STIREA ZILEI 28 august 2017

TAM începe noua stagiune cu un spectacol interzis minorilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1545 vizualizări

Mutat complet în „casă nouă”, Teatrul „Andrei Mureșanu” promite în stagiunea 2017–2018 și mai multe evenimente de calitate și la fel de multe premiere

Următoarele luni se arată foarte încărcate pentru echipa Teatrului „Andrei Mureșanu”. Cu un început de stagiune printr-un spectacol cu o temă controversată, dar interesantă, cu participarea la evenimente de profil din țară și străinătate și organizarea propriului festival, TAM urează „bun venit!” toamnei cu energie și planuri îndrăznețe, exact așa cum ne-a obișnuit.

Stagiunea 2017–2018 debutează pe 1 septembrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe cu o premieră nu doar în ceea ce privește spectacolul, ci și în repertoriul instituției culturale. TAM scoate în lumina reflectoarelor, la început de stagiune, un spectacol cu un subiect social, dureros și greu digerabil, nerecomandat minorilor.

Este vorba despre spectacolul „OMG – Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun.

Potrivit managerului TAM, Anna-Maria Popa, „OMG” își va găsi foarte bine locul în repertoriul teatrului covăsnean pentru că abordează un subiect interesant și actual, respectiv problema migrației musulmane.

„Spectacolul este unul special. Nu am mai produs spectacole similare, deci e premieră în repertoriul teatrului. Consider că o să-și găsească foarte bine locul în „Andrei Mureșanu”. Foarte important de menționat este faptul că este recomandat doar persoanelor peste 18 ani. Am optat să lansăm noua stagiune cu acest spectacol și datorită participării sale în cadrul Festivalului pulzArt. Așa cum ați aflat deja, pulzArt se concentrează, anul acesta, pe generația Z, generație din care atât regizoarea, cât și o parte din distribuție fac parte. Subiectul este unul social, iar spectacolul este unul de tip documentar, după un caz dureros și greu digerabil. Tratăm problema migrației musulmane, care a ajuns și pe teritoriul României, și totodată tratăm un caz punctual, o tragedie a unei femei musulmane, privită din perspective diferite: a medicilor care fac autopsia cadavrului, din perspectiva procuraturii care încearcă să îngroape dosarul, din perspectiva musulmanilor, din perspectiva creștinilor și așa mai departe”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, managerul Anna-Maria Popa.

Iar lucrurile care fac spectacolul de debut al noului sezon să fie unul special nu se opresc aici: „Veți vedea că spectacolul este unul realist. La final de spectacol chiar se va intra live pe Skype cu un băiat care are deja două tentative de a pătrunde în Europa, o dată, încercând să traverseze înot Mediterana şi, altă dată, prin samsari care să îi faciliteze intrarea în Europa cu bărci pneumatice. Veți vedea în spectacol tânărul care povestește cum, în prezent, încearcă să strângă bani pentru a treia încercare de a pătrunde în Europa. (...) Mi se pare un subiect extrem de interesant, extrem de actual. Regizoarea Ioana Păun este o voce activă și importantă a noii generații, cu un stil propriu deja foarte bine definit. (...) Sperăm că publicul va aprecia. Nu este genul de spectacol de la care să pleci fericit, în schimb, sper să ridicăm niște semne de întrebare și oamenii să înceapă să se gândească la subiect”, ne-a mai spus managerul teatrului.

Avanpremiera spectacolului, așa cum s-a anunțat zilele trecute, este programată pentru data de 1 septembrie, ora 19:00, iar în data de 2 septembrie va avea loc și premiera.

În septembrie, două spectacole cu intrarea liberă

Pentru luna septembrie, TAM, prin intermediul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), aduce publicului covăsnean două spectacole direct din capitală. Este vorba despre două producții ale teatrului independent Giuvlipen Theater, „Albastru/Portocaliu”, care va avea loc pe 19 septembrie și  „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, programat pentru ziua de 20 septembrie.

Intrarea este gratuită la aceste evenimente, însă cei care vor să participe trebuie să își rezerve biletele din timp, fie la Biroul de Organizare Evenimente, fie direct pe site, prin platforma Bilet Master.

Următoarea premieră, în octombrie

Următoarea premieră a stagiunii la TAM este spectacolul „Drept la muncă”, o tragicomedie neagră, în regia Teodorei Herghelegiu. Premiera va avea loc în data de 5 octombrie.

Urmează o scurtă pauză, iar apoi un festival cu 10 spectacole gratuite

Din cauza turneelor din țară și din străinătate, echipa teatrului „Andrei Mureșanu” nu va mai fi prezentă în oraș în restul lunii octombrie. Însă, pentru a recupera absența din viața culturală a orașului, TAM promite un adevărat „festin” de 10 spectacole cu intrarea liberă în cadrul festivalului D-Butan-T, la începutul lunii noiembrie.

