STIREA ZILEI 14 mai 2021

Testarea COVID-19 în farmacii, o idee bună, cu probleme la implementare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1146 vizualizări

Cum se pregătește județul Covasna pentru acest nou demers

Activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a fost, de câteva zile, aprobată de Ministerul Sănătății, printr-un ordin semnat de ministrul Ioana Mihăilă. Dar de la teorie la practică e cale lungă. În ceea ce privește situația din județul Covasna, DSP ne spune că e prea devreme să vorbim despre posibilitatea testării în farmacii, iar Colegiul Farmaciștilor ne-a informat că sunt încă multe aspecte, importante, care trebuie lămurite până să înceapă procesul, dar că, în general, farmaciștii din județ spun că demersul este unul util și se fac unele pregătiri în acest sens. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat în 10 mai a.c., ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică București. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății luni. 

În județul Covasna par să fie prea puține mișcări spre acest demers, după cum ne-a spus directorul DSP Covasna. 

E destul de devreme. Încă nu s-au prezentat. După câte știu eu, ar trebui să se prezinte, dar încă nu s-au mișcat. (...) Sunt niște condiții care trebuie respectate neapărat și nu știu în ce condiții o să reușească să le îndeplinească. Până la urmă, dacă pot și este posibil, atunci de ce nu. E cu atât mai bine dacă se testează în mai multe locuri”, ne-a declarat joi directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Ágoston László. 

Contactat de Observatorul de Covasna, reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Covasna, Szabó Péter, spune că discuții pe acest subiect, al testării COVID în farmacii, s-au purtat încă din mandatul fostului ministru al Sănătății, dar abia acum s-au concretizat. Însă ordinul nu este suficient de explicit și nu răspunde la toate întrebările farmaciștilor.  

Sunt unele lucruri care trebuie clarificate. Din câte am citit ordinul, nu prea sunt toate puse la locul lor. În primul rând, trebuie zis că nu e obligatoriu pentru nicio farmacie, nici farmaciști, nici asistenți angajați. Ordinul dă posibilitatea ca farmacia să facă așa ceva, dar încă nu se știe cum”, ne-a spus joi președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna. 

Gratuit, dar nu prea 

Ministerul Sănătății a informat la începutul săptămânii că „farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii”. 

Totuși, acest lucru nu înseamnă că testările vor fi gratuite. Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna ne-a spus că pe lângă testele propriu-zise mai sunt și o serie de alte cheltuieli care ar trebui luate în calcul. Echipamente de protecție pentru personalul care testează, plata orelor suplimentare, dacă va fi cazul, sau chiar costuri pentru distrugerea acestor deșeuri biologice, de exemplu. 

Se menționează că vor fi și  teste gratuite primite de la Ministerul Sănătății. Dacă nu, atunci trebuie să plătească cine vine la testare. Dar pe lângă teste, mai sunt o mulțime de lucruri necesare: halat, mască, ochelari. Astea toate trebuie plătite de cineva. Nici nu apăruse ordinul și am citit undeva pe internet că o să fie testare gratuită la farmacii. Nu o să fie gratuit. Farmaciile nu o să accepte să facă gratuit pentru ceea ce vor avea de plătit și aici mă gândesc la măști, mănuși, etc.”, ne-a spus Szabó Péter.

În ceea ce privește echipamentul, potrivit MS, „personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință”. 

Reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din județ ne-a vorbit și de o problemă de personal, pentru că încă nu se știe dacă farmaciștii care vor testa vor fi nevoiți să lucreze ore suplimentare, dacă testările se vor face în afara programului de lucru al farmaciilor și dacă va fi așa, cine va plăti toate aceste cheltuieli? 

Instruirea personalului 

Atât Ministerul Sănătății, cât și președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna spun că angajații farmaciilor care vor accepta să ia parte la acest program vor avea de făcut un curs, pentru că testarea nu este tocmai simplă. 

Nu e ca la măsurarea tensiunii. Nici acolo nu e simplu, dar totuși, e altceva. Sunt teste pentru mucoasa nazală, nu salivă, nu sânge. Dar și acolo trebuie îndemânare și nu e așa de ușor”, spune Szabó Péter.

Legat de acest aspect, în comunicatul Ministerului se arată că „instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul ministerului, unde se precizează și că Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial de luni.

În acest context, Szabó Péter ne-a spus că până în momentul de față nu s-a bătut în cuie nimic și că, între timp, Colegiul Farmaciștilor din România ar fi trimis Ministerului niște completări necesare pentru ca demersul să fie unul funcțional. 

Condiții pe care trebuie să le îndeplinească farmaciile 

Farmaciile care vor accepta să testeze vor fi nevoite să îndeplinească o serie de condiții stricte, cum ar fi, de pildă, să pună la dispoziție niște spații separate. 

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activității de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. 

Rezultatele sunt înregistrate oficial 

Toți cei în temă cu care am discutat au spus același lucru: testarea COVID în farmacii este un demers util, mai ales că, așa cum precizează și comunicatul Ministerului, „în urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”.

Marele câștig al testării în farmacii va fi acela că, în comparație cu testele rapide vândute în prezent de farmacii, care pot fi făcute de fiecare, iar decizia de a anunța sau nu autoritățile aparține strict individului în cazul unui rezultat pozitiv, testele realizate în farmacii vor fi automat incluse în sistem, iar pacientul infectat va intra în evidența oficială. 

Reprezentantul farmaciștilor din județul Covasna ne-a spus că și până acum, în mod normal, la fiecare astfel de achiziție de test rapid, cumpărătorului îi este explicat că ar trebui utilizat sub supravegherea medicului de familie. „Cred că 10 – 20% făceau acest lucru. Și aceștia erau cei care aveau interes,  aveau nevoie de un test negativ să meargă undeva”, ne-a spus acesta.

Un demers util, spun specialiștii 

Chiar dacă datele arată o tendință descrescătoare la numărul cazurilor noi de COVID înregistrate, testarea este necesară în continuare, spun toți specialiștii. 

Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în comunicatul amintit anterior. 

Ideea e bună. Doar că problema e la implementare”, a mai precizat președintele Colegiului Farmaciștilor din județ, precizând și că exemplul Statelor Unite, dat de multe ori în acest context, nu este cel mai potrivit în raport cu situația din România, pentru că acolo s-au făcut mai multe pregătiri. „În județ, colegii au spus că se gândesc practic, dacă au spațiu să amenajeze. Cine are, eu zic că o să încerce”, a spus Szabó Péter. 

Oriunde se fac testări, e binevenit. Dacă se fac în școli, în instituțiile publice, dacă se fac în farmacii, este binevenit pentru că așa pot fi cât mai mulți pacienți infectați depistați și izolați, pentru că acesta este, până la urmă, țelul testărilor în masă”, ne-a declarat și directorul medical al Spitalului Județean de Urgenţă, dr. Roșu Mátyás.

Că este nevoie de un volum mai mare de testări, dar și de o analiză mai atentă a testărilor rapide ne-a spus și dr. Fejér Szilárd, șeful de laborator al clinicii ProVitam, luna trecută, când ne-a vorbit că acolo s-a depășit numărul de 60.000 de testări PCR. 

Ar trebui să se testeze mai mult, nu neapărat PCR, ci și teste rapide, efectuate, chiar de personal medical de tot felul. (...) Nu știu dacă au apărut pe piață teste care sunt așa, autorizate să poți să te testezi acasă, dar probabil în multe cazuri nu, deci numai personalul calificat ar trebui să facă testul și pentru că dacă personalul calificat face testul are obligația să raporteze la autorități. Dacă faci testul acasă nu raportezi, nu se vede în statistici. (...) Testele rapide, chiar dacă nu au sensibilitatea ideală, au specificitate ok. Dacă e pozitiv, atunci pacientul e probabil contagios și trebuie izolat neapărat. Deci testarea în masă ar ajuta. (...) Ar trebui să avem o rată de pozitivare de sub 5% ca să putem să spunem că ținem epidemia sub control”, ne spunea luna trecută dr. Fejér Szilárd.  

Szabó Péter de la Colegiul Farmaciștilor ne-a mai spus și că atunci când va sosi momentul în care va începe testarea și în farmacii, va fi făcut anunțul oficial, iar locațiile vor fi marcate vizibil, corespunzător. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.