară au însumat înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termopan și parchet laminat în toate sălile de clase din pavilionul principal al școlii.

„Suntem pregătiți în totalitate pentru începerea noului an școlar – totul a fost igienizat, s-a zugrăvit și s-au obținut toate avizele necesare”, a declarat Gheorghe Costache.

În ceea ce privește cadrele didactice, majoritatea acestora sunt titulari pe posturi, dar mai există încă și suplinitori, însă ceea ce este important este că școala are în totalitate cadre didactice calificate, fără niciun profesor necalificat.

Toate bune şi frumoase la Covasna

Directorul Grupului Școlar Kőrösi Csoma Sándor din Covasna, Simon István, susține că aici școala ar putea începe oricând de acum înainte, totul fiind în grafic, atât în ceea ce privește partea de infrastructură cât și cea de personal.

„Mari investiții nu am făcut noi vara asta, pentru că nu am avut atâția bani, dar de-a lungul timpului am învățat să ne stabilim prioritățile, prin urmare investițiile mici le-am realizat în funcție de necesități”, a explicat Simon István, subliniind că și aici s-au obținut toate autorizațiile de funcționare. Cadrele diactice și-au constituit catedrele, la Covasna ajungând și o serie de profesori noi, fie prin repartiții, fie prin transferuri.

Referitor la clasa pregătitoare, la Grupul Școlar Kőrösi Csoma Sándor au fost înființate trei astfel de calse, toate cu predare în limba maghiară, în vreme ce părinții români au ales direct clasa I, neputându-se constitui vreo clasă pregătitoare la secția română.

„Clasele pregătitoare au fost o provocare, dar în cele din urmă ne-am descurcat și cu sălile, și cu mobilierul, așa că putem vorbi despre încăperi curate și moderne, dotate cu tot ceea ce au nevoie cei mici”, a mai spus Simon István, potrivit căruia efectivul de elevi al unității pe care o conduce se ridică în acest an la 1.200.

Investiţii „de cârpeală” la grădiniţa din Voinești

La Voinești, investițiile masive au lipsit în vara asta în ceea ce privește Școala Generală „Avram Iancu”, dar pentru că cele două grădinițe – cea cu program normal și cea cu program prelungit aparțin financiar și administrativ de Școală, s-a mers pe linia investițiilor la Grădinița cu Program Prelungit.

Directorul Henorel Olărescu ne-a spus că din economiile făcute în ultimul an s-a reușit investirea în reparații la clădirea Grădiniței care a trecut în administrarea Școlii în septembrie 2011.

„Clădirea se afla într-o stare foarte proastă, nu se mai făcuseră investiții de foarte multă vreme și încet-încet am început reparațiile. Din păcate, din sursele noastre sau din cât ne mai ajută Primăria Covasna nu reușim să facem foarte mult ci eventuale „cârpeli”, acolo e nevoie de investiții serioase din fonduri ministeriale care deocamdată nu apar, tocmai pe fondul crizei. În rest, suntem pregătiți pentru noul an școlar – am obținut autorizațiile necesare, sălile arată bine, sunt zugrăvite și igienizate, iar pentru clasa pregătitoare pe care o vom avea cu 24 de elevi am reușit să achiziționăm și mobilier nou”, a explicat Henorel Olărescu, punctând faptul că situația cadrelor didactice este și aceasta rezolvată în proporție de 90%, urmând să fie finalizată prin etapele de mobilitate a personalului didactic, ce se desfășoară în aceste zile.

Lucrări de consolidare la grădiniţa de la Întorsura Buzăului

Primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că toate unitățile de învățământ din oraș sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. „La Grădinița cu program prelungit, care a fost serios avariată în urma unui incendiu, s-au efectuat lucrări de consolidare în regim de urgență, astfel copiii vor putea începe noul an școlar aici. Ca o noutate vă pot spune că la Şcoala Generală am introdus program în două schimburi, iar la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” vom începe lucrările de modernizare. Este vorba de acel proiect mare prin care școala practic se va schimba” – spune primarul. Potrivit proiectului, clădirea se va extinde cu încă o aripă, iar lucrările din interior vor fi capitale. Se vor schimba instalaţiile de încălzire, de iluminat, vor fi montate ferestre noi în locul celor vechi şi încuiate de acum, se va schimba pardoseala şi grupurile sanitare. La nivelul superior al clădirii va fi şi o sală de spectacole. Este vorba de lucrări ample, care vor dura. Deocamdată însă școala este pregătită pentru a-și întâmpina elevii la fel ca și până acum.

Săli de clasă în dispensar

Pe timpul verii s-au făcut lucrări de reparații și la Școala Generală „Romulus Cioflec” din Araci. Au fost zugrăvite sălile de curs, lucrările au fost efectuate de către persoanele care primesc ajutor social, iar materialele au fost cumpărate de către Primărie. Directorul școlii, Düllő Szilárd, spune însă că la clădirea noii școli care este lăsată în paragină de câțiva ani buni, nu au făcut nimic din lipsă de fonduri. Școala nouă se lasă așadar așteptată, dar elevii tot trebuie să învețe undeva. „Ca să evităm trei schimburi, ca la fabrică, am amenajat două săli de clasă în dispensarul din localitate. Inițial am vrut ca elevii din clasele pregătitoare să învețe aici, dar până la urmă am decis ca aceștia să meargă totuși la școală și am mutat două clase de la școală în clădirea dispensarului” – povestește directorul. Întrebat despre grădiniță, directorul Düllő Szilárd spune că situația este neschimbată, grădinița funcționează în clădirea Bisericii Reformate. „Avem șase clase la secția română și o clasă la secția maghiară. Clădirea este închiriată, costă 1.500 de lei pe lună, însă din păcate avem restanțe de 25.000 de lei” – afirmă Düllő.

Renovări totale la Valea Mare şi Zagon

Una peste alta, există și localități foarte norocoase în ceea ce privește școlile – Zagon și Valea Mare sunt unele dintre acestea. Școala Generală cu clasele V-VIII „Mikes Kelemen” din Zagon este refăcută în totalitate, investiția de aici însumând 700.000 de euro; recepția lucrării a avut loc în urmă cu doar câteva săptămâni, deci elevii vor intra într-o școală modernă atât din punct de vedere al clădirii și infrastructurii cât și din punct de vedere al dotărilor. Investiții masive s-au făcut și în Școala de la Valea Mare, care a fost la rândul său modernizată total.

Inspectorul școlar pe învățământul preșcolar în limba română, Adriana Mihalache, a declarat la rândul său că situația generală a grădinițelor din județ este una foarte bună, inclusiv a celor din mediul rural, unde în ultimii ani s-a mers pe investiții. Potrivit Adrianei Mihalache, posturi neocupate sunt foarte puține, dar tocmai pentru rezolvarea acestui aspect au loc, până pe 7 septembrie, o serie de întâlniri la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe – întâlniri numite sugestiv „Etape de mobilitate a personalului didactic”.

Monica Vajna (monicavajna.wordpress.com), Szekely Emoke

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.