„Între timp avem foarte multe deplasări. Participăm la foarte multe festivaluri, în țară și în străinătate. În data de 20 septembrie, pornim în turneul cofinanțat de AFCN, în 10 orașe importante din România, cu spectacolul „Leul RA”. În octombrie, ne întoarcem pentru premiera Teodorei Herghelegiu”, ne-a spus Anna-Maria Popa, subliniind: „Cu scuzele de rigoare, în luna octombrie, în afară de această premieră, nu vom mai avea fizic timp să jucăm acasă, pentru că avem festivaluri în toată țara la care trebuie să participăm. Închidem în 28 octombrie, cu participarea în cadrul FNT, la București. Dar, ca să ne cerem scuze și ca să venim în întâmpinarea publicului, am reușit finalizarea selecției festivalului D-butan-T, festival care avea loc în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie. Așadar, (...) la final de octombrie, publicul din Sfântu Gheorghe va putea urmări 10 spectacole timp de cinci zile, toate cu intrarea liberă. Aceste 10 spectacole o să fie modul nostru de a ne cere scuze că aproape o lună am ignorat publicul nostru drag de acasă, dar revenim cu forțe proaspete și recuperăm în noiembrie”, a punctat managerul TAM.

Trupa din Sfântu Gheorghe va fi prezentă la festivaluri de teatru din Timișoara, Odorheiu Secuiesc, Ploieşti, Brăila, Galați, Piatra Neamț, Suceava şi Bucureşti cu mai multe spectacole de succes, printre care „Leul Ra”, „O noapte furtunoasă”, „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” şi „Orb de mină”. De asemenea, TAM va urca și pe scena unui festival din Viena, tot cu spectacolul „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”.

Până la 10 premiere pe stagiune și un public tot mai numeros

Bilanțul TAM arată o creștere în ceea ce privește numărul de spectatori. Cel mai mare avantaj îl constituie, potrivit managerului, posibilitatea achiziționării de bilete on-line la spectacole, lucru care aduce beneficii atât echipei de organizare, cât și spectatorilor.

„Suntem într-o continuă creștere. Acest lucru s-a văzut foarte clar de când am introdus inclusiv subtitrarea spectacolelor în limba maghiară, ceea ce a făcut ca numărul spectatorilor de etnie maghiară să crească, lucru care ne bucură și ne onorează. Jucăm constant cu sala plină. Vânzarea biletelor on-line ne ajută extraordinar de mult, pentru că știm cu mult timp înainte dacă s-a închis casa, dacă mai programăm sau nu. Faptul că există multă ordine și disciplină, evident, ne ajută foarte mult în dezvoltare și în derularea activității”, ne-a explicat managerul.

Profilul spectatorului TAM

Important nu este neapărat numărul de spectacole pe care îl pregătește instituția într-o stagiune, ci calitatea acestora, iar TAM nu a făcut niciodată rabat de la aceasta. Fiind un oraș foarte activ din punct de vedere al evenimentelor culturale, Sfântu Gheorghe este locul ideal pentru un teatru ca „Andrei Mureșanu” să crească și să se dezvolte, astfel încât să-și cucerească de fiecare dată publicul spectator.

„Sfântu Gheorghe este un oraș extrem de cultural. Spectatorul de aici are foarte multe opțiuni. Având foarte multe opțiuni, respectiv Teatrul Maghiar, Teatrul de Mișcare, Ansamblul Háromszék, o grămadă de concerte și expoziții, e foarte dificil să îți fidelizezi spectatorul. În momentul în care ai multe opțiuni, spectatorul are și pretențiile aferente, deci trebuie să ai foarte mare grijă de el și, odată ce l-ai prins, să nu îi înșeli așteptările. Întotdeauna trebuie să vii cu lucruri noi, să îți menții nivelul calitativ. (...) Suntem foarte încântați că ne-am crescut publicul aici, că avem un public inteligent, implicat, care răspunde empatic, care are reacții în timpul spectacolelor, care trăieşte alături de actori momentele respective și este cu atât mai importantă sarcina noastră de a ne menține și de a-i da publicului exact ceea ce are nevoie și ceea ce ne pretinde”, ne-a spus Anna-Maria Popa.

Nu uitați de posibilitatea achiziționării de abonamente!

Reamintim iubitorilor de teatru că există varianta achiziționării de abonamente. Acestea vor fi disponibile spre vânzare până la 1 septembrie, când se deschide oficial noul sezon. Un abonament pentru 14 spectacole din stagiunea care se pregătește să înceapă costă 100 de lei sau 65 de lei la reducere.

„Cei care au și vor să își reînnoiască abonamentele la TAM au garanția că toate spectacolele cuprinse în abonament sunt alese pe sprânceană, unul și unul. Nu o să regrete prezența la niciunul dintre spectacolele din abonament. (...) Am implementat încă de anul trecut varianta cu două nume pe un abonament. Drept urmare, dacă vine o persoană, poate să aibă acces la toate cele 14 spectacole din abonament, iar dacă vor să facă un singur abonament pentru două persoane, atunci pot să vadă, împreună, șapte spectacole. Această facilitate a funcționat foarte bine pentru elevi și studenți. În prețul de 32 de lei, tinerii au avut ocazia să vadă șapte spectacole, adică nici cinci lei de spectacol”, ne-a mai spus managerul TAM, care a venit și cu un mesaj adresat tot publicului covăsnean:

„Avem o ofertă atât de variată și de bogată, încât este imposibil să nu găsească fiecare ceva pe gustul propriu. Nu spun că trebuie să vină și să vadă tot, dar să vină măcar să vadă acele spectacole pe care le consideră aproape de sufletul lor și să fie foarte atenți la programele lunare, pentru că avem foarte multe surprize. Este o bogăție nemaiîntâlnită de spectacole gratuite, multe evenimente la care nu au mai avut acces până în momentul de față”, a încheiat Anna-Maria Popa.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.