Trotuarele din Sfântu Gheorghe, transformate abuziv în locuri de parcare
Mașinile parcate pe întreg trotuarul, care pun în pericol viețile pietonilor, o practică prea des întâlnită în rândul șoferilor covăsneni
O problemă des întâlnită în reședința județului legată de trotuare este că acestea nu prea există, iar acolo unde sunt, s-au transformat în locuri de parcare. Mămicile care își plimbă în cărucioare copiii sunt exasperate că trebuie să ocolească pe carosabil, punându-se, atât pe ele, cât și pe cei mici, în pericol. Șoferii sunt de asemenea sătui să caute în zadar locuri de parcare, iar autoritățile ridică din umeri și spun că poate ar trebui ca cetățenii să apeleze mai des la empatie.
Pe subiectul nemulțumirilor legate de infrastructură, doar în județul Covasna s-ar putea scrie nu articole, nici romane, ci biblioteci întregi. Nu doar capitolul drumuri naște multe controverse justificate, ci și cel al trotuarelor aduce noi și noi dezbateri în spațiul public covăsnean. Problema abordată în articolul următor ne-a fost semnalată de mămicile din Sfântu Gheorghe, care sunt nemulțumite de felul abuziv în care mulți șoferi își parchează mașinile pe întreg trotuarul, lăsându-le ca opțiune doar circulația pe carosabil.
„Este inadmisibil ce se întâmplă în orașul acesta. După ce că ne sufocăm de atâta poluare de la mașini și autobuze, am ajuns să nu mai avem loc nici pe trotuare. Peste tot dai de mașini care parchează pe trotuar, iar tu, pietonul, trebuie să te rogi să-ți crească aripi. Mame cu cărucioare, oameni în scaune cu rotile, bătrâni care vin de la piață cu sacoșe pline, toți trebuie să ocolim, să mergem pe partea carosabilă, unde tot noi suntem claxonați și tot așa. Asta în timp ce autoritățile dorm pe banii noștri. De ce nu se iau măsuri? Se tot promite că Sfântu Gheorghe va fi un oraș al oamenilor și el e din ce în ce mai sufocat de mașini”, ne-a spus o mămică din reședința de județ.
„Să fii mamă și să îți plimbi copilul în cărucior pe trotuarele din Sfântu Gheorghe e mega aventură. În afara faptului că sunt gropi, mai trebuie să te pui în pericol mergând pe lângă trotuare, pentru că, ce să vezi, sunt mașini parcate în locuri nepermise, unde nici cel mai slab om de pe planetă nu ar încăpea. Jalnic şi, în același timp, trist, dar adevărat”, ne scria o mămică pe pagina de Facebook a ziarului „Observatorul de Covasna”, într-un comentariu la un alt articol despre trotuarele din reședința de județ.
Ce spune legea
Negru pe alb, legislația din România, prin Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, prevede că „administratorul drumului public poate permite oprirea sau staționarea, parțială ori totală, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 1 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor”.
„Avem în vedere acest aspect și periodic desfășurăm acțiuni de control privind opririle și staționările neregulamentare. (...) Recomandăm tuturor șoferilor să respecte reglementările referitoare la oprire și staționare”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
Potrivit legislației în vigoare, cuantumul amenzilor ajunge de la 90–225 de lei.
Deși nu se referă în particular la staționarea și oprirea pe trotuar, statistica IPJ Covasna arată că în primele 9 luni ale anului, pentru oprire sau staționare neregulamentară s-au aplicat aproape 220 de sancțiuni.
Ce spun șoferii
De cealaltă parte, dacă ascultăm și opinia șoferilor, care, deși riscă să fie amendați, tot își lasă mașinile pe trotuar, am putea pe alocuri chiar să le dăm dreptate.
„Cred că autoritățile ar trebui să se grăbească să mai facă parcări, să găsească soluții, pentru că efectiv nu am unde să las mașina. E așa de aglomerat că am ajuns să parcăm și în fața scării blocului. Nici ambulanța nu are loc să mai intre de mașini. Cred că și pietonii ar putea să ne înțeleagă, pentru că efectiv nu avem ce să facem cu mașinile”, ne-a spus și o șoferiță din Sfântu Gheorghe.
Ce spun reprezentanții Primăriei
Și poliția locală ar putea să amendeze șoferii mai mult sau mai puțin indisciplinați, dar, potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, această măsură nu va rezolva problemele din oraș. Antal Árpád ne-a declarat, de asemenea, că respectul, educația și empatia sunt factorii cheie în această chestiune. Primarul a precizat și că e puțin probabil să prindem vreodată ziua în care toată lumea să țină cont și să respecte toate regulile.
„Lucrurile sunt destul de simple. Cuvintele cheie sunt respect, educație, empatie și așa mai departe. Legat de rolul pe care îl are primarul sau Primăria în acest proces, rolul nostru ar fi să dăm amenzi pentru fiecare mașină care parchează pe trotuar. Este o soluție, dar nu sunt neapărat adeptul amenzilor. Eu cred că în acest oraș, și circul în multe orașe, aspectul general de civilizație este peste medie. Marea majoritate a cetățenilor țin cont de faptul că mai sunt și alți cetățeni care nu circulă cu mașina, care nu au aceleași obiceiuri. Dar nu toți, asta e adevărat. Nu știu dacă vom apuca ziua în care toți cetățenii să respecte regulile scrise și nescrise. Vorbim de reguli scrise, adică să nu parchezi pe tot trotuar în așa fel încât să nu poată să treacă cineva cu un cărucior, dar și de reguli nescrise, ca de exemplu în momentul în care ne întâlnim într-o intersecție să îl mai lăsăm să iasă pe cel care nu are prioritate. E o regulă nescrisă care ține de civilizație. (...) Este un proces lung, care ține de mentalități, de obiceiuri și așa mai departe”, este de părere primarul Antal Árpád.
În definitiv, trebuie să recunoaștem și să fim realiști că, atât timp cât o să trăim în țara lui „Lasă că merge și așa!”, trotuarele practicabile vor rămâne doar un vis prea dulce și prea îndepărtat